Unge kristne drager på vikingetogt til OL

Tre af de unge fra Ungdom i Oppdrag som er klar til sommerens OL-togt. Her er de sammen med seks repræsentanter fra Olavs Menn, der skal sørge for at vikingeskibet Gaia kommer sikkert til Newcastle. Foto: Jan Erik Solberg Johansen

MED VIDEO Norske vikinger skal bringe evangeliet tilbage til England under sommerens Olympiske Lege

Norske vikingeskibe er tidligere gledet ind på den britiske kyst. For 1000 år siden var det med plyndrende vikinger. Til sommer kommer norske vikinger til England uden sværd og vold, men med et budskab, som forandrede Norge. Sådan lyder det i en rekrutteringsvideo fra ungdomsorganisationen Ungdom i Oppdrag, som er en del af den internationale bevægelse Youth With A Mission.

SE VIDEOEN HER

Den oprindelige idé var, at vi skulle bede om undskyldning for hærgningerne. Men kirkelederne fortalte, at det har vi allerede gjort. I klosteret Lindisfarne nord for Newcastle hænger et brev fra biskop Odd Bondevik. I brevet beder han om undskyldning. Så de bad os komme for at takke i stedet for, siger Andreas Nordli, der er leder for Ungdom i Oppdrag, til Vårt Land.

Vikingernes angreb på øen Lindisfarne i det nordøstlige England i 793 markerer indledningen på vikingetiden i England.

LÆS OGSÅ: Sikher får lov til at gå med kniv til OL

Siden OL i München i 1972 har Ungdom i Oppdrag inviteret unge til at deltage i kristen mission ved de Olympiske Lege verden rundt. Denne gang regner arrangørerne med, at omtrent 500 deltagere i alderen 18-25 år er villige til at betale billetten til England for at få lov til at dele det kristne budskab med de olympiske gæster.

Vikingeskibet Gaia, der normalt holder til i den sydnorske by Sandefjord, skal sejle 20 personer til Newcastle, der er en af de syv OL-værtsbyer.

Vikingeskibet er en gimmick, der skal skabe reklame for evangeliet. Vikingerne havde ikke et godt ry, men jeg håber, at der kan komme noget positivt ud af dette, fortæller Andreas Nordli til Vårt Land.

Den 29. juli modtages det norske vikingeskib af repræsentanter fra Church of England og borgmesteren i byen. Ungdom i Oppdrag har investeret mange hundrede tusinde kroner i missionsoffensiven, skriver Vårt Land. Blandt andet har de lejet en stor plads i Newcastle for at markere vikingebesøget. Her skal en delegation på flere hundrede nordmænd officielt takke for det arbejde britiske konger, munke og præster gjorde for at bringe evangeliet til Norge for tusind år siden, skriver Ungdom i Oppdrag i en pressemeddelelse.

Inden de unge kristne kommer så langt, skal de deltage på en femdages træningslejr hjemme i Norge. Her skal de forberede sig på, at formidle Guds godhed, som de siger.

Vi håber, at vi kan efterlade et positivt indtryk i byen ved blandt andet at deltage i søndagsskole på gaden, traditionel evangelisation og arbejde blandt fattige. Vi deltager med bøn for byen døgnet rundt så længe OL varer, siger Andreas Nordli.

Tre af de unge, som skal med til Newcastle er Ola Johannes Østtveit (24), Christina Stenbek (21) og Hæge Aasmundtveit (22). De fortæller om deres visioner for turen:

"Vi rejser til Newcastle for at tjene mennesker og menighederne i byen," forklarer Hæge, som til daglig arbejder på Ungdom i Oppdrags hovedkontor.

"Vi vil komme i kærlighed og ydmyghed i modsætning til det, vikingerne kom til England med for 1000 år siden."

Christina Stenbek siger, at hun ønsker at fortælle andre mennesker om Jesus.

"Selv danser jeg og skal til sommer være med i en gruppe, som gennem dans, sang og andre kreative udtryk skal formidle evangeliet i Newcastle," fortæller Christina.

Ola Johannes studerer til bygningsingeniør. Han ønsker at bruge sommerferien til at give det videre, som han selv har modtaget.

"Jeg har lært Jesus at kende som en ven, og han har givet mig frelse og fred. Jeg ønsker, at andre får lov til at opleve det samme," siger Ola Johannes.

Det norske vikingeskib Gaia er blevet søsat for sæsonen, og det skal i år på et takketogt til England. Togtet er et samarbejdsprojekt mellem bådelauget Gaia og den tværkirkelige missionsorganisation Ungdom i Oppdrag. Fra venstre: Thomas Eknes, næstformand i bådelauget Gaia og høvedsmand for sommerens tur, Øystein Riverud projektleder fra foreningen Olavs Menn, Sidsel Marie Gjerlaug, informationsleder i Ungdom i Oppdrag. Foto: Jan Erik Solberg Johansen
Satsningen med at sejle et vikingeskip til England til sommer er en del af et større projekt. Fra 20.-31. juli vil flere hundrede unge fra Ungdom i Oppdrag samarbejde med 35 lokale menigheder i Newcastle. Formålet er at formidle evangeliet både med ord og i handling. Tre af de norske unge, som skal med på turen til Newcastle er fra venstre: Ola Johannes Østtveit (24), Christina Stenbek (21) og Hæge Aasmundtveit (22). I baggrunden tre personer fra den kristne forening Olavs Menn. Foto: Jan Erike Solberg Johansen