Vatikanet på jagt i Tyrkiet efter et 'femte evangelium'

Maleri af Paulus og Barnabas, som på vejen til Jerusalem diskuterer tro med den romerske statholder Sergius. Statholderen omvender sig ifølge Apostlenes Gerninger til kristendommen. Foto: Arkivfoto

Vatikanet har søgt om indsigt i en 1500 år gammel tyrkisk bibel, som pt. er i den tyrkiske regerings besiddelse. Muligvis er det apokryfe Barnabasevangelium, som fortæller den muslimske historie om Jesus, et femte evangelium ved siden af de fire kanoniserede

Den tyrkiske regering kom i år 2000 i besiddelse af en 1500 år gammel, tyrkisk bibel, da det tyrkiske politi fangede en gruppe smuglere på vej gennem Tyrkiet. Nu har Vatikanet søgt om indsigt i Bibelen for at klarlægge om det såkaldte Barnabasevangelium udgør en del af Det Nye Testamente i den. Det skriver The Christian Post.

LÆS OGSÅ: Muslimers brug af Barnabasevangeliet

Den sjældne bibel er håndskrevet med guld på dyreskind og skrevet på syrisk, som er en dialekt af aramæisk Jesu eget sprog. Den vurderes at være 28 millioner dollars værd, og en fotokopi af den går til 1,7 millioner dollars på det sorte marked.

Men selvom både det sorte marked og Vatikanet altså er ude efter den, er alle ikke overbeviste om dens vigtighed.  Til Christian Post siger teologiprofessor Ömer Faruk:

Muslimer vil måske blive skuffede, når de finder ud af, at dette eksemplar af Bibelen ikke indeholder de ting, de ønsker sig, og den har måske ingen relation til Barnabasevangeliet.

Hvis den skulle indeholde Barnabasevangeliet, vil det også være temmelig kontroversielt. Det fortæller nemlig om, hvordan Jesus forudser profeten Muhammeds komme, og af samme grund betragter de fleste muslimer Barnabasevangeliet som den sande fortælling om Jesus.

LÆS OGSÅ:Oversættelser af Bibelen

Den gamle bibel har ligget i en retsbygning i Ankara i 12 år, men skal nu flyttes til Ankaras Etnografiske Museum. Det er under denne flytning, at Vatikanet ifølge Christian Post håber at få et indblik i den.