VIDEO: Se John F. Kennedys tale om tro og politik

"Mens det dette år er en katolik, der peges mistænksomme fingre ad, har det andre år været, og vil måske en dag igen blive en jøde - eller en kvæker, en unitar eller en baptist," sagde John F. Kennedy som præsidentkandidat i en tale til en gruppe protestantiske præster i 1960. Her ses han dog tale i en anden anledning i 1961. Foto: FILES/

"Jeg drømmer om et Amerika, hvor ingen katolsk præst fortæller præsidenten, hvordan han skal handle, og hvor ingen protestantisk præst fortæller sin menighed, hvordan de skal stemme," sagde den katolske præsidentkandidat John F. Kennedy i en tale til protestantiske præster i 1960

John F. Kennedy, som blev myrdet den 22. november 1963, var den første katolske præsident i USA (1961-1963). I præsidentvalgkampen oplevede han, at mange amerikanere var skeptiske over for, hvordan hans tro ville påvirke hans politik. Ville han være under den katolske kirkes indflydelse? Hvordan ville hans katolske tro påvirke hans beslutninger som præsident, og ville han i sidste ende blive styret fra Vatikanet i Rom?

LÆS OGSÅ:Kennedy brød religiøse barrierer

Den 12. september 1960 holdt John F. Kennedy en tale om sin tro og dens indflydelse på politik i Greater Houston Ministerial Association, en gruppe protestantiske præster, i Houston, Texas. Foran en skeptisk, protestantisk forsamling holdt katolske John F. Kennedy den tale, som du kan se i videoen nedenfor. Her beder han forsamlingen dømme ham ud fra hans politiske virke og ikke ud fra den frygt, nogle har prøvet af fremmane.

Et af de berømte citater fra talen lyder:

"Jeg er ikke en katolsk præsidentkandidat. Jeg er en demokratisk præsidentkandidat, som tilfældigvis er katolik. Jeg taler ikke på vegne af kirken, når det handler om offentlige sager, og kirken taler ikke på vegne af mig."

SE TALEN HER:

.
LÆS OGSÅ HELE TALEN I UDSKRIFT HER (eksternt link)

LÆS OGSÅ: Præsident i Guds eget land

Kilder til artiklen:
jfklibrary.org
npr.org