Guide: 8 gode steder at fejre fastelavn

Der blev givet fuld gas, da Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København holdt fastelavnsgudstjeneste med efterfølgende tøndeslagning. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Det er snart tid til fastelavnsris og til at slå katten af tønden. Her er dit overblik til en sjov og anderledes fastelavnsfejring i kirkelig sammenhæng

Søndag den 11. februar er det fastelavn.

Som navnet antyder har fastelavn noget at gøre med faste. At holde sig fra mad og drikke er en ældgammel skik, som vi blandt andet kender fra Det Gamle Testamente. Kong David prøvede forgæves at faste for at vække Guds nåde over hans søn, der lå for døden.

I dag er fastelavn stadig en kirkelig helligdag i Danmark – også selvom det at faste ikke er så udbredt længere. Flere kirker holder fastelavnsfejringer, hvor børn inviteres til at være med i den traditionsrige dyst om at slå katten af tønden.

Her er der 8 anbefalinger til, hvor man kan fejre fastelavn i kirken.

1. Stenløse: Fastelavn med fælles middag

Kom til gudstjeneste med fællesspisning i anledning af fastelavn. Børnene mødes udklædte med deres forældre eller bedsteforældre i Stenløse kirke, hvorefter der er fællesspisning i Sognegården. Man skal tilmelde sig på jhh@km.dk senest onsdag den 7. februar.

Hvornår: 8. februar kl. 17:15
Adresse: Stenløse kirke Byvej 20, 3660 Stenløse
Læs mere her http://www.stenlosekirke.dk/

2. København: I hjertet af København

Katten slås af tønden på kirkepladsen efter gudstjenesten i Vor Frelser Kirke i hjertet af København. Børn og voksne bydes velkommen i deres mest opsigtsvækkende, sjove og finurlige kostumer.

Hvornår: 11. februar kl. 10:30
Adresse: Vor Frelsers Kirke, Sankt Annæ Gade 29, 1416, København K
Læs mere her http://www.vorfrelserskirke.dk/aktiviteter

3. Roskilde: Hvem bliver Roskildes kattekonge og kattedronning?

I Roskilde starter fastelavnsfejringen med gudstjeneste for børn. Så tager dagen en endnu sjovere, men også koldere drejning, når store og små skal slå katten af tønden udendørs. Når vinderne er fundet, kan man varme sig med fastelavnsboller, kaffe til de voksne og varm kakao til de yngre.

Hvornår: 11. februar kl. 10:30
Adresse: Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde
Læs mere her http://www.vorfrelserskirke.dk/aktiviteter

4. Bogense: Kom med til en sjov og festlig søndag

Der bliver sørget for den helt rigtige, festlige stemning, når Sankt Nicolaj Kirke i Bogense byder unge og gamle indenfor til en gudstjeneste med fastelavn som tema. Efter gudstjenesten er der tøndeslagning for børnene samt kaffe, kakao og fastelavnsboller.

Hvornår: 11. februar kl. 10:30
Adresse: Sankt Nicolaj Kirke, Kirkestræde 39, 5400 Bogense
Læs mere her https://www.bogensekirke.dk/

5. Bøstrup: Klovnespilopper og narrestreger

Som hvert år er der gudstjeneste i Bøstrup i anledning af fastelavn, og bagefter er der tøndeslagning. I år bliver det ekstra festligt, da børnene kan se frem til en slikpose, og så får kirken besøg af Hospitalsklovnene Veranda og Vilma Lakrids. De har lånt doktor Rasks lægekuffert, og så er det jo ikke til at vide, hvad der sker.

Hvornår: 11. februar kl. 10:30
Adresse: Sankt Nicolaj Kirke, Kirkestræde 39, 5400 Bogense
Læs mere her http://www.pastoratet.dk/

6. København: Den Ortodokse Kirke tager fasten bogstaveligt

En noget anderledes måde at ære Gud og forsage kødets lyster, kan man finde i den danske Ortodokse Kirke. Med blandt andet læsning fra Første Korintherbrevs afsnit om kød fra offermåltider, indledes fastetiden. Selve fasten finder sted fra 19. til 22. februar.

Hvornår: 11. februar kl. 10:00

Adresse: Gudsmoders Beskyttelse, Den Ortodokse Kirke i Danmark,
Dag Hammarskjölds Allé 1A, kld., 2100 København Ø
Læs mere her https://ortodoks.dk/gudstjenester

7. Hjallerup: Tøndeslagning i det nordjyske

I anledning af fastelavn er der børnegudstjeneste, hvor de små udklædte superhelte, drager, prinsesser og spøgelser lærer om fastelavnens betydning. Bagefter er der sjov på færde, når den står på tøndeslagning, boller og kakao i præstegården.

Hvornår: 11. februar kl. 14:00
Adresse: Hellevad Kirke, Bredkærsvej 2B Klokkerholm, 9320 Hjallerup
Læs mere her http://www.hellevadkirke.dk/

8. Blovstrød: Fastelavnsfest med musik

Kom til en kort familievenlig fastelavnsgudstjeneste, efterfulgt af tøndeslagning på pladsen ved sognegården. Der vil være fastelavnsboller, varm kakao og saftevand til alle. Og naturligvis vil årets kattekonger og årets kattedronninger blive hædret med præmier. Traditionen tro vil der undervejs være festlig musik ved FDF-orkestret.

Hvornår: 14. februar kl. 14:00
Adresse: Hellevad Kirke, Bredkærsvej 2B Klokkerholm, 9320 Hjallerup
Læs mere her http://www.hellevadkirke.dk/