Guide

Guide: Otte fastelavnsgudstjenester landet rundt

Rundt omkring i landets kirker markeres fastelavn den 23. februar med en gudstjeneste. Billedet er fra en fastelavnsgudstjeneste i Sankt Jakobs kirke på Østerbro, København. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Fastelavn er i høj grad børnenes fest og derfor markerer kirker over hele landet den 23. februar fastelavn med tøndeslagning, udklædning og fastelavnsboller. Læs guiden til otte festlige fastelavnsgudstjenester her

Fastelavn er en kristen højtid, der indleder fastetiden frem mod påske. I år falder fastelavn søndag den 23. februar.

I den anledning inviterer kirker landet rundt til fastelavnsgudstjeneste, hvor både børn og voksne kan få mulighed for at klæde sig ud, slå katten af tønden eller blot nyde en gammeldags fastelavnsbolle.

Her kan du læse om otte udvalgte fastelavnsgudstjenester:

1) Fastelavnsfest i Sankt Lukas Kirke
I hjertet af Aarhus ligger Sankt Lukas Kirke. Kirken er en bykirke med alt fra fællesspisning og natkirke til bibelmeditation og babysalmesang.

I anledning af fastelavn inviterer kirken på fastelavnsgudstjeneste kl. 10 med efterfølgende fest i kirkens egen have på Frederiksbjerg. Her vil der være tøndeslagning , kaffe, te og fastelavnsboller og både børn og voksne er velkomne til at komme udklædte.

Hvor: Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus.
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 13:00.

2) Børnekor og fastelavnsboller i Hellevad Kirke
I Hjallerup i Nordjylland ligger der en gammel kirke fra 1100-tallet. Kirken blev oprindeligt kaldt "Helleuadh", men i dag går den under navnet Hellevad Kirke.

På fastelavnssøndag kan man i kirken opleve en mini-koncert med kirkens børnekor, hvorefter der vil være mulighed for at slå katten af tønden i kirkens præstegård eller nyde en fastelavnsbolle og en kop varm kakao.

Hvor: Bredkærsvej 22, 9320 Hjallerup.
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 14:00.

3) Fantastiske fastelavnshistorier i Bøstrup Kirke
I Bøstrup Kirke på Langeland har man en lang tradition for at fejre fastelavn. Traditionen tro begynder fejringen med en gudstjeneste for børn og voksne, hvor det vil være muligt at ankomme udklædt.

Herefter fejrer kirken fastelavn med alt hvad det indebærer af fastelavnsboller, slik og tøndeslagning. Desuden får kirken besøg af Den Blå Heks, der vil fortælle fantastiske historier og lave dukketeater for børnene.

Hvor: Bøstrupvej 39, 5953 Tranekær.
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 14:00.

4) Verden vendes på hovedet i Københavns Domkirke
Fastelavn markerer tiden inden den 40 dage lange faste inden påske. Derfor er det en gammel tradition, at man skejer ud til fastelavn. Det gør sig også gældende i Vor Frue Kirke i København, hvor alting bliver vendt på hovedet, og alle kan være lige, hvad de vil: Sky, tandpastatube, prinsesse, politi eller pizza.

Hvor: Nørregade 8, 1165 København
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 14:00 til 15:00.

5) Det onde jages bort i Himmelev Kirke
Skikken med at slå katten af tønden stammer fra gammel folketro og havde til fordel at jage onde onder bort. Tønden indeholdt dengang en virkelig kat, eftersom katten i gamle dage var et symbol på det onde.

I Himmelev Kirke i Roskilde videreføres traditionen med tøndeslagning til fastelavn, dog uden en rigtig kat i tønden. Vil man være med til at jage det onde bort til en festlig fastelavnsfejring skal man tilmelde sig her.

Efter tøndeslagning vil der være fastelavnsboller og kåring af kattedronning og kattekonge, samt den bedste voksenudklædning, så hold ikke igen med udklædningen til dette fastelavnsarrangement.

Hvor: Himmelev, Østre Kirkevej 2, 4000 Roskilde
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 14:00 til 16:00.

6) Lav din egen fastelavnsmaske i Sædden Kirke
Udklædningsfester er ikke kun for børn. I Sædden Kirke i Esbjerg opfordres både børn og voksne til at komme udklædt, når kirken inviterer til tøndeslagning med præmier til både kattekonge og kattedronning.

Inden selve fastelavnsfejringen vil der være mulighed for at lave sin egen fastelavnsmaske i kirkens legestue tirsdag den 18. februar kl. 09:30 til 11:15.

Hvor: Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 14:00 til 16:00.

7) Kom til musikalsk fastelavn i Vor Frue Kirke, Odense
Fastelavn er både en folkefest og en kirkelig tradition. I Vor Frue Kirke i Odense ønsker man at favne begge dele, og derfor afholder kirken både højmesse og tøndeslagning til fastelavn. Her vil der blive serveret fastelavnsboller og være mulighed for at klæde sig ud.

Derudover har kirken inviteret sangerinde og musikpædagog Kirstine Eiler Ernst, som vil tage børn og voksne med på en rejse ind i musikkens verden.

Hvor: Frue Kirkestræde 10, 5000 Odense
Hvornår: Søndag den 23. februar kl. 14:00 til 16:00.

8) Tøndeslagning og varm kakao i Væggerløse Kirke
Væggerløse Kirke på Falster er en kreativ kirke. Hver måned mødes en gruppe mennesker i Det Kreative Fællesskab og sysler med strik, hækling og meget andet. Det kreative præg har også sat sig på kirkens fastelavnsfest.

Med hjælp fra elever fra Sydfalster Skole vil Væggerløse Kirke være fint pyntet op med dekorerede fastelavnstønder, når kirken inviterer på en hyggelig eftermiddag med tøndeslagning, varm kakao og fastelavnsboller.

Hvor: Væggerløsevej 19A, 4873 Væggerløse
Hvornår: Søndag den 23. februar 2020, kl. 14-15, Falster (Sydsjælland)