Guide: 10 gode steder at fejre sankthansaften i år

På sankthansaften er der bål mange steder, og midsommeren synges ind med salmer. Foto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix

Sankthansaften den 23. juni står for døren, og det betyder hyggeligt samvær og fællessang, bål, midsommerviser og hekse, der med raketfart bliver sendt til Bloksbjerg. Kristendom.dk guider dig her til 10 flotte fejringer rundt om i landet

København: Gudstjeneste, fællesmiddag og bål
Fejring af sankthans i Bellahøj Kirke består i år af tre dele. Først på programmet står højmessen. Her holder præst Louise Miskow prædiken og menigheden synger salmer. Dernæst kan man deltage i en fælles midsommermiddag for 60 kroner per person. Aftenen runder deltagerne af ved i fællesskab at tænde sankthansbålet uden for kirken.

Tidspunkt: 17:00
Sted: Bellahøj Kirke, Frederikssundsvej 125A, 2700 Brønshøj

København: Byg en heks og hør Bertel Haarders tale ved øerne i København
Fredens-Nazaret kirker og Gårdlauget Købkes Gård inviterer igen i år til sankthansfest ved Sortedamssøen, tæt ved Fredens Bro. Fra klokken 17.00 inviterer lokale spejdere alle interesserede til at bygge heksen, der skal sendes afsted til Blokbjerg, og andre sjove aktiviteter for børn. Bagefter kan man bage snobrød og hygge sig sammen. Kl. 20:00 er der sang ved Skt. Pauls Kammerkor og båltale ved tidligere minister Bertel Haarder (V). Alle er velkomne til en hyggelig og festlig aften.

Tidspunkt: 17:00
Sted: Fredensbro, 2100 København Ø

Hillerød: Sankthans på højskolen
Grundtvigs Højskole slår sankthanslørdag dørene op til fejring for både børn og voksne. Vær med til åben sankthansaften i parken bag højskolen. Fra klokken 17.30 er der tændt op i den store fælles grill, så man kan grille sin medbragte mad. Efter maden er der mange forskellige aktiviteter for børn, inden bålet tændes. Årets båltaler er sognepræst i Ullerød sogn Torben Ebbesen.

Tidspunkt: 17:30
Sted: Grundtvigs Højskole, Frederiksværksgade 147, 3400 Hillerød

Viby J: En sankthansaften i det fri med bål, fællessang og boder
Fredenskirken og Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund er fælles værter ved denne sankthansaften. Det bliver en aften, hvor familier i området kan nyde at se bålet blive tændt, og hvor der bliver sunget midsommervisen og lyttet til båltale. FDF står for boder, hvor man kan købe pølser, kage og drikkevarer. Årets båltaler er viceborgmester i Aarhus Camilla Fabricius (S).

Tidspunkt: 18:00
Sted: Fredenskirken, Rosenvangs Alle 51, 8260 Viby J

Hellerup: Duften af snobrød og lyden af knitrende ild fra bålet
FDF holder et hyggeligt og familievenligt sankthansarrangement. Det foregår bag Dyssegårdskirken i Hellerup. Man kan købe et aktivitetskort for bare 25 kroner, og for de små er der leg, snobrødsbagning og andet sjov. For de voksne er der kage og kaffe. Bålet tændes klokken 20.00, hvor alle er velkomne til at kigge på og bidrage til den hyggelige stemning.

Tidspunkt: 18:30
Sted: Dyssegårdskirken, Dyssegårdsvej 19, 2900 Hellerup

Aarhus: Sang og oplæsning af nordiske forfattere
Johannes V. Jensen og Holger Drachmann er nogle af de kendte danske og nordiske forfattere, der erindres ved denne sankthansfejring i Langenæs Kirke. Temaet for fejringen er nemlig "Nordisk sommer." I stedet for traditionelle båltaler er der nordiske sommersange og oplæsninger af forfattere, hvis tekster på forskellig vis kredser om den særlige nordiske sommer. Det er blandt andet Johannes V. Jensens sommersange, den svenske sommervise ”Nu blomstertiden kommer” og Holger Drachmanns midsommervise.

Tidspunkt: 18:30
Sted: Længenæs Kirke, Langenæs Alle 61, 8000 Aarhus C

Randers: Vær med til gudstjeneste, bål og hyggeligt samvær i sognegården
Denne sankthansfejring begynder i kirken med en gudstjeneste i anledning af midsommeren, hvor præst Ingelise Knudsen Strandgaard prædiker. Hvis vejret tillader det, samles alle efterfølgende omkring et par udendørs bålfade. Her vil Holger Drachmanns skønne midsommervise blive sunget. Efterfølgende er der hyggeligt samvær i sognegården med kaffe, boller og sommersange fra højskolesangbogen.

Tidspunkt: 19:00
Sted: Dronningborg Kirke, Engholmsvej 8, 8930 Randers NØ

Skanderborg: Musik med messinginstrumenter og tale ved ny sognepræst
Denne aften lægger ud med en andagt i kirkecenteret ved sognepræst Line Rudbeck. Efter andagten samles alle på græsplænen bag kirkecenteret, hvor det vil være muligt at forsyne sig fra grillen og købe øl, vand eller vin. Derudover kan man nyde et musikalsk indslag ved børne- og ungdoms-brassbandet fra Skanderborg Kulturskole. Bålet tændes kl. 21.00. Årets båltaler er Jendre A. Nørby Fyhn, som har været sognepræst i Skanderborg siden februar.

Tidspunkt: 19:00
Sted: Kirkecenter Højvangen, Mallinggårdsvej 3, 8660 Skanderborg

Hasselager: Bliv klogere på den kristne baggrund for sankthans
Anledningen til sankthans er Johannes Døberens fødselsdag. Derfor begynder fejringen med en kort gudstjeneste, der bliver holdt af sognepræst Gitte Randrup Adelgaard, og som handler om Johanens Døberen, som vi kender ham fra Det Nye Testamente. Dernæst er der fest i sognegården med fællessang, bål og musikalsk underholdning leveret af ”Fiolministeriet”, der består tre festlige kvindelige folkemusikere fra Fyn og København, der spiller herlig folkemusik og selvkomponerede numre.

Tidspunkt: 19:30
Sted: Kolt Kirke, Kunnerupvej 101, Kolt, 8361 Hasselager

Svogerslev: Sang og musik gør denne sankthans til noget særligt
Ditte Rønn-Poulsen, der er uddannet fra det Jyske Musikkonservatorium, synger fortolkninger af sange hentet fra den danske sangskat, Eva Cassidy, Alberte, sit eget sangkatalog og improvisation. Denne sankthansfejring står således i musikkens tegn, hvor man har mulighed for at overvære en smuk intimkoncert.

Tidspunkt: 21:30
Sted: Svogerslev Kirke, Strædet 4, Svogerslev, 4000 Roskilde