10 tip til en åndelig pinseferie

Tag til friluftsgudstjeneste i pinsen og nyd at synge pinsesalmerne i det fri. Her er det en friluftsgudstjeneste med Stehns Kirke, Helsingør. Foto: Thomas Heie Nielsen

Her er din guide til en pinse fuld af ånd, hvad enten du foretrækker at tilbringe den i kirken eller i naturen, sammen med andre eller i dit eget gode selskab

Kristendom.dk har sammensat en guide, der kan inspirere dig til en pinseferie fuld af ånd. God pinse!

1. Tag til pinsegudstjeneste i den lokale kirke - eller udendørs

Der er ikke meget, der slår oplevelsen af orgelets brus, når det sætter i med I al sin glans nu stråler solen det skulle da lige være når kirkegængerne stemmer i. Pinsedag fejres Helligåndens komme tag i kirke og mærk hvordan ånden binder menigheden sammen i sang, bøn og glæde.

Mangekirker og provstier holder udendørs gudstjeneste i pinsen, og det er en helt særlig oplevelse at sidde udendørs og synge pinsesalmerne.

Find en pinsegudstjeneste med Kristeligt Dagblads kirkekalender.

2. Jeg døber jer

Tag på Amalienborgmuseet og se de dåbskjoler, som prinsesse Josephine og prins Vincent blev døbt i d. 14. april 2011. Særudstillingen fortæller om den kongelige dåb både som statslig begivenhed og som en vigtig dag i den kongelige familie. Og som besøgende giver det anledning til at mindes vigtige dage i ens egen familie.

3. Deltag i en verdensomspændende fællesbøn

Har du lyst til at opleve et internationalt bønsfællesskab, kan du tage til bøn og lovsang ved Kyllingemoderen i Almindingen på Bornholm pinsedag kl. 14 eller Frøbjerg Baunehøj på Fyn kl. 15. Her (og andre steder) fejrer en verdensomspændende bønne-bevægelse Global Day of Prayer, så du kan bede med folk fra hele verden.

4. Gå i biografen og bliv klogere på tilværelsens mysterier

Synk ned i biografsædet og oplev Brad Pitt og Sean Penn i The Tree of Life, der forsøger at sætte billeder på gåden om livets opståen. Den særegne film vandt de gyldne palmer i Cannes for næsen af Lars von Triers Melancholia. Som titlen antyder, handler Triers film i modsætning til The Tree of Life ikke om skabelse og liv, men om menneskehedens snarlige undergang. Nu har du muligheden for selv at vælge hvilken film, der taler mest til dig.

5. Hold pinse på flere sprog

Pinse er mangfoldighedens højtid. Da Helligåndens ildtunger satte sig på disciplene, blev de pludselig i stand til at gøre sig forståelige på alle sprog, så de kunne forkynde det gode budskab for folk fra hele verden. Det fejrer Natkirken på Strøget i København med en international, økumenisk pinsevesper (eng. evensong) torsdag d. 9. juni kl. 19 i Helligåndskirken, hvor de inviterer alle kristne trossamfund til at deltage.

6. Gå ud og hør musik

Ånd og musik hører sammen, men holder du ikke selv af at være medvirkende, så nyd i stedet en af de mange koncerter i pinsen. Tag til pinsefestivalen Kammertoner på Frederiksberg Slot, til gospelkoncert med koret Sound of Joy eller find en koncert i nærheden af dig og din smag i Kristeligt Dagblads kirke- og kulturkalender.

7. Find stilhed og meditativ ro

I pinsen er fællesskabet i fokus. Selve det kirkelige fællesskab bliver jo født med Helligåndens komme pinsedag. Men har du mere brug for ro og eftertanke end folk og festivitas, så sluk for mobilen og lyt til gregoriansk munkesang på Beliefnet med en meget smuk tekst: Kom, Helligånd, og send dit strålende lys ned fra himlen eller tænd selv et lys og sæt dig til at meditere over pinseberetningen i Bibelen (Apostlenes Gerninger, kapitel 2).

8. Bliv pilgrim

En anden måde at slippe lidt væk fra det hele er at tage på pilgrimsvandring. Tag ud i naturen alene eller med en god ven og nyd skaberværket i al sin glans. Evt. kan du jo stå tidligt op og se pinsesolen danse. Eller du kan tage med på en af de mange vandringer, der i pinsen arrangeres landet over. Her er der følgeskab og andagter undervejs. Læs mere på Pilgrimsvandring.dk og Fynskpilgrimsvandring.dk.

9. Tag på oplevelse i kirkekunstens verden

I Danmark har vi mange dygtige samtidskunstnere til at udsmykke vores kirkerum. De kan naturligvis opleves rundt omkring i de lokale kirker, men her i forsommeren er hele tre af dem i fokus på særudstillinger på landets museer. På Ribe kunstmuseum kan du opleve Peter Brandes Transformation af klassiske religiøse motiver, på Skovgaardmuseet i Viborg kredser en særudstilling om forholdet mellem naturen og det spirituelle i Maja Lisa Engelhardts værker, og Museet for religiøs kunst i Lemvig tager dig med ind i William Skotte Olsens fabulerende og farverige verden.

10. Syng salmer

Hvis det bliver dårligt vejr i pinsen, så fortvivl ikke du og dine nærmeste kan sagtens få fælles kulturelle oplevelser alligevel. Når pinsefrokosten er sat til livs, så saml hele familien om en interaktiv internetoplevelse. Den Danske Salmeboghar samlet et fint udvalg af pinsesalmer, som du kan afspille melodien til på computeren, mens I synger med af karsken bælg. Den store fordel her er, at I selv bestemmer, hvad der skal synges.

Fra friluftsfudstjenesten på Jegindø havn 2.pinsedag ses her alle provstiets 11 præster.\r\nVi deltog som 2 af de 600 fremmødte på vores pinseferie. Foto: Grethe Rønn Olesen