10 tips til valg af brudebuket

Brudebuketten er en vigtig del af brudens udseende på bryllupsdagen. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Brudebuketten er en vigtig del af brudens udseendende, men hvordan vælger man den helt rigtige? Læs de gode råd her

Bryllupstraditionerne forskriver, at det er gommen, der vælger og køber brudebuketten til sin brud. Men det er ingen let sag, for valget af bukettens udseende skal leve op til flere ting. Få et overblik her.

1: Vælg brudebukettens stil
Der er ikke to brudebuketter, der er ens, for hver brudebuket bestilles og laves individuelt hos en blomsterbinder. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvilken stil buketten skal have. Skal brudebuketten være traditionel, så er den formet rund, men brudebuketter kan også være dråbeformede eller bueformede. Nogle vælger også at have enkle langstilkede blomster i favnen.

2: Brudebukettens størrelse
Brudebukettens størrelse varierer i det utallige lige fra store nedslængende buketter til små buketter. Her er det vigtigt at gå efter brylluppets øvrige udsmykning og brudens udseendende. Er bruden for eksempel lav, så kan en stor buket se for tung ud.

3: Valg af blomster
Året rundt kan alle blomster anskaffes og indgå i en brudebuket, men ofte er årstidens blomster både billigere og flottere. Om sommeren kan man for eksempel vælge kornblomster, valmuer, liljer, roser og brudeslør, mens en brudebuket ved et efterårsbryllup for eksempel kan indeholde lyng, solsikker, bær og grene.

4:Vælg ynglingsblomsten
Udover årstiden så er også oplagt at vælge de blomster, som har en personlig betydning for jer. Det kunne for eksempel være de blomster, gommen gav bruden for første gang eller en anden ynglingsblomst, som I begge relaterer til jeres forhold.

5: Valg af brudebukettens farver
Valg af blomster hænger automatisk sammen med valg af farver. Farvevalget er flottest, hvis det passer sammen med den øvrige bryllupspynt, og ikke mindst brudens udseende som for eksempel hendes hår - og øjenfarve og brudekjole.

6: Tjek priserne
Vil du være sikker på en brudebuket, der holder hele dagen, så pluk ikke de nærmeste vejkantsblomster, men få en blomsterbinder til at binde den for dig. Sæt derfor penge i bryllupsbudgettet af til brudebuketten, for den kan koste alt fra et par hundrede kroner til langt over tusinde kroner. Forhør dig om priser i forskellige blomsterbutikker, og spørg hvad du kan få de penge, du har sat af.

7: Valg af blomsterhandler
Det kan dog være en god idé at vælge en blomsterhandler, som ligger tæt på den kirke, I skal giftes i, da buketten først skal hentes få timer før vielsen. Planlæg under alle omstændigheder gommens vej forbi blomsterhandleren på bryllupsdagen, så der ikke opstår stress. Når buketten er taget op af vand skal den opbevares et køligt sted.

8: Knaphulsblomst
Til et bryllup er det også en tradition, at gommen og måske bruden og gommens fædre eller forlover får en matchende knaphulsblomst til knaphullet i jakkesættet. Bed blomsterbinderen om at lave dem af samme blomster som brudebuketten.

9: Brudepigebuketter
Det er en stor oplevelse for et barn at være brudepige - eller svend. Skal I have små eller store brudepiger til at følge bruden op af kirkegulvet, er det yndigt med en brudepigebuket tilsvarende brudens brudebuket - blot mindre.

10: Brudebuketten efter vielsen
I amerikanske film ser man altid bruden kaste brudebuketten ud til bryllupsgæsterne, men det er ikke en gængs tradition i Danmark. Derimod er der mange, der vælger at lægge buketten ved graven af en afdød slægtning. Hvis man ønsker den med hjem, kan man tørre dele af buketten - eller den hele - eller få den konserveret. Har man råd og plads, kan man også få den indrammet. Uanset hvad, man vælger at gøre af buketten, så bliver brudebuketter aldrig flottere end på selve bryllupsdagen. Søg derfor for at få gode farvebilleder af buketten på bryllupsdagen.