Find halloween-tips på internettet

Søg og find viden om og idéer til halloween-fejring på internettet. Foto: NIMA STOCK

Mangler du baggrundsviden om halloween eller gode tips til at udskære græskar? Find hvad du søger i denne vejviser til forskellige hjemmesider om halloween-traditionen

Halloween er en sammentrækning af ordene i All Hallows Eve, som betyder allehelgensaften. Den fejres den 31. oktober. Det er aftenen før allehelgensdag, hvor alle kendte og ukendte martyrer og hellige fejres.

Allehelgensdag fejres af både protestanter, ortodokse og katolikker, og traditionen kan spores helt tilbage til den tidlige kirke. Halloween går helt tilbage til hedensk tid i Skotland, Wales og Irland, og er i Danmark en ny fest indført fra USA.

Halloween fejres med bål, lygter, græskarmænd og lys. Børn og voksne klæder sig ud som hekse, skeletter, spøgelser og uhyrer - det er en rigtig gyseraften, hvor genfærdene færdes i vores verden. Du kan læse historier om genfærd og få gode råd til, hvordan du håndterer og nedmaner dem.

På Blikfang kan du købe kostumer til den uhyggelige aften. På Halloween-online kan du finde forslag til kostumer, musik, dekorationer og også nyheder om halloween.

For de mere konkurrencelystne kan man hvert år i september deltage i danmarksmesterskabet i græskar, hvor man kæmper om at opdyrke det største græskar. Rekorden fra 2006 lyder på 309,2 kg. Danmarksmesteren i 2007 havde etgræskar på 273 kg. På The Plant Explorer kan du købe græskarfrø, hvis du vil avle dine egne græskar.

For kulinarisk interesserede er der græskaropskrifter på Arlas hjemmeside og på den amerikanske Country Living' Halloween Recipes. Leder man efter lidt mere makabre retter i stil med Nedfrosset hjerne med døde fluer og blod kan Maduniverset anbefales. Også Alletiders Kogebog har et stort udvalg af halloween-opskrifter.

På historie-online kan du læse om forskellige traditioner i forskellige lande. Her kan du blandt andet læse, at i katolske lande som Italien og Frankrig spiste man i gamle dage særlige allehelgensmåltider. Man kunne for eksempel spise kold mad og på den måde hjælpe med at afkøle de døde i skærsilden.

På denne hjemmeside findes traditionens historie og alt muligt til en Halloweenfest: Masker, græskar, kostumer og meget mere.

Vil man have en mere kristen vinkel om halloween, har ChristianityToday en hjemmeside, som blandt andet diskuterer, om det er i orden at fejre halloween, når man er kristen. Artiklen "The Year's Ugliest Holiday" tager dette emne op.

Vil du vide noget om allesjælesdag, som er tæt knyttet til allehelgensdag, kan du slå op i den katolske kirkes encyclopædi.

God fornøjelse!