Klassiker

Mød "thanksgivings gudmor", journalisten Sarah Hale

Kalkun er en vigtig bestanddel af amerikansk thanksgivings fejring. Den var dog ikke på menuen, da thanksgiving blev promoveret af den amerikanske journalist Sarah Hale og gjort til nationaldag i 1867. Foto: Wikimedia/TNS

Den fjerde torsdag i november måned fejrer amerikanerne thanksgiving. Her får du en af de mange fortællinger om, hvordan denne dag opstod. I centrum står en kvindelig amerikansk journalist fra 1800-tallet

Den 22. november fejrer amerikanere højtiden thanksgiving. En tradition, der ganske vist udspringer af de amerikanske nybyggere, men som fik et ordentligt skub med på vejen af en stædig, kvindelig journalist, skriver Anna Blue Wills, assisterende professor i religion, på ScienceDaily.com. Her får du historien genfortalt.

Historien bag thanksgiving

De første fejringer, som minder om thanksgiving, var amerikanske nybyggere, der takkede Gud for en god høst.

Men thanksgiving - at give tak - blev aldrig en fastlagt helligdag, da kirken ikke ville forudgribe Guds vilje. I stedet for at feste gik præster og menigheder derfor i kirke og fastede, og efter en god høst takkede de Gud for hans velsignelser.

Den fastlagte thanksgiving-dag blev derfor først opfundet i 1800-tallet af en kvindelig amerikansk journalist ved navn Sarah J. Hale. Hun udbredte fænomenet thanksgiving til hele Amerika og var årsag til, at dagen blev gjort til en nationaldag i 1863.

Thanksgiving skulle samle nationen

Sarah Hale var en fattig enke og skulle forsørge fem børn ved at skrive. I 1827 blev hun ansat på kvindemagasinet Godey's Lady's Book and Magazine, og hun skrev for bladet de næste 50 år. Gennem de mange år brugte hun magasinet til at fremme sociale anliggender, og deriblandt thanksgiving.

Sarah Hale var bekymret over den øgede splittelse, der fandt sted i det amerikanske samfund, og derfor opfandt hun thanksgiving som en dag, der skulle forene amerikanernes fælles mål og værdier. Værdier som hun mente var grundlaget for et samfund, som i modsætning til europæernes var præget af fromhed, hårdt arbejde og det landlige liv.

Fiktive historier formede thanksgiving

Igennem en månedlig kolonne i magasinet skrev Sarah Hale fiktive historier, som i november fokuserede på thanksgiving. Historierne fortalte om, hvordan thanksgiving forandrede menneskers liv ved at bringe dem i kontakt med de dyder, som hun mente nationen repræsenterede.

Historierne kunne for eksempel vise, hvordan folk på landet havde en mere jordnær livsstil, som beskæftigede sig med langt vigtigere ting end dans og mode. Budskabet var at, hvis man holdte sig til et simpelt, rent og ærligt liv væk fra byens fristelser så var man i kontakt med de sande amerikanske værdier.

På den måde fik Sarah Hale formet en ensartet fejring, og efterhånden fik hun læserne til at tro, at alle fejrede thanksgiving den fjerde torsdag i november.

En sand amerikaner fejrer thanksgiving

Sarah Hale tilhørte gruppen af hvide protestanter, men hendes historier om thanksgiving inddrog alle sociale grupper, som for eksempel sorte tjenere, romanske katolikker og folk fra sydstaterne. Når alle dele af samfundet fejrede thankgiving kunne Sarah Hale vise sin vision om en samlet nation. Det at fejre thanksgiving blev gjort til en national identitet.

Thanksgiving erklæres for nationaldag

Godey's Lady's Book and Magazine blev i 1860 et af de største magasiner på markedet, og derfor fik Sarah Hales drømme om thanksgiving stor indflydelse. Hun opfordrede læsere til at skrive om deres thanksgivingsoplevelser, og for hvert år kunne hun tælle flere og flere fejringer.

Sarah Hale begyndte at kontakte kongressen for at få dem til at erklære thanksgiving for en national begivenhed, og hun pressede yderligere på de år, hvor fronterne mellem Nord- og Syd staterne truede den nationale enhed.

Sarah Hales ønske blev opfyldt, da præsident Abraham Lincoln i 1863 erklærede thanksgiving for en nationaldag.

Hvorfor fejrer man thanksgiving en torsdag?

Grunden til, at Sarah Hale valgte en torsdag for fejringen af thanksgiving, var, at kvinderne på den måde både kunne nå at forberede thanksgiving-måltidet, og samtidig have tid nok til at forberede den traditionelle søndagsmiddag. Det var dog næppe kalkun Sarah Hall havde i tankerne for fejringen af dagen dengang.

Thanksgiving i dag

Med tiden blev thanksgiving mere og mere kommerciel. Godey's Lady's Book and Magazine begyndte at skrive om måltider, tøjstile og dekorationer for dagen. Sarah Hall ville nok aldrig have kunne forestille sig den nuværende udgave af thanksgiving, hvor amerikansk fodbold er en stor del af fejringen, og hvor fredagen efter er blevet årets største shoppedag i USA.

I dag kan man beundre Sarah Hales stædighed for at bringe hendes visioner til virkelighed, og det oprindelige budskab kan minde os om at takke Gud for livets gaver, og om at en nation har brug for at samles om fælles værdier.