Serie: Mit ansvar som fadder

"Man skal huske at inddrage barnet i samtalen om tro"

Hannah Kirstine Søndergaard er 26 år og skriver speciale i oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet

For fadder Hannah Kirstine Søndergaard er det mere end bare en formalitet at stå fadder. Hun mener, at samtalen om tro og kærlighed med hendes fadderbørn er en af det vigtigste opgaver, hun kan varetage som fadder

Tror du på Gud?
Jamen det korte svar er ja. Det lange svar er, at jeg tror på en version af Gud, som tager udgangspunkt i kristendommen og i Bibelen, men som ikke fortolker Bibelen helt bogstaveligt.

Hvem har du stået fadder til?
Jeg har stået fadder til fire børn, og de er alle sammen mine niecer og nevøer.

Hvilket ansvar har du for de børn, som du har stået fadder til?
Jeg vil støtte mine fadderbørn i at finde vej til kærligheden, om det så er gennem kristendommen, buddhismen eller noget andet spirituelt. Man skal huske at inddrage barnet i samtalen om tro.

Jeg har sagt ja til at samtale med børnene. Fordi jeg er deres fadder, vil de altid vide, at jeg har sagt ja til at støtte dem, hvis de vælger den kristen tro. De ved, at det vil jeg altid gerne tale med dem om.

Føler du, at du kan stå inde for det, som præsten sagde i kirken?
Det er nærmest kun en uge siden, jeg sidst stod fadder. Det er svært at svare direkte på spørgsmålet. Hvis min søster og svoger dør i en ulykke, når mit yngste fadderbarn, Mathias, er 14 år, og han bliver mit ansvar, så er han stor nok til selv at reflektere over, om han vil være kristen eller ej.

Hvis han ikke har lyst til at være kristen, så synes jeg også, at der ligger en omsorg i at give ham lov til det. Samtidig synes jeg også, at det er vigtigt at opmuntre ham til den kærlighed, der er at finde i kristendommen. Det er den, man køber sig ind i, når man bliver døbt.

Snakkede du med barnets forældre om fadderrollen inden dåben?
Vi har aldrig snakket om hvad det skulle indebære. Det har dog heller ikke været selvsagt. Jeg tror, at min søster og svoger tænkte, at jeg måtte fortolke, hvad det vil sige at være fadder.

Men de ville nok komme frem til det samme svar som mig. Det handler om at være den ekstra voksne i barnets liv.

Hvilke overvejelser gjorde du dig inden du sagde ja?
Som regel har jeg gjort mig overvejelserne, inden jeg er blevet spurgt. Hver gang jeg har fået en ny niece eller nevø, har jeg gået og ventet lidt på at blive spurgt. Jeg tænker generelt over, hvilket ansvar jeg har som den voksne i barnets liv, der ikke er forælder.

Fadderrollen er også en slags tillidserklæring. Fra forældrenes side er det jo en måde at sige, at de stoler på, at de godt kan efterlade deres barn i ens varetægt. Jeg mærker derfor godt efter, og om jeg er klar til det.

Hvad betyder det for dig at stå fadder?
Det er svært at svare på, for det hører næsten sammen med det at være moster. Jeg bliver som fadder bedt om at tage mig af barnet, hvis forældrene dør, eller hvis der sker dem noget.

Selvom jeg ikke er fadder for min femte niece, så er der jo ikke nogen tvivl om, at jeg vil træde til, hvis der skulle ske noget. Uanset om jeg er fadder eller ej.

Mener du, en fadder bør være kristen?
Jeg synes, det er okay, at man ikke er kristen, hvis man stadig tager ansvaret for at opdrage barnet i kærlighed alvorligt. Da det er det vigtigste aspekt i kristendommen for mig.

Men det er lidt noget andet, hvis forældrene ikke er kristne, da de så bruger en institution og et fællesskab, de ikke tror på. Dåbsfamilien vil jo typisk have et eller andet forhold til kristendommen, og så skal man huske, at det er dem, man gør det for.