LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Helgen fejres med dansende mænd i kjole og slør

Skytshelgen San Roque fejres med et kæmpe optog igennem byen med to lange kæder af 1500-2000 dansende pilgrimme. Processionen er ledsaget af trommer, fløjter og de karismatiske 'cañas', et 4-meter langt blæseinstrument, der på rytmisk vis advarer folk om de pestsyges kommen. Foto: Astrid Hjorth

I Bolivia fejrer man hvert år skytshelgenen San Roque, der i det 14. århundrede trodsede smittefaren og helbredte de syge i det pesthærgede Europa

I byen Tarija i det allersydligste af Bolivia (en by, der er mest er kendt for sin prisbelønnede vin) fejrer man hvert år helgenen San Roque, også kendt som St. Roqoue eller simpelt hen Rocco.

San Roque levede i det 14. århundredes pesthærgede Europa og trodsede den smitsomme sygdom og kurerede de pestramte. I kolonitiden blev Tarija selv ramt af pest og man hidkaldte San Roque for at få hjælp.

Med bønnerne blev pesten fordrevet og med dette øjensynlige mirakel har man lige siden fejret San Roque og hans helbredende kræfter i Tarija. San Roque festen er ikke bare en religiøs højtid, men er den største begivenhed i Tarija og finder sted hvert år, den første søndag i september, og tiltrækker op mod 50.000 tilskuere med sin karisma og symbolisme.

Skytshelgen San Roque fejres med et kæmpe optog igennem byen med to lange kæder af 1500-2000 dansende 'chunchos' dvs. pilgrimme, der alle har afgivet et gudsløfte og er pyntet i traditionelle regnbuefarverige dragter og store fjerbesatte turbaner.

Symbolsk er alle pilgrimmene, som udelukkende er mænd, helt tildækket, fra strømpebukser til ansigtsslør for at skjule den hæslige pest. Processionen er ledsaget af trommer, fløjter og de karismatiske 'cañas', et 4-meter langt blæseinstrument, der på rytmisk vis advarer folk om de pestsyges kommen.

De dansende chunchos med deres karakteristiske sving med armen som understreger deres flotte klæder.

Processionen følges af musikanter, trommer, blæsere og de karakteristiske cañas

En af de mange tusinde chuncho'er løfter op i sløret og får sig et overblik over menneskemængden.

På denne særlige dag er mændene i kjoler.

Drengeben og strømpebukser.

I hænderne på det dansende optog ses et simpelt musikinstrument af træ og pyntet med fjer, som når chuncho'erne slår det sammen, laver en lyd som indikerer rytmen og som advarer folk om deres ankomst.

En lille dreng blæser i det lang musikinstrument, la caña, som betydet sukkerør hvilket det også er lavet af. Den anden ende af blæseinstrumentet munder ud i et horn lavet af koskind.
Alle fotos: Astrid Hjorth 

I kirken tændes der lys og bedes for Skytshelgen San Roque.

Astrid Hjorth er praktikant på Den danske ambassade i Bolivia.