10 anderledes steder at holde gudstjeneste

Hver søndag holdes der gudstjeneste under en stor vejbro i "Church Under the Bridge" i Texas. Foto: Screendump fra churchunderthebridge.org

Biografer og parker, under broer og på floder er nogle af de mange forskellige steder, kirker holder gudstjeneste

De fleste forbinder et gudstjenesterum med en dansk landsbykirke eller en storslået katedral. Men både i Danmark og verden over holdes der gudstjenester i mange forskellige omgivelser.

Læs her om 10 anderledes gudstjenestesteder og følg debatten sommeren over om hellige rum.

1.Ved søer og floder
I staten Indiana i USA ligger området Kosciusko County, som har over 100 søer og floder. Derfor er det ikke underligt, at de lokale kirker om sommeren holder "Boat-In Worship Service" (Båd-gudstjeneste) ved de store floder. Til gudstjenesten kan man både deltage fra sin egen båd eller fra en klapstol ved vandkanten. Til gudstjenesten består kirkens alter af en båd lavet af pontoner, der er forankret i vandet.

I Sydeuropa, Mellemøsten og i mange udviklingslande hvor vandet er varmere er det heller ikke unormalt at holde gudstjeneste og dåb ved den nærmeste flod. Dåben foregår ved, at der står en præst i floden, som sænker den troende under vandet.

2. Under en bro
Hvis folk ikke kommer til kirken, må kirken komme til folket. I byen Waco i Texas fandt en gruppe kristne studerende i 1992 35 hjemløse mænd under en bro og fik den idé at starte bibelstudier op under broen.

Men efter få måneder voksede gruppen til også at indbefattefolk fra det lokale samfund, som ikke tilhørte nogen kirke. Bibelstudierne blev derfor med tiden til kirken Church under the bridge (Kirke under broen), der både samler rige og fattige, sorte og hvide og højt- og lavtuddannede til gudstjeneste under en stor vejbro.

Se her et videoklip fra gudstjenesten under broen.

3. I skoven
Hvis kirker står tomme Kristi Himmelfartsdag eller 2. pinsedag, så er det ikke, fordi folk ikke kommer i kirke, men fordi kirken er rykket udendørs for at holde gudstjeneste i skoven, hvor himlen bliver kirkens tag og træerne kirkens vægge.

Sammen med pilgrimsvandringer er friluftsgudstjenester i skoven blevet populære i folkekirken. Det er ofte alle byens sogne der går sammen om gudstjenesten som for eksempel i Aalborg Østre Provsti, der i år inviterede alle provstiets menigheder til friluftgudstjeneste i Lundby Bakker på Kristi Himmelfartsdag. 

4. På internettet
Har man en internetopkobling, så er en gudstjeneste ikke længere væk end få klik. Mange udenlandske kirker i for eksempel England og USA transmitterer eller holder en online-gudstjeneste.

Se billeder fra en online-gudstjeneste her.
 
Ved at holde gudstjenesten på internettet kan mennesker fra hele jorden deltage på samme tid, og man kan kommunikere med de andre deltagere under gudstjenesten. Der findes også kirker, som for eksempel iChurch, der udelukkende eksisterer på internettet, og som også har forsøgt sig med en virtuel nadver.

5. På et stadion
Mega-gudstjenester med flere tusinde deltagere holdes på store steder som for eksempel et fodboldstadium. Det skete i forbindelse med Danske Kirkedage i Viborg 2010, hvor 3000 mennesker fra forskellige kirkeretninger fejrede gudstjeneste sammen. Se billeder fra gudstjenesten på kirkedagene her.

I USA er også mega-kirker kendte for at holde gudstjeneste på store campuser og i koncertsale i stedet for i traditionelle kirkebygninger. Det gælder for eksempel New Life Church i Colorado Springs, USA.

6. På gaden
Et simpelt sted at holde gudstjeneste er på gaden, hvor der er mange mennesker. I Aalborg holder gadepræsten Loa Mortensen blandt andet gadegudstjenester for unge med forskellige temaer. Gaden giver mulighed for at være kreativ og så er der ikke noget dørtrin til kirken, der skal overvindes.

7. I en husmenighed
Kirkegang behøves ikke kun at være offentlige steder. Mange steder i verden findes der også private hjem, hvor beboerne lægger hus til gudstjenesten. Huskirker ses særligt i lande, hvor kristne er i mindretal og enten ikke har råd til at bygge en kirke eller skal holde sin tro hemmelig på grund af forfølgelse. Derfor samles man i stedet omkring 10-15 mennesker i en lerhytte eller i et træhus i landsbyen, hvor man siddende på gulvet fejrer gudstjeneste.

8. I en biograf
Biografer er ikke kun til film og popcorn. I Valgmenigheden i København holder man for eksempel gudstjeneste i Empire Biograf søndag 10.30, hvor hårde kirkebænke er skiftet ud med bløde stole og Hollywood-film med moderne videoklip og lovsange.

9. I en nedlagt lagerhal
Mange fri- og valgmenigheder køber nedlagte lagerhaller, som laves om til en moderne kirkebygning. En lagerhal er som regel et stort firkantet rum. Det giver kirken mulighed for at indrette sig anderledes og udsmykke kirken fra bunden. I nye kirkebygninger er prædikenstolen oftest skiftet ud med en scene, hvor også alteret findes og kirkebænkene er skiftet ud med stole.

 Et eksempel på en kirke, der har indrettet sig i en gammel lagerhal er Århus Valgmenighed, der holder til i det århusianske industrikvarter i Åbyhøj.

10. I en park
I 1996 fik ægteparret Tom and Kitty Stoner fra TKF Foundation den idé at skabe hellige steder i naturen for at skabe plads til refleksion og stilhed.

Et af disse steder finder man i East Baltimore, hvor de sammen med den lokale kirke Amazing Grace Lutheran Church har skabt stedet Amazing Port Street et område mellem nedrevede og ødelagte huse, hvor der nu er anlagt en blomsterhave, en køkkenhave og grønne områder, hvor der blandt andet er en bede-labyrint og stille områder.