Præstens skrivebord

Henrik Wigh-Poulsen: De rene linjer hjælper mig med at bevare overblikket

Henrik Wigh-Poulsen ved sit skrivebord på bispekontoret i Aarhus. Foto: Michael Rytter Nielsen

En fetich for røde krus og en forsoningsgave fra provsten. I serien "Præstens skrivebord" går turen nu til Aarhus Stift, hvor biskop og ny kongelig konfessionarius Henrik Wigh-Poulsen holder til

”Lav sol over Aarhus,” synger Gnags i den populære jyske hymne, og lav sol er præcis, hvad der er på denne iskolde februar morgen. De gyldne stråler fylder både himmel og hav, og strømmer ind gennem alle de mange vinduer i bispekontoret i Aarhus Stift. Her har Henrik Wigh-Poulsen haft sin daglige gang siden 2015, hvor han overtog embedet som nyvalgt biskop.

”Udsigten betyder enormt meget for mig,” siger Henrik Wigh-Poulsen, idet han kigger ud mod Tangkrogen og det store blå hav. Det er også udsigten, der fylder mest i det store hvide kontor på Dalgas Avenue. For selv hvor der ikke er vinduer, fortsætter udsigten med malerier på væggene af den store Aarhus-guldalder maler Janus la Cour, som er blevet udlånt af kunstmuseet Aros.

Henrik Wigh-Poulsens skrivebord. Hold musen hen over billedet og læs, hvad der ligger fremme.

Overskuelighed i det uoverskuelige
”Som du kan se, er mit skrivebord kedeligt. Jeg har en fantastisk udsigt og stærke malerier, så jeg har ikke brug for alverdens øjeløftere på bordet,” fortæller Henrik Wigh-Poulsen og fortsætter:

”Det må gerne være simpelt med nogle få genstande. Jeg kan godt lide et minimalistisk skrivebord.”

Det er ikke kun de æstetiske tanker, der ligger bag skrivebordets enkelhed. Som biskop er det nemlig ofte nogle komplicerede sager, der havner på Henrik Wigh-Poulsens bord, og det kræver den helt rigtige strategi. Derfor valgte han at starte med et tomt lærred, som han kan bygge op gennem tiden:

”Jeg har brug for orden – sådan er jeg bare indrettet. Derfor er mit skrivebords vigtigste funktion at bringe overskuelighed ind i al uoverskueligheden. I mit job kan de tunge sager meget hurtigt vokse én over hovedet, og der er de rene linjer gode til at minde mig om at bevare overblikket,” uddyber biskoppen.

Biskop og konfessionarius
Overblikket er i disse tider særligt kærkomment, da biskoppen per 1. april 2018 tiltræder stillingen som kongelig konfessionarius. Det betyder, at Henrik Wigh-Poulsen både skal fungere som biskop for Aarhus Stift, og samtidig være kongehusets officielle præst og regentens personlige sjælesørger. Men også her træder biskoppens sindsro frem:

”Som jeg ser det, skal jeg være præst for kongehuset præcis ligesom, jeg har været præst for mange andre gennem tiden. Det er noget, jeg er blevet valgt til, og så står jeg selvfølgelig fuldt ud til rådighed for kongefamilien,” fortæller Henrik Wigh-Poulsen.

Men stillingen som konfessionarius kræver dog en lidt anden forberedelse end det normale præstembede:

”I modsætning til så mange andre, som jeg har været præst for, så medbringer kongefamilien selv en hel enorm historie, som jo yderligere inkarnerer sig i vores allesammens fælles historie. Det er der heldigvis skrevet mange fremragende bøger om,” forklarer Henrik Wigh-Poulsen.

Selvom vinden denne morgen blæser koldt gennem de knastørre hække, er det den lave sol, der sammen med biskoppens rolige mentalitet, bryder med hverdagens uoverskuelighed. Det er med denne indstilling, Henrik Wigh-Poulsen vender tilbage til de mange tunge sager på det meget lette skrivebord: Indtil blikket igen lokkes mod Tangkrogens blå.