Initiativprisen 2020

Hvad er årets bedste kirkelige initiativ?

I 2016 vandt Himmelske Dage Kristeligt Dagblads Initiativpris. "Vi befinder os i en tidsånd præget af sekularisering, hvor mange er skeptiske over for religion i det offentlige rum, men med Himmelske Dage kom kirken ud på gader og stræder og viste, at den har masser at byde ind med,” lød det dengang fra daværende generalsekretær for Danmission Jørgen Skov Sørensen. Foto: Leif Tuxen

Indtil den 8. september kan alle indsende kandidater til Kristeligt Dagblads årlige konkurrence om at blive Danmarks bedste kirkelige initiativ. Vinderen modtager et gavekort på 25.000 kroner

Årets bedste kirkelige initiativ skal nu findes.

I en verden præget af coronakrise, klimaforandringer, identitetspolitik, polarisering og folk på flugt formår kirken på mange måder at gå nye veje for at skabe sammenhold og bedre vilkår for de svageste. Det sætter Kristeligt Dagblad fokus på med Initiativprisen, der hylder de mange banebrydende kirkelige initiativer, der spirer frem i hele landet. Vinderen af konkurrencen modtager et gavekort på 25.000 kroner.

Har dit lokale sogn grebet forårets nedlukning an på en særlig måde? Er menighedsrådet gået nye veje for at opfordre sognets medlemmer til at stille op til det snarlige menighedsrådsvalg? Eller har liturgidebatten været en øjenåbner, der har båret nye tiltag med sig?

Det er 11. gang, konkurrencen afholdes, og gennem årene har Initiativprisen været med til at kaste lys over den virkelyst, der findes rundt om i de danske sogne. Tidligere har der især været fokus på det sociale arbejde, der blomstrer op som et væld af forskellige tiltag, og som særligt fokuserer på at give flygtninge og asylansøgere en bedre tilværelse. Blandt andet viste sidste års vinder, Asylkoret i Bording Missionshus ved Ikast, at kirken kan medvirke til at skabe en stærkere følelse af sammenhold og give mening i et liv fyldt med udfordringer.

Sådan gør du
Alle læsere opfordres til at indsende eksempler på tiltag, der fortjener opmærksomhed. Det sker ved at skrive en mail til initiativ@kristendom.dk inden mandag den 8. september klokken 12. Man skal oplyse, hvad initiativet går ud på, samt hvor og hvornår det løber af stabelen.

Lørdag den 26. september præsenteres vinderen i avisen. Seks dommere afgør sagen, og ved stemmelighed er det vinderen af en afsluttende læserafstemning, der løber af med sejren.

De tilmeldte initiativer præsenteres i denne artikel som løbende vil blive opdateret.

Se de tilmeldte initiativer her:

1. Bibelen 2020
Bibelselskabet udgav i marts den første nye oversættelse af Bibelen siden 1992. Oversættelsens essens er, at sproget er enkelt og ligefremt nudansk, som man kan forstå, selvom man ikke er fortrolig med kirkens og Bibelens sprog. På den måde kan den være et godt sted at starte for alle, der ikke er vant til de religiøse tekster, og samtidig er den nye oversættelse god til oplæsning og højtlæsning.

2. Podcasten Levende Vand
Pilgrimspræsternes fællesvandringer blev aflyst under coronanedlukningen. Derfor har det økumeniske fællesskab Levende Vand siden marts lavet en podcastserie til de vandrende, så de fortsat kan tage på tur med en åndelig vejleder.

3. Grundtvigsk Forums videoføljeton om menighedsråd
Med videointerviews med fremtrædende personer fra dansk kirkeliv formidler Grundtvigsk Forum vigtig viden om menighedsrådenes funktion i øjenhøjde, forud for menighedsrådsvalget i september. Videoerne har både kunnet fungere som opfordring til at stille op til ens lokale menighedsråd, været oplæg til debat og oplyst om menighedsrådenes virke og funktion i lokalsamfundet.

4. Præstetanker
Forårets nedlukning af kirkerne var årsagen til, at sognepræst Kristian Gylling fra Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup Kirker i Roskilde Stift startede "Præstetanker" som et virtuelt tilbud. I nedlukningsperioden foregik "Præstetanker" som en livestream på Facebook hver dag klokken 10, men fra august er initiativet blevet et fast indslag hver søndag klokken 9.

5. Transportabel cykelkirke i Tisvildeleje
Vejby og Tibirke Kirker er ikke synlige nok, mener Ulrik Pilemand, der er sognepræst. Derfor har han designet sin egen Christiniacykel i et forsøg på at gøre kirken transportabel. Cyklen gør ham i stand til at vie par, hvorend det skal være, da cyklen kan foldes ud som et mobilt alter med tilhørende altertavle, blomster og knælepuder. Derudover tager Ulrik Pilemand cyklen til Tisvildeleje Hovedgade hver lørdag for at gøre kirken synlig over for sin menighed.

6. Kingos Kirke værner om inklusion i gudstjenesten
I Kingos Kirke på Nørrebro er gudstjenesten for alle, uanset trosretning. Til en friluftsgudstjeneste i kirkens have blev de deltagende gæster opfordret til at tage del i gudstjenesten ved at svare på spørgsmål, rejse sig under sangene og tænke over dagens tekst. Både folk med muslimsk og kristen baggrund var mødt op, hvor alle samledes i dialog om dagens budskaber om kærlighed, mangfoldighed og at ramme sit mål i livet.

7. Opmuntrende gospelsang i en coronaramt tid
Gospelkoret Emmaus fra Metodistkirken i Odense har i et samarbejde med korleder Mette Risager og pianist Adam Møller Bjerrum skabt sangen "New Tomorrow" (en ny i morgen). Det tog kun en enkelt aften at kombinere sangen. Efterfølgende sang gospelsangerne versene hver for sig derhjemme, hvor Mette Risager satte det hele sammen til én fælles sang. Sangen skal være en opmuntring til de ensomme på plejehjemmene og generelt til dem, der er mærket under corona-tiden. Sangen kan høres på YouTube.

8. Børn italesætter døden ved at bygge Himmelhuse
I Sankt Markus Kirke på Frederiksberg i København byggede 25 børn i alderen 7-11 år "Himmelhuse". Et himmelhus er et hus for en afdød person. Et bud på, hvordan et hjem kan se ud, når man flytter ind i det evige liv. Sognepræst Signe Danielsen mener, at voksne har svært ved at tale om døden med deres børn. Det kan Himmelhusene hjælpe med, da de kan fungere som et arvestykke, hvor man sætter en samtale i gang mellem barn og voksen omkring en afdød person - uden, at det behøver at være sørgeligt og gråt, men positivt og mindeværdigt.

9. Flagstang, flagsang og fællessang ved Glostrup Kirke
En flagsstang, flagsang og Højskolesangbogen er opskriften på "pop-op-sang" ved Glostrup Kirke. Ved flagstangen mødtes byens borgere hver onsdag i juli måned for at synge salmer udendørs. De savnede det fælles samvær i en svær corona-tid og præsterne fortalte små anekdoter mellem sangene. Der blev tradition for at synge en flagsang, da flaget blev hejst ned efter en times fællessang foran kirken.

10. Hjemmebygget vejkirke skabte håb i en svær tid
Kamilla Jacobsen er frivillig, kirkelig iværksætter ved Fyns Valgmenighed. Da coronaen lukkede kirkerne, tog hun bogstaveligt talt problemet i egen hånd. Hun byggede en vejkirke, som blev placeret på Glamsbjerg Torv, hvor byens borgere kunne skrive en bøn, der ville blive læst op til sognets online-gudstjenester. Derudover kunne man tage en Bibel eller Det Nye Testamente med hjem. Hun tilbød også personlige samtaler. Sognepræsten havde lagt materiale, som konfirmanderne kunne hente.

11. Hotdog-gudstjeneste i Blenstrup Kirke
Sognepræst Jonas Langdahl Gormsen favnede Blenstrups borgere ved at holde en halv times fyraftensgudstjeneste, hvor der efterfølgende blev solgt wienerpølser og øl. Han mener, at kirken bør nytænkes og favne de borgere, der bor i sognet. Blenstrups borgere behøver ikke koncerter og foredrag i kirken, men et samvær på en anden måde - hvor der gerne må indgå hotdogs og øl. Derudover nytænker sognepræsten højmessen ved at inkludere guitarspil til salmerne i kombination med det traditionelle orgel.

12. Påskehilsen på YouTube
Hvordan holder man påskegudstjeneste, når kirken er lukket? Som alternativ sendte sognepræst i Vor Frelsers Kirke i Aalborg Jesper Fodgaard en påskehilsen på YouTube. I videoen tænder sognepræsten et lys for blandt andre dem, som hamstrede toiletpapir. Han tænder også lys for de sårbare, de arbejdsramte og generelt til alle, der lever i en mærkelig corona-tid. 2.500 levende lys blev der i alt tændt og flere tusinder delte videoen på de sociale medier. Reaktionerne har været rørende og identificerbare.

13. Kirketelt i Blovstrød Kirke
I Blovstrød står et stort rødt-hvidt telt ude foran kirken. Teltet bliver brugt til at afholde udendørs konfirmationer, så konfirmanderne kan have flere gæster med. Derudover bliver teltet brugt til sognets Høstgudstjeneste, så flest muligt kan samles. Teltet er slået op lige ved siden af Blovstrød Kirke, sådan konfirmanderne stadig befinder sig tæt på kirken.

14. Drive-in-gudstjeneste i København
Fra marts til juli inviterede Åbenkirke København til drive-in-gudstjenester. Der blev sat en stor scene op, hvor samtlige musiske og kirkelige indslag kunne finde sted. Foran scenen kunne publikum parkere deres bil og følge gudstjenesten fra bilsæderne uden smitterisiko.

15. Podcasten Danmark
Podcasten Danmark fra Fyens Stiftstidende i Odense greb muligheden for at tage kirken i ørene. Over to afsnit kunne man følge Faaborg Kirkes tiltag "Digital Kirke" og gav kirkegængerne muligheden for at tage kirken i ørene via en podcastudsendelse. Anne Kruse Brødsgaard står bag podcasten og taler med Faaborg Kirkes sognepræst Lene Matthies om kirkens digitale tiltag og kirkens oplevelse med genåbningen af kirkerummet.

16. Ortodoks online-gudstjeneste
Gudsmoders Beskyttelses Menighed er en ortodoks, kristen menighed. På menighedens hjemmeside lægges hver søndag søndagens prædiken op, så alle kan lytte til den online. Selve gudstjenesterne bliver også transmitteret i lyd og billede og kan genses til hver en tid.

17. Digital pinsehilsen fra kirkerne i Valby
Da kirkerne i Valby ikke kunne afholde pinsegudstjeneste på grund af corona, blev der lagt en video op på Facebook, hvor hver kirke sendte en pinsehilsen ud til hver menighed. Det var altså sognepræsterne i Aalholm Kirke, Jesuskirken, Timotheuskirken, Vigerslev Kirke, Johannes Døbers Kirke og Margrethekirken, der gik sammen om at lave en fælles pinsehilsen til Valbys Kirker.

18. Ugentlig opmuntring fra Christianskirken i Aarhus
Hver uge sender Christianskirken i Aarhus en video på sin Facebookside med en opmuntring i en svær tid. Videoerne har blandt andet handlet om, at det er svært at mødes fysisk i en coronaramt tid. En af vidoerne har drejet sig om, hvordan det er at være besøgsven. Hver uge har en ny taler, der både kan være fra kirken eller ude fra kirken, der kommer med opmuntrende ord, råd og anekdoter.

19. Onlinegudstjeneste fra Skt. Ansgars Kirke
I den katolske domkirke Skt. Ansgars Kirke har man kunne følge deres gudstjenester online på deres hjemmeside. Der har også været online lovsang for børn.

20. Digital bededag for forskellige kirkesamfund
I marts inviterede organisationen Evangelisk Alliance i et samarbejde med sognemenigheder fra folkekirken, den katolske kirke og frikirkerne til en fælles bededag. Det foregik på en online platform på Evangelisk Alliances hjemmeside, hvor alle kirkesamfundene kunne bede sammen. Der blev lagt videoer op med en introduktion til bedeemner - ellers kunne man bare bede med hjemmefra.

21. Barnevielse og nadver online fra Roskilde Baptistkirke
"Hav gerne brød og vin/saft klar derhjemme," opfordrer Roskilde Baptistkirke til, når de holder online barnevielse og nadver. Den kirkelige ceremoni bliver optaget live fra kirken og kan ses direkte på dens Facebookside hjemme i stuen. Derudover afholder Roskilde Baptistkirke samtlige onlinetilbud, hvor de livestreamer fra taler og salmesang i kirken.

22. Onlinegudstjeneste og prædiken fra Nexø Kirke på Bornholm
Der er kun plads til 28 i Nexø Kirke, men det afholder den ikke fra at livestreame gudsjenesterne. Via deres hjemmeside kan bornholmerne følge med fra søndagens højmesse. Derudover lægges forskellige prædikener op, som kirkegængeren frit tilgængeligt kan høre døgnet rundt.

23. Onlinekurser i den kristne tro og livet på Zoom
Aalborg Citykirke var organisator af et internationalt kursus, "Alpha". Et kursus online, hvor der var plads til spørgsmål, tanker, idéer omkring livet og tro. Arrangementet var for alle: Unge som gamle, troende som ateister. Kurset foregik på "Zoom", som er et digitalt program, hvor man kan mødes online med kamera og lyd.

24. Morgenbøn med Fyns Valgmenighed
"Kirken er kaldet til at bede, særligt i en kristetid." Det skriver Fyns Valgmenighed, der indbød til online fællesbøn hver dag i april kl. 9. Man kunne deltage fra hjemmearbejdspladsen, fra sengen, eller der, hvor man nu befandt sig. Her blev der læst en kort bibeltekst fra Salmernes Bog. Derefter var der stilhed, indtil nogle delte, hvad de blev inspireret af fra teksten. Til sidst bad man sammen eller inde i sig selv. Fællesbønnen foregik via "Zoom", der er en online platform, hvor man kan mødes med kamera og lyd.

25. Den Digitale Kirke - Hele landet
I marts 2020 oprettede en række administratorer en Facebookgruppe, der hedder "Den Digitale Kirke - Hele landet". Gruppens formål var og er at dele erfaringer med digital formidling af kirkens budskaber. Det var særligt nødvendigt, da kirkerne lukkede ned. Mange gjorde derfor brug af digitale tilbud og tiltag, hvor denne Facebookgruppe skulle hjælpe med at offentliggøre tilbudene og give gode råd til at få seere og lyttere.

26. Kristendomsundervisning for alle
Apostelkirken på Vesterbro i København tilbyder fra september og 10 uger frem et nyt kursus i kristendom. Ved hjælp af udvalgte bibeltekster, arbejde i grupper, åbne samtaler og traditionel undervisning, forsøger kurset at nå frem til svar på nogle af livets store spørgsmål.

27. Pilgrimsvandring Mors rundt
Coronakrisen satte en stopper for årets kollektive pilgrimsvandring rundt om den nordjyske ø Mors. Det lod vandregruppen "PilgrimMors" sig dog ikke stoppe af. Den tænkte i stedet i nye baner og skabte med initiativet "PilgrimMors - nu på egen hånd" en måde, hvorpå pilgrimme på egen hånd kunne tage på opdagelse i Mors' karakteristiske natur.

28. Teologisk fisketur
Studenterpræster på Københavns Universitet inviterer de studerende med på fisketur på Øresund med det gode skib M/S Skipper. Arrangementet er åbent for alle studerende, og undervejs vil der være samling i skibets kabys, hvor man drøfter et teologisk spørgsmål.

29. Folkekirken er i øjenhøjde på Vesterbro
Vesterbro Sogn i København er Danmarks største, og det inkluderer en meget bred vifte af forskellige mennesker, der er forskellige steder i deres liv. I en ny video, udgivet på Folkekirken Vesterbros facebookside i august, sætter sognet fokus på alle de ting, folkekirken også kan - udover at holde gudstjeneste om søndagen.

30. Musikgudstjenester i Helligåndskirken
I Helligåndskirken i hjertet af København afholdes nogle helt særlige fællessangsgudstjenester. Hvert arrangement har en bestemt musiker i fokus, lige fra Leonard Cohen til Beyoncé. Arrangementerne, der tidligere har været medvirkende til, at der har været kø langt ned ad Strøget, holdes midt i ugen. På denne måde byder kirken nogle af de folk indenfor, som måske ikke normalt ville sidde på bænken søndag formiddag.

31. Påskegudstejenster på nettet for børn
I Sandby Kirke blev sognets børn tilgodeset med påskegudsjenester på nettet. Sognepræst Janne Christine Funch Svensson fra Sanby-Branderslev Pastorat oprettede fire videoer på Youtube for påskens fire store dage: Palmesøndag, skærtorsdag, langfredag og påskedag. I løbet af de fire vidoer, åbner hun et stort påskeæg, hvori der blandt andet gemmer sig palmeblade, brød, røde roser og et krucifiks. Rekvisitter, som sognepræsten bruger til at fortælle om påsken og Jesus. Videoerne er henvendt sognets børn, som på grund af coronakrisen ikke kunne få undervisning.

32. Alle kan synge salmer
Mens kirkerne lukkede på grund af corona, mødtes sangglade lokale i Sakskøbing for at synge sammen. Konceptet blev kaldt "Alle kan synge salmer", og kvinden bag idéen er sognepræst Hanne Margrethe Tougaard fra Sakskøbing Sogn. Hun samlede 10 korsangere, og påskedag stod gruppen klar til at synge på adskillige plejehjem. Arrangementet var så godt, at det blev gentaget yderligere seks søndage.

33. 100-års fejring for digterpræsten Kaj Munk
Da det sidste år var 100 år siden, at digterpræsten Kaj Munk holdt sin første gudstjeneste i Skovlænge Kirke, besluttede sognepræst i Søllested-Skovlænge-Gurreby sogne, Rebekka Maria Brandt Kristensen, at der skulle arrangeres en gudstjeneste magen til den. De holdt gudsjenesten på samme dag, som digteren holdt for 100 år siden. Her sang menigheden Kaj Munks sange og salmer, og sognepræsten holdt Kaj Munks originale første prædiken.

34. Påskehilsen-video fra præsterne i Lolland Vestre Provsti
På grund af de lukkede kirkedøre gik en række præster fra Lolland Vestre Provsti sammen om at lave en påskehilsen på video. På initiativ fra Kasper Høyer, sognepræst i Vesterborg-Landet-Ryde Pastorat, optog hver præst i området en video, hvor de enten alene, sammen med familien eller i deres kirke sang et vers fra påskesalmen "Påskeblomst! Hvad vil du her?" af N. F. S. Grundtvig. De blev samlet til én fælles video.

35. Altervin på nye flasker
Sognepræst i Væggerløse Anders Martin Lauritsen inviterede menigheden inden for i konfirmandstuen. Her blev der drøftet, at der i præstegårdshaven var en lille vingård, som efter et par år var vokset til et vildnis. Derfor søgte han frivillige, der kunne hjælpe med at få vingården op at stå. I samarbejde med Martin Iversen fra Falster Destilleri blev det en realitet, at Anders Martin Lauritsen sammen med det frivillige vinlaug havde brygget Væggerløse Sogns første altervin. I november 2019 blev altervinen tappet på flasker, og den var klar til 1. søndag i advent, hvor vinen blev brugt til højmessen.

36. Formiddagshøjskole samler folk på Nordvestfalster
Musik, foredrag og fortællinger. Der er masser af kultur på programmet i Nordvestfalster Pastorat, som tæller kirkerne Kippinge, Vålse, Nørre Vedby, Gyldenbjerg, Brarup og Stadager. Her har sognepræst Dorte Hedegaard nemlig taget initiativ til at holde formiddagshøjskole. Formiddagshøjskolen løber af stablen tre gange i forårssæsonen, og tre gange i efteråret. Her kan man mødes om et tema, som kan være foredrag om Grønland, om countrymusikkens udvikling i USA eller besøg af stiftets fængselspræst.

37. "Tirsted-stenen" har fundet sin plads
Tirsted kirkegård var fyldt med gæster ved en festlig indvielse af en kopi af Danmarks næststørste runesten, Tirsted-stenen. Kontaktperson i Tirsted menighedsråd, Tove Niclasen, stod for processen med at få rejst Tirsted-stenen. Den originale sten er fra det 10. århundrede og stod på en høj nogle kilometer væk, indtil Tirsted Kirke blev opført et par århundreder senere. Her blev den indmuret i kirkegårdsmuren. Takket være en stor indsats fra lokalsamfundet og menighedsrådet, er den tre tons tunge kopi-sten nu rejst ved indgangen til Tirsted kirkegård.

38. Kirkegårdsmesse i cyperspace
Kirkegårdsmesse - på nettet. Her kan besøgende kigge nærmere på alt fra sølvtøj og kirkebelysning til gravsten og kirkegårdsbeplantning - online på nettet. Kirkegårdsmessen i Lødderup på Mors er aflyst i år på grund af corona. Men kirkefolket skal ikke snydes for det sidste nye i maskiner og beklædning. På Kirkepartner.dk var man på vej op mod 60 udstillere, der viste deres ekspertise på video, billeder og udførlige beskrivelser.

39. Den lille spejderuge
De grønne pigespejdere står bag "Den lille spejderuge", som med friluftsliv og fællesskab skal vække de yngste skoleelevers nysgerrighed for naturen. I uge 36 deltog omkring 200 børnehaveklasser i den lille spejderuge, hvor de rykkede alle aktiviteter udendørs.

40. Følg en præst
"Følg en præst" er et initiativ fra teologistuderende Morten Bangsgaard og sognepræst Signe Danielsen. Det går ud på at tilbyde studerende på teologiuddannelse i København at blive sat i forbindelse med en præst, hvilket giver mulighed for øget indsigt i præsteembedet.

41. Emmauskirkens pop op-gudstjenester
Dagligdagen på Diakonissestiftelsens to plejehjem har ændret sig under corona-pandeminen, hvilket har fået præsterne til at gentænke deres sansegudstjeneste-koncept. Derfor tilbyder de nu udendørs pop op-gudstjenester.

42. Tag-med-hjem-påskemåltid
Tilbud om alternativt skærtorsdagsmåltid og gudstjeneste fra Jakobskirken. I Jakobskirken plejer 70 mennesker at spise sammen ved nadvergudstjenesten skærtorsdag aften, hvilket ikke var muligt på grund af coronanedlukningen. En gruppe med præster, menighedsrådsmedlemmer, frivillige og andet kirkepersonale tog derfor initiativ til, at man kunne bestille og afhente en pose med påskemad, brød, vin og en påskehilsen fra Jakobskirken. Med i posen var der en vejledning i, hvordan man skærtorsdag kunne deltage i nadvergudstjenesten hjemme fra sin stue, når den blev livestreamet via kirkens Facebookside.

43. Morgensang i Vartovs gård
Grundtvigsk Forum har en plan om at gøre Vartovs grønne gård til stedet, hvor der synges morgensang hver hverdagsmorgen året rundt kl. 8.30 fra højskolesangbogen.

44. Gravidsamtaler for fædre
Frederiksholm Kirke i Sydhavnen, København, tilbyder "Gravidsamtaler for fædre”, som skal skabe bedre tilknytning mellem far og barn og give kommende fædre et rum til at fortælle om deres bekymringer og tanker.

45. Gårdsanger-påske
Rose Marie Tillisch tog op til påske initiativ til ”Gårdsanger-påske”, hvor frivillige, præster og kirkemusikere mødte op ved ældrecentre og plejehjem for at synge påskesalmer og holde mini-gudstjeneste med beboerne, som sad ved de åbne vinduer. Gårdsanger-påsken blev fejret i mere end tyve sogne og er udviklet sammen med Aarhus og Hvidovre kommune.

46. Langenæskirken i Aarhus' opfordring til at stille op til menighedsrådsvalget
Langenæskirken i Aarhus har været særligt kreative i sin markedsføring af menighedsrådsvalget. I en "jobannonce" søger de mennesker med kompetencer som "gennemsnitssærlig", "halvgenial", "eventmager", "hoppetrold", "krumbøjet" eller "strømlinet" - kort sagt alt mellem Himmel og jord, for alle og enhver, der er medlem af folkekirken, kan stille op til deres lokale menighedsråd.

47. Ny valgform ved menighedsrådsvalg
I januar 2020 trådte en ny valgform ved menighedsrådsvalg i kraft. Den store forandring er, at der ifølge de nye retningslinjer skal være en valgforsamling i det lokale sogn, hvor menighedsrådsmedlemmerne bliver valgt. På valgforsamlingen stiller interesserede kandidater op, der er mulighed for debat, og der stemmes på de enkelte kandidater ved skriftlig hemmelig afstemning. Det overordnede sigte med den nye valgform er, at man vil sikre folkekirkens demokratiske legitimitet.

48. Kampagneslogens om menighedsrådsvalg skaber øget opmærksomhed
I forbindelse med valgkampen forud for årets menighedsrådsvalg, har Landsforeningen for Menighedsråd formuleret seks forskellige kampagneslogans, der skal vække mulige menighedsrådskandidaters opmærksomhed. Hensigten med de valgte slogans er, at de kan være med til at skabe opmærksomhed om valget, skaffe fremmøde til orienteringsmødet og valgforsamlingen, at de vil engagere deltagere i debat og ikke mindst skabe interesse for at stille op som kandidat.

49. Digital nadver
Under kirkernes nedlukning praktiserede flere kirker digital nadver. Det var en måde, hvorpå man formåede at samle det kirkelige fællesskab på trods af, at man ikke kunne mødes fysisk i kirkerummet.

50. Sjælesorg på nettet
Efter en treårig forsøgsperiode er den digitale sjælesorgstjeneste "sjælesorg.nu" blevet gjort permanent med finansiering fra Folkekirkens Fællesfond. Bag Sjælesorg på Nettet står landets 10 biskopper, og til daglig ledes den digitale sjælesorg af Pernille Hornum, der selv er sjælesørger.

51. Høsterkøb Kirkes musikgudstjenester
I Høsterkøb Kirke på Sjælland har man seksdoblet antallet af kirkegængere ved hjælp af nogle få tiltag. Blandt har man forkortet gudstjenesten og flyttet den fra klokken 10 til klokken 13, bønnerne er personlige, og salmerne bliver suppleret af popmusik. Kirken har lavet dette tiltag som en måde at formidle kirkens budskaber på en mindre kompliceret måde, så de kommer mere i øjenhøjde med menigheden.

52. Helligåndskirkens grønlanske gudstjenester
Helligåndskirken i København afholder hver første søndag i måneden gudstjenester på grønlandsk ved præst Jens Kristian Kleist. Efter gudstjenesterne holder de forskellige foreninger som regel kirkekaffe i Det Grønlandske Hus.

53. Brændkjærkirkens sang for ældre
Tre musikere fra Brændkjærkirken i Kolding tog under coronanedlukningen rundt i byen for at spille musik for de mennesker, der på grund af coronakrisen ikke selv havde mulighed for at komme ud.

54. Gudstjeneste-kits fra Kolding Valgmenighed
I forbindelse med påsken udsendte Kolding Valgmenighed et gudstjeneste-kit i form af en guide til, hvordan man kunne holde påskegudstjeneste derhjemme med sin familie eller venner. Kittet indeholdt blandt andet en videoprædiken, man kunne lytte til og opfordrede til at reflektere over prædikenens budskaber i fællesskab.

55. Mølholm Kirkes daglige hilsner
I Mølholm Kirke i Vejle udsendte præsten daglige lydhilsner under coronanedlukningen, som blev lagt op på kirkens hjemmeside. Sognepræst Erik Steen Nielsen udsendte disse hilsner til menigheden i hele 66 dage.

56. Rapporter om folkekirkens liturgi
Biskopperne nedsatte i 2016 tre fagudvalg, som skulle arbejde med folkekirkens liturgi, og i 2019 blev alle faggruppernes rapporter offentliggjort. De var startskuddet til en bred, folkelig debat om gudstjenestens indhold. De tre rapporter er:
- "Frihed eller fasthed": En beskrivelse af forholdet mellem autorisation og frihed i folkekirkens gudstjenesteform og overvejelser over, hvad der skal være frit og hvad der må stå fast.
- "Gudstjenesten": Her gennemgås gudstjenesten og hvordan vi fejrer den i dag. Hvilken plads har salmer og musik, bønner, læsninger, prædiken med videre? Hvordan kan gudstjenesten bedst formes i fremtiden?
- "Dåb og nadver": Det centrale i kirkens to sakramenter beskrives på grundlag af en evangelisk-luthersk forståelse. Spørgsmålet stilles, hvordan den lutherske forståelse kommer bedst og klarest til udtryk i ritualerne.

57. To tusinde mennesker i missionshuset
Hver torsdag aften under coronakrisen mødtes omkring 600-2000 mennesker til missionshusmøde. Det skete fra Indre Missions Hus i Fredericia som online-møde og sendtes direkte via Indre Missions YouTube-kanal. Første gang den 19. marts deltog cirka 2000 mennesker foran skærmene, hvor de kunne lytte til forkyndelse og sang.

58. Musikere sang aftensalmer
Folkekirken.dk lagde tidligere på året aftensalmer ud på sin Facebook-side. Her kunne man blandt andet høre popmusikeren Sys Bjerre synge ”Du, som har tændt millioner af stjerner” eller forsangeren fra det danske band Hymns from Nineveh med ”Da al angst blev til ro”. Et par af videoerne fik tæt på 100.000 afspilninger. Håbet fra folkekirken.dk med aftensalmerne var at skabe rum til at give slip på den bekymring, afmagt og frygt, der kunne trykke i forbindelse med coronakrisen.

59. Apostelkirkens tv-køkken
Apostelkirken på Vesterbro i København sendte skærtorsdag live på sin Facebook-side. Det blev til en to timer lang tv-køkken-udsendelse. Derhjemme kunne man følge opskriften, som var lagt tilgængelig på siden, og tilberede påskelam sammen med sognepræst Andreas Rasmussen og brobygger i Apostelkirken Lisa Rom Boye. Under madlavningen talte værterne om maden, men seeren blev også præsenteret for oplysninger om påsken.

60. Fællesspisning for unge
Frikirken Vineyard i København inviterede under coronanedlukningen unge til fællesspisning på videomøde-tjenesten Zoom. Her kunne man sætte sig til rette med sit aftenmåltid foran skærmen og nyde det med andre unge. Mange unge studerende følte sig isolerede under krisen, og fællesspisningen skulle bidrage til at opretholde fællesskabet.

61. Præster underholdte konfirmander
To præster fra Sorgenfri Kirke på Sjælland udfordrede hinanden med såkaldte påske-challenges på Facebook. Det var præsterne Kathrine Holme Johannesen og Anne Katrine Berthou Sylvest, som dystede. Eksempelvis i videoen fra den 5. april, hvor den ene præst kom ud at køre i en hurtig bil, som nogle konfirmander drømmer om, mens den anden måtte tage til takke med en ridetur på et æsel. Efter ride- og køreturen talte præsterne om palmesøndag og æslets betydning på Jesu tid.

62. Fællessang med Haderslev Domprovsti
Præsterne i Haderslev Domprovsti sang hver en linje fra den kendte påskesalme ”Påskeblomst! hvad vil du her?” af Grundtvig. Præsterne sendte med hver deres lille bidrag til salmen en påskehilsen ud til hele provstiet og resten af Facebook-brugerne. Det er tydeligt, at præsterne selv stod bag videoen og med egen teknisk snilde skulle optage den lille koncert. Lydkvaliteten er ikke altid lige god, men budskabet var klart: God påske!

63. Biskop på roadtrip
Påskedag og anden påskedag kørte biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller rundt i stiftet og gav korte prædikener på tre-fire minutter. Påskedag bød på hele fire forskellige prædikener fra blandt andet Stevns Klint og Slagelse Klosterkirke. Turen gik også til en skov mellem Sorø og Slagelse, hvor biskoppen prædikede over skovens anemoner og Kaj Munks liv og bedrifter under Anden Verdenskrig. Anden påskedag bød på to prædikener fra Trekroner Kirke og Herlufsholm Kirke. Prædikenerne kan ses på stiftets Facebook-side.

64. Phillip Faber udbredte kirkens sangskat
Under coronanedlukningen samlede dirigent og korleder Phillip Faber danskere af alle aldre foran skærmene til fælles morgensang. Tanken bag initiativet var, at den daglige fællessang, der blev transmitteret live på tv og i radioen, kunne få danskerne til at føle sig som en del af et større fællesskab, selvom de er isolerede i deres hjem på grund af faren for coronasmitte. Ogsåmange salmer fandt ind i de danske hjem.

65. Faaborgs modige menighedsråd
Menighedsrådet i den sydfynske by Faaborg har nydt stor opmærksomhed fra hele landet i løbet af året. Først og fremmest skyldtes det kunstneren Jim Lyngvilds omdiskuterede kirkekunst, men også menighedsrådets krav om at få en gammel altertavle retur fra Nationalmuseet har været med til at sætte Faaborg på det kirkelige landkort.

66. Sognepræst pressede på for genåbning
Kristine Krarup Ravn, der er sognepræst i Blovstrød i Nordsjælland, startede i foråret en underskriftsindsamling med det formål at presse på for at genåbne kirkerne under coronanedlukningen. Det resulterede i 244 underskrifter, som Kristine Krarup Ravn afleverede til kirkeminister Joy Mogensen (S) sammen med et brev, hvor Kristine Krarup Ravn argumenterede for, at regeringen ikke skulle glemme kirkerne i planlægningen af genåbningen af Danmark.

67. Kirker udlånte lokaler til pladstrængende børn​​​​​​
Selvom dørene til kirker og sognehuse i hele landet i foråret var utilgængelige for menighederne på grund af coronakrisen, blev det muligt for skoler og daginstitutioner at låne et lokale af kirken, hvis de manglede plads. Et af de steder, hvor man udlånte et af kirkens lokaler, var i Værløse vest for København. Her besluttede man at låne et kælderlokale ud til en børnehave.

68. Folkekirkens familiestøtte
Folkekirkens familiestøtte er næstekærlighed i praksis. Mange mennesker står klar med rådgivning til forældre og børnefamilier i en tid, hvor et stigende antal børn og unge døjer med søvnvanskeligheder, generelle bekymringer og angst. Organisationen arbejder ud fra principperne "hjælp til selvhjælp", forebyggelse og "nye perspektiver". De kommer ikke og fortæller, hvad der er rigtigt eller forkert, men stiller spørgsmål og kommer med gode råd, så familierne selv kan træffe bevidste valg.

69. Kristen meditation
I Horne Kirke på Sydfyn har de gjort meditation til en fælles praksis. Den består i, at de mødes en gang om ugen og mediterer 20 minutter i stilhed over en gammel bøn: Maranatha - "Kom, Herre |esus" (1. Kor. I6.22). Kristen meditation skal give plads og tid til anden. Der opfordres til at medbringe et fyrfadslys, da det er en god ide at begynde meditationen med at tænde et lys. Alle er velkomne til meditationen.

70. Band i stedet for orgel
Musikken i Brorsons Kirke på Nørrebro har et originalt udtryk, for det traditionelle orgel og kirkekor er erstattet af et kirkeband og en forsanger. Kirkebandet "Konnect" spiller til de fleste af kirkens gudstjenester og til alle kirkelige handlinger.

71. Minikonfirmandundervisning med kroppen
Løgumkloster holder i november et kursus for minikonfirmander, hvor kroppen tages i brug. Kurset ”Minikonfirmandundervisning med krop” spiller pædagogiske og teologiske refleksioner og gode, kreative undervisningsideer sammen, fordi kristendommen har krop, pædagogik må have krop, og der er rigtig meget krop og bevægelse i 10-11-årige.

72. Krammekors
Midt i denne corona-tid skal vi holde afstand. Et "krammekors" kan slibes udenfor, i præstegårdshaven, i skoven eller i den nærliggende park. Man kan lade konfirmanderne komme ud og bruge deres hænder og sandpapir, flytte undervisningen udenfor, skriver kunstner Leif Hygild. Han havde det initiativ at lave krammekors. Konfirmandkrammekorset er et lille stykke birkekrydsfinér, der er savet ud som et kors i en størrelse, der kan ligge i en lomme eller holdes i hånden uden besvær.

73. QR-koder, sang og bøn
Coronakrisen fik Strøby Kirke på Stevns til at flytte påskens traditionelle gudstjeneste ud i naturen. Det er sognepræst Janne Melcher, der står bag den såkaldte "gå-en-gudstjeneste", der skal erstatte den traditionelle fejring af påsken i kirkerne. En 4,5 kilometer lang rute, der starter og slutter ved Strøby Kirkelade og har Tryggevælde Ådal som et naturhøjdepunkt. De fire poster markerer de fire dage i påsken, hvor kirken normalt holder gudstjeneste. Ved hver post kan man læse den bibeltekst, der hører til dagen, som kunne scannes ved hjælp af en QR-kode på telefonen.

74. LYT: Intimkoncerter i ungdomskirke
LYT er en koncertform med fokus på at lytte. Arrangementerne er et samarbejde mellem spillestedet Radar og UngK, hvor man som publikum får en nærværende koncertoplevelse hos UngK i Aarhus. Udsatte unge kan komme gratis til arrangementet.

75. Lokale SU-middage i Aarhus
SU-middag er fællesspisning for alle unge, der har lyst til en god, grøn og billig aftensmad sammen med andre. Begivenhederne kan findes på Facebook, og det eneste, man som studerende skal gøre, er at møde op. SU-middagen er et samarbejde mellem ungdomskirken UngK i Aarhus og Helligåndkirken, Skt. Lukas Kirke, Christianskirken og Skjoldhøj Kirke i Aarhus.

76. People & Punch: svære samtaler mellem unge
Ungdomskirken uKirke på Vesterbro i København arrangerer begivenheden ”People & Punch”, hvor unge mennesker over en kop punch kan tale om svære emner, der er forbundet med tabu, eller som kan være svære at tale om. I samarbejde med eksperter dykker man ved arrangementerne ned i nye emner.

77. Blog: Tanker til tiden
En blog skabt af Simeon-Sankt Johannes Sogn på Nørrebro i København, hvor præsterne jævnligt lagde prædikener, ”ord fra præsterne”, ”spørgsmål og svar”, små film og andet op på sognets hjemmeside under kirkernes nedlukning i coronakrisen.

78. Salon for tid og eksistens
Arrangementer om nogle af livets store spørgsmål i Taarbæk Kirke nord for København. Hvad er eksistens, er der er en dybere mening med livet, og læger tiden alle sorg? Det er nogle af de emner, man bliver klogere på ved foredragsarrangementer.

79. Højskoleeftermiddage i Sortebrødre Kirke
Foredrag om tirsdagen om emner, der vedrører Sortebrødre Kirke i Viborg og det kirkelige liv. Bliv eksempelvis klogere på Bibelen 2020 eller de to begreber himmel og helvede.

80. Dialogaften med Brorsons Kirke
I samarbejde med Tro i Dialog arrangerer Brorsons Kirke i København dialogaftenener nogle gange om året, hvor man besøger andre trossamfund, som giver refleksion over ens egen tro. Det er skabt ud fra en vision om, at det skaber fællesskab at få indblik i hinandens religioner. Hvert andet år arrangerer Brorsons Kirke også en rejse med folk fra kirken til et andet land, hvor man kan få indblik i andre religioner.

81. Teenklub i Emdrup Kirke
En søndag og en tirsdag om måneden er der Teenklub i Emdrup Kirke i København, hvor unge i 6. til 10. klasse mødes. Til arrangementet bliver der både talt, hygget og spillet. Om tirsdagen er der gratis snacks, og om søndagen bliver der spist pizza.

82. Gin&Tonic natkirkearrangementer
I den første sæson af Grundtvig Kirkes natkirkearrangementer var temaet De ti bud. I dialog med forskellige samtalepartnere taler sognepræst i den københavnske kirke Vibeke Bidstrup om hver af De ti bud, hvad de rummer i samfundet og giver af etiske overvejelser i dag. Til efteråret er det De syv dødssynder og dyder, der bliver reflekteret over til de forskellige arrangementer. I pausen bliver der serveret Gin&Tonics.

83. 100 bibelhistorier
Sognepræst Pernille Østrem fortæller på Nørrebro i København 100 bibelhistorier for voksne. På udvalgte onsdage fortæller præsten i en times tid og giver bud på, hvordan man kan forstå teksterne i dag. Til arrangementet er der kaffe og te.

84. Sutter og salmer med online babysalmesang
I Stengård Kirke holder man babysalmesang hver onsdag formiddag med salmer, børnesange, rim og remser. Da coronakrisen gjorde det svært at mødes, rykkede musikpædagog Susanne Wittrup Andersen salmesangen og hånddukkerne online med ugentlige YouTube-videoer, så babyer og forældre kunne følge med bag skærmen.

85. Børnetjenesten i Messiaskirken
Børnetjenesten er et kulturformidlende tilbud til de ældste børn i børnehaven, som tager udgangspunkt i livets store spørgsmål. Arrangementerne holdes i forbindelse med årets højtider, og børnene inviteres til ”en opdagelsesrejse i troens univers ved at blive opmærksom på og reflektere over de store ting i livet, som fællesskab, venskab, fred, sorg, liv, død og kærlighed”. Børnetjenesten har haft stor succes i Messiaskirken i Charlottenlund, og i 2020 har projektet bredt sig til flere andre sogne. Bag projektet står Naja Månsson og Leif Hygild Andersen og Danmarks Kirkelige Mediecenter (DKM).

86. Tro, tanker og tapas blev til tro, tanker og sandwich
Hos Ansgarkirken i Hedehusene blander man musik, andagt, fællesspisning og samtale i arrangementet Tro, tanker og tapas. Ved hvert arrangement er der et nyt tema, for eksempel ”kærlighed”, som skal danne udgangspunkt for refleksion og samtale. Normalt foregår samtalen efter en omgang tapas, men for at minimere smittefaren er tapas blevet udskiftet med sandwich og snacks.

87. Kæmp for kærligheden
Høje Taastrup Provsti opfordrer par til at kæmpe for kærligheden, når sognepræst Ane Øland Bækgaard og sognepræst Maria Rosted Smith underviser i kommunikation, konflikthåndtering og familieværdier. For selvom det perfekte kærlighedsforhold ikke findes, kan man arbejde med at skabe ”sunde kommunikationsmønstre og blive bevidste om forholdets værdier”.

88. Store udendørskonfirmationer i Helsinge Sogn
I Helsinge Sogn konfirmerer man årligt over 100 unge mennesker. Det store antal konfirmander gav udfordringer under coronakrisen, da afstandskravene satte begrænsninger for, hvor mange der var plads til i kirken: Man ville være nødt til at holde 25 separate konfirmationsgudstjenester. Løsningen blev store udendørskonfirmationer med telte og højtalere og plads til 200 siddende gæster.

89. Melodien til "Hvis alting nu var som altid"
Jens Nielsen, der er organist i Hjørring, var under coronatiden med til at lave melodi til salmen ”Hvis alting nu var som altid” – en sang, der har bredt sig med lynets hast, både ud i Danmark og i det nordlige Europa med netop denne melodi. Den er velkendt i kirkelige kredse og var et smukt kirkeligt initiativ i en svær tid.

90. Strikkemaraton til fordel for hjemløse
Den 30. august var der strikkemaraton i Grøndalslund Kirke i Rødovre. Undervejs var der gudstjeneste og spisning, men ellers strikkede deltagerne løs i hele ni timer. Alt det strikkede gik til hjemløse.

91. Gårdsang og salmer for plejehjemsbeboere
Da plejehjem og plejecentre begyndte at lukke på grund af smittefare, og plejehjemsbeboere blev isolerede indenfor, begyndte man i Grønnevang Sogn i Hillerød at arrangere gårdsang og salmer. Således fik Plejecentret Skovhuset besøg af præsten, organisten og en gruppe frivillige musikanter tre gange om ugen. Beboerne kunne nyde skønsangen fra deres altaner.

92. Bibelen på 45 minutter
Teaterforestillingen ”Bibelen på 45 minutter” tager publikum på en guidet tur gennem Bibelens fortællinger – fra begyndelsen over Abraham og Moses og helt frem til Jesus. Det er sognepræst Kristian Tvilling og performer Marlene Kejser, der står for at tale, danse og rappe sig gennem Bibelen på kun 45 minutter. Projektet blev til i et samarbejde mellem Virum Kirke og teatret Det andet Scenarie og turnerer på Sjælland i uge 46 og 47.

93. Silent retreat og stillevandring på Vesterbro
Sct. Matthæus Kirke tilbyder fem timer med ro og nærvær, når der er ”silent retreat” i kirken. Programmet indeholder både refleksioner og meditationer i stilhed og bliver guidet af præst Birgitte Kragh Engholm og mindfulness-underviser Christian Illeborg. Sct. Matthæus Kirke arrangerer også stillevandring på Vesterbro i København, hvor man sammen går en tur i kvarteret –uden at tale sammen. I stedet er fokus på at sanse byen i morgentimerne.

94. Elsk Frederikshavn viser næstekærlighed med praktisk hjælp
Som kirke i Frederikshavn vil de gerne være med til at elske Frederikshavn, og derfor vil de gerne øve sig i at hjælpsomhed, gæstfrihed og venlighed er synlig og tilgængelig for alle. Derfor har de valgt at være med i et landdækkende koncept som hedder "ELSK DANMARK", som er et voksende netværk af kirker, kristne fællesskaber og efterskoler med en fælles diakonal vision om at engagerer danskerne i at elske deres byer med udgangspunkt i værdierne venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed - på tværs af indkomst, bopæl, alder, hudfarve, religion og uddannelse. I Abildgård Kirke er de allerede i fuld gang med tanker og planer i forbindelse med ELSK Frederikshavn.

95. Organisten i Herstedøster Kirkes sangprojekt
Anne-Kari Ferenzi er organist i Herstedøster Kirke ved Glostrup Provsti. Hun har udviklet projektet "Alle Kan Synge" (AKS) med den vision, at alle børn skal vokse op med sang, og at det skal ske i samarbejde mellem skole og kirke. AKS er også et trivselsprojekt, fordi det forventes, at klassekor har en effekt på børns trivsel i skolen. En større undersøgelse over fire år skal dokumentere trivselseffekten af Alle Kan Synge. Sang er en af de bærende søjler i Folkekirken. Stemmen er menneskets første instrument og bruges fra det øjeblik et menneske fødes, mener organisten.

96. Fællesskab på afstand
I Vor Frue Kirke i Aalborg har sognets fire præster næsten dagligt delt en video på deres Facebookside, siden kirken lukkede den 18. marts. Videoerne byder blandt andet på salmesang, refleksioner fra præsterne og indblik i arbejdet som hospitalspræst. Inden da havde de aldrig lavet video.

97. En uformel snak i det fri
I Budolfi Kirke i Aalborg har sognepræst Hanne Dahl tilbudt ”walk and talk” til dem, der har haft lyst til en snak og en gåtur med præsten – selvfølgelig med den anbefalede afstand mellem dem og på brede ruter. Og dét har vist sig at kunne noget, som den traditionelle præstesamtale ikke kan. "Almindeligvis, hvis folk vil snakke, tager jeg imod dem på mit kontor, og så har de noget specifikt på hjerte, de gerne vil have en samtale om. Med walk and talk er der ikke sat den samme ramme. Når man går en tur, er det mere uforpligtende og ikke på forhånd bestemt, hvad vi skal snakke om. Vi sidder ikke højtideligt over for hinanden, og så går snakken også bare godt, når man samtidig bevæger sig," fortæller Hanne Dahl.

98. Andagter på Facebook
Niels Iver Juul er sognepræst i Farsø Kirke ved Limfjorden og har siden kirkens lukning uploadet en håndfuld videoer på kirkens Facebookside. Han ville gerne vise, at kirken stadig var til stede, og han fik derfor konen til at filme ham med mobiltelefonen. "I den situation, hvor vi føler krise, er der også åbenhed over for kirken og det håb, den kan komme med. Jeg var spændt på i starten, om der var nogen, der i det hele taget så det, og det kan jeg se, der er," fortæller Niels Iver Juul, der gerne fortsætte med at lægge videoer på Facebook, når kirken er åben igen.

99. Take away-påskefest
I Bellahøj-Utterslev sogn i København måtte de tænke kreativt, da der var udsigt til, at kirken skulle holde lukket i påsken. Der plejer nemlig at være omkring 120 mennesker til et fælles skærtorsdags-måltid i kirken. Derfor valgte de at lave en take away-pose med alt det, folk behøvede for at kunne fejre påske på afstand. I posen var der program for alle fire påskegudstjenester, et stykke nadverbrød, lidt saft og et stearinlys, så folk havde mulighed for at deltage i nadver derhjemme, mens de såsSkærtorsdags-gudstjenesten på internettet. Derudover var der lidt ekstra hygge i form af et påskeæg, en lille pose chips, en hjemmebagt muffin, en valgfri drikkevare og en gul fjer til at pynte lidt op med.

100. Påskejagt på Hvirring Kirkegård
Sognepræsten i østjyske Hvirring Kirke, Vibeke Fosgerau, tog kampen op mod den alment udbredte tristesse i disse svære coronatider. Hun oprettede en påskejagt på Hvirring Kirkegård ved hjælp af en app, som hedder "Woop" og som egentlig er lavet af spejderne. Påskejagten ligger virtuelt på ens telefon, når man har downloadet appen. Der var ikke et starttidspunkt, men man kan kunne komme, når man ville. På Hvirring Kirkegård havde påskejagten ti poster - alle med spørgsmål om påsken. I løbet af de første tre dage var der været mere end 80 børn med deres forældre forbi, og Hvirring Kirke gav et chokoladepåskeæg til hvert barn, der havde gennemført.

101. Gudstjenester på optræningsinstitutioner
Nils Carl Lønberg har et foreslår, at kirkerne samarbejder om gudstjenester og kirkelige aktiviteter på de mange optræningsinstitutioner rundt omkring i landet - særligt i Københavnsområdet. Han formoder, at både ansatte og patienter vil være glade for at kunne gå til gudstjeneste under optræningsophold som kan være langvarige. Selv er han katolik (konvertit), men kan godt gå til gudstjeneste i den danske folkekirke, som han oprindeligt tilhørte.

102. Opfindsom sommeroase
Årets store kristne SommerOase-lejr blev aflyst på grund af coronarestriktioner. Men Viborg Oasekirke havde i stedet ladet menigheden campere i det nordlige Vestjylland i en uge. For når børnenes normale højdepunkt i sommerferien var aflyst, måtte man som forældre gøre, hvad man kunne for at genskabe det. Lejren var omgivet af skov, havde udsigt til Stubbergård Sø, og cirka 50 børn og voksne fra Viborg Oasekirke holdt sommerlejr. Menigheden bestod primært af unge småbørnsfamilier og var en del af den kirkelige netværksorganisation DanskOase.

103. Udendørskoncerter for indlagte på hospice
Hospicepræst Inge Pilegaard Thomsen fra Hospice i Vejle arrangerede adskillige udendørskoncerter for de indlagte på hospice og for deres pårørende under corona-epidemien. "Det var unge og gamle, professionelle og amatører. Lokale og folk fra Sjælland, Århus, der meldte sig til frivilligt at komme at synge, spille på horn, guitar, ukulele. Alene eller med et lille orkester. Det, at vi kunne køre senge og kørestole ud gav ud, over den gode oplevelse, også mulighed for, at der igen kunne skabes et fællesskab, at de der for en tid er på hospice – som patient eller pårørende. Koncerterne gav gode øjeblikke," fortæller Inge Pilegaard Thomsen.

104. Opmuntrende hilsner og beskeder til de indsatte i arresten
Arresthuspræst Inger Marie Raunkiær-Jensen fra Vejle Arrest skrev små opmuntrende beskeder til de indsatte i arresten under corona. Til påske fik de påskeæg og en hilsen og opfordringer til telefonsamtaler. Hun skrev detaljeret, hvordan en telefonsamtale kunne iværksættes på trods af nedlukning, så de indsatte ikke følte sig glemt. "De indsatte er endnu mere isolerede pt end normalt, da psykolog, misbrugskonsulent og skolelærer ikke må komme på arresten. Min erfaring er, at mange har svært ved at anmode om en samtale. Det er meget nemmere for dem, når jeg viser mig i døren. Derfor er det meget uheldigt, at jeg pt ikke kan komme på arresten og have samtaler med dem, men selvfølgelig forståeligt ud fra et overordnet sundheds- og samfundsmæssigt synspunkt," skriver Inger Marie Raunkiær-Jensen.

105. Et arbejdende gudstjenesteværksted
Værkstedet "Gudstjenesteliv” er et arbejdende liturgisk værksted, hvor Søren Andresen og Tine Illum er igangsættere, daglige ledere, produktudviklere og håndværkere. De begyndte som indsatsområde i Haderslev Stift. Her havde værkstedet et fireårigt projekt "GudstjenesteLIV - LIV i gudstjenesten", hvor der har været afviklet inspirationsdage om gudstjenesten, kurser for gudstjenestens læsere, provstidage og en workshop med salmedigter, præst og musiker John Bell. Projektet har desuden udviklet et samtaleværktøj til menighedsråd om gudstjenesten - og har etableret sig på Facebook med et stort inspirations- og videndeling-forum.

Sidste års vinder var Asylkoret i Bording Missionshus ved Ikast, der består af kristne konvertitter fra udrejsecentret Kærshovedgård. "Asylkoret viser, hvordan vi som kirke har et ansvar for at åbne op for de fremmede", lød motivation fra sidste års dommerpanel. Foto: Julie Meldhede Kristensen