Spørg

Hvad må nonner tænke på?

Man kan også vende dit spørgsmål om: Er der noget nonner altid skal tænke på? Skal de altid tænke på Gud og kun have tanker om åndelige ting? svarer søster Anna-Maria Kjellegaard. Foto: Colourbox.

Er der noget, nonner ikke må tænke på? spørger en læser. Nonne Anna-Maria Kjellegaard svarer, at der er umuligt altid at tænke på Gud og åndelige ting

Spørgsmål

Hej søster Anna-Maria

Er der noget, nonner ikke må tænke?

Hilsen Sara

Svar

Kære Sara

Tak for dit spørgsmål.

Nu ved jeg jo ikke helt, hvad du konkret mener. Tanker kan jo være så meget og er ikke sådan at styre.

Man kan også vende dit spørgsmål om: Er der noget nonner altid skal tænke på? Skal de altid tænke på Gud og kun have tanker om åndelige ting?

Til dette lyder svaret, at det er umuligt, da vi stadig er mennesker på jorden. Vi er nødt til også at tænke på hverdagsting og lignende.

Men jeg fornemmer, at dit spørgsmål er, om nonner må have seksuelle tanker. Som sagt kan tanker ikke altid styres, og jo mere man prøver at afvise dem, jo mere påtrængende kan de blive.

Nu er det ikke kun seksuelle tanker, der kan opstå. Jeg kan også have vrede tanker og andre former for negative tanker. Tankerne er forløberen for gerningerne – man udfører tanken enten i ord eller handling.

I den katolske kirke begynder vi hver messe med en syndsbekendelse med ordene: ”Jeg har syndet i tanke, ord og gerning.” Netop i den rækkefølge.

Desuden har vi også skriftemålet, hvor jeg kan få Guds tilgivelse og eventuelt også få åndelig vejledning til at håndtere de forskellige former for negative tanker, af hvilken art de end måtte være.

Med venlig hilsen
Anna-Maria Kjellegaard
Nonne

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.