Mette Bock: Ethvert menneske er min næste

RB PLUS ARKIVFOTO 2015 af Mette Bock- - Se RB 7/7 2015 09.18. Liberal Alliance lægger sig på linje med rød ...

"Det handler om at have øje for den andens situation og behov, uanset, om jeg kan gøre noget ved det eller ej. Evnen til at sætte sig i den andens sted er en udløber af næstekærligheden." Mette Bock, kirkeordfører for Liberal Alliance Foto: Keld Navntoft/Scanpix / Scanpix

Næstekærlighed fordrer, at du ser ud over dig selv. Der ligger en generøsitet heri, som får verden til at hænge sammen, siger Mette Bock. Hun er ny kirke- og kulturminister. Læs eller genlæs hendes syn på næstekærlighed her

Det mest markante udtryk for, hvad næstekærlighed er, findes i Bjergprædikenen. Næstekærlighed fordrer, at du ser ud over dig selv. Der ligger en generøsitet heri, som får verden til at hænge sammen. Næstekærlighed er ikke at redde hele verden, men at udvise opmærksomhed - også i situationer hvor det kan være ubekvemt.

Vi oplever alle at vi desværre ikke altid gør, som vi burde gøre, eller at vi står i situationer, hvor vi vælger de nemme løsninger. Det er lettere at lukke øjnene. Men vi kan alle gøre noget for vores næste hver eneste dag, i det store og i det små.

Ethvert menneske er min næste. Nogle er tæt på, mens andre er langt væk. Men ethvert menneske er min næste.

Det handler om at have øje for den andens situation og behov, uanset, om jeg kan gøre noget ved det eller ej. Evnen til at sætte sig i den andens sted er en udløber af næstekærligheden. Du skal "se" din næste. Min familie, min nabo, min kollega - mit medmenneske. Også det menneske, jeg aldrig har mødt, og den, jeg måske foragter.

Næstekærligheden handler ikke om kollektivet, men om at se den enkelte. Også selvom man kan være magtesløs i forhold til en given situation.