Min næste

Menneskeret baserer sig på næstekærlighed

Den respekt, man forventer at blive mødt med, og den åbenhed over for hvem man er, må jeg også møde andre med. ”Du er mand, slut færdig. Og jeg ved hvordan mænd er” – sådan har jeg ikke lyst til at blive mødt, og sådan vil jeg så heller ikke møde andre, fortæller Morten Kjærum. Foto: Scanpix/Sara Gangsted

Ved næstekærlighed forstår jeg en dyb respekt for det enkelte menneske, og hvad det enkelte menneske står for i al dets kompleksitet, siger Morten Kjærum, chef for Roul Wallenberg Instituttet for Menneskerettigheder og Humanitær Ret

Jeg har arbejdet med menneskerettigheder i snart 40 år

Respekten for det enkelte menneske har været min drivkraft, og næstekærlighed altid en væsentlig komponent. Og det har gjort det så fantastisk. Jeg mener at menneskeretten i væsentlig grad baserer sig på næstekærlighed, respekten for det enkelte individ, integritet og værdighed.

Ved næstekærlighed forstår jeg...

En dyb respekt for det enkelte menneske, og hvad det enkelte menneske står for i al dets kompleksitet. Det betyder, at man ikke bryder et menneske ned i enkelkomponenter som etnicitet, race, religion eller køn, men at man har en grundlæggende respekt for næsten, på samme måde som man selv gerne vil opfattes af andre mennesker.

For mig er næsten ethvert menneske

Alle mennesker har krav på respekt og værdighed, og det ligger i menneskerettighedernes universalitet, at vi ikke begynder at sortere i forskellige menneskekategorier og siger: Her er der nogen, vi skal være mere næstekærlige over for end andre.

Hvad handler næstekærlighed om?

For mig handler næstekærlighed om at respektere alle mennesker. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg som lille mig kan gøre noget for alle mennesker, men det er en praktisk dimension. I et mere værdimæssigt perspektiv handler det for mig om alle mennesker. Konkret kan jeg selvfølgelig i nogle sammenhænge bedre påvirke dem som er ved siden af mig, end dem der er mange tusind kilometer væk. Men i andre situationer er det måske anderledes.

Den respekt, man forventer at blive mødt med

Og den åbenhed over for hvem man er, må jeg også møde andre med. ”Du er mand, slut færdig. Og jeg ved hvordan mænd er” – sådan har jeg ikke lyst til at blive mødt, og sådan vil jeg så heller ikke møde andre.

Eller: ”Jeg ved at du er kristen og jeg ved hvordan kristne er” – sådan vil jeg ikke mødes. Og derfor vil jeg heller ikke møde andre på den måde. Jeg må være åben over for den kompleksitet, hvert enkelt menneske udgør.

Etnicitet, religion, køn, uddannelse

Spiller selvfølgelig ind i forhold til det fantastiske menneske, jeg møder. Men grundlæggende handler det altid om det enkelte individ. Jeg tager udgangspunkt i det enkelte menneskes værdighed. Det er næstekærlighed for mig.