Min næste

Svar til Marie Krarup: Den syriske flygtning i nød er også min næste

Kim Hartzner uddeler nødhjælp til fordrevne kristne og yezidier i Nordirak. Foto: Peter Eilertsen, Mission Øst

Hvis vi er i stand til det, har vi en kristen forpligtelse til at opsøge og hjælpe enhver, der virkelig er i nød, siger Kim Hartzner, generalsekretær for Mission Øst

Jeg mener, at vores danske samfund er bygget op omkring næstekærlighed. Næstekærlighed er en afgørende værdi for os at holde fast i.

Det betyder ikke, at jeg ikke har stor forståelse for, at mange mennesker er bange for, at netop vores samfunds værdier skal blive væltet omkuld. Måske er de skræmte over historierne om undertrykkelse af kristne rundt om i verden. Og denne frygt kan være svær at forene med næstekærlighed.

Men vi må ikke lade frygten forhindre os i at hjælpe de mennesker, der virkelig er i nød.

Hvis du læser lignelsen om den barmhjertige samaritaner, er det jo tydeligt, at næsten er den, der står ved siden af, men som ikke nødvendigvis tilhører samme etnicitet eller samme religion som den, der lider. Og når det kommer til at være forpligtede over for dem, vi "står tæt på”, er vores verden i dag meget anderledes, end den var for 2000 år siden, da Jesus fortalte lignelsen. Vi kan forholde os til hele verdens problemer.

I dag kan næsten derfor også fysisk være meget langt væk. Min rolle som nødhjælpsarbejder er at være forlænget arm for de mange danskere, der gerne vil hjælpe, men som ikke selv kan tage af sted ti den anden ende af verden. Det lyder måske lidt højtravende, men jeg mener, at vi som kristne har et ansvar for alle liv på jorden.

Danmark og resten af Europa har ressourcerne til at hjælpe dem, der har brug for det, og fordi vi kan hjælpe, skal vi hjælpe. Jeg vælger at opsøge mennesker, der har brug for en næste, fordi jeg ser det som en kristen forpligtelse.

Jeg har rejst verden rundt, siden jeg var ung, og det har måske været med til at få mig til at føle mig som borger i verden. Så når jeg møder et børnehjemsbarn i Nordkorea, er det min næste. Når jeg møder en handicappet i Armenien, er det min næste. Næsten er for mig alle, der har brug for min hjælp. Derfor er næsten også den syriske flygtning, der virkelig er i nød.

Artiklen er en af flere i serien "Hvem er min næste?". Du kan læse flere interviews fra serien her