Spørg

Hvorfor kaldes Paulus for Saul?

Apostlen Paulus gør sin entré på den verdenshistoriske scene som indædt forfølger af de kristne. Men en rejse til Damaskus i Syrien ændrer hans liv - og kristendommen - for altid. Her ses han på knæ, mens en kristen mand beder for ham. Billedet er et udsnit af Pietro da Cortonas maleri "Ananias restoring the sight of Saint Paul" fra år 1631. Foto: Arkiv.

Da apostlen Paulus mister sit syn på vej til Damaskus, kalder Jesus ham for Saul og ikke ved hans rigtige navn Saulus. Hvordan kan det være? spørger en læser. Dr.theol. Helge Kjær Nielsen forklarer sammenhængen

Spørgsmål

Kære Brevkasse

I kapitel 9 i Apostlenes Gerninger vers 4 står der: ”Han faldt til jorden og hørte en røst sige: Saul! Saul! Hvorfor forfølger du mig?"

Hvorfor kalder Jesus ham for Saul, når han hedder Saulus? Min religionslærer har ikke noget svar, så jeg tænker, at I må være de rette at spørge.

Jeg spørger ud fra oprigtig nysgerrighed.

Med venlig hilsen
Bjørg

Svar

Kære Bjørg

I Apostlenes Gerninger har den apostel, som vi almindeligvis kalder Paulus, flere navne. I kapitel 13 vers 9 kan vi læse: ”Saulus, som også kaldes Paulus”.

Det er første gang, navnet Paulus forekommer i Apostlenes Gerninger, men det er så til gengæld det, der fortrinsvis bruges i den resterende del af skriftet.

Det er imidlertid ikke forholdet mellem navnene Saulus og Paulus, du spørger om, men derimod mellem Saulus og Saul. Det er i virkeligheden det samme navn. Saul er den hebraiske form. Vi kender den fra kong Saul. På græsk blev dette navn skrevet Saulos.

Endelsen os er typisk for det græske sprog. Når navnet i vores danske Bibel skrives Saulus, skyldes det, at det er den latinske form, der bruges. Saul, Saulos og Saulus er altså tre variationer af det samme navn.

Når Jesus ifølge kapitel 9 vers 4 brugte navnet Saul, skal det vel forstås på den måde, at han som jøde naturligt brugte den hebraiske form. Ifølge kapitel 26 vers 14 sagde Paulus da også: ”Jeg hørte en røst tale til mig på hebraisk: Saul! Saul! Hvorfor forfølger du mig?”

Med venlig hilsen
Helge Kjær Nielsen
Dr.theol og forhenværende lektor i Ny Testamente ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.