Spørg

Hvor kommer de kødædende dyr fra?

Hvis vi læser fortællingerne i den rækkefølge, de står i nu, så må ændringen i dyrenes spisevaner være sket efter syndefaldet, men det siges ikke, at det skulle være en konsekvens af, at Adam og Eva spiste af træet, mener professor emeritus Kirsten Nielsen. Udsnit af Lucas Cranach den Ældres fremstilling af Edens Have, år 1530. Foto: Arkiv.

I Skabelsesberetningen står der, at alle levende væsner skal spise planter med kerner, men hvor kommer de kødædende dyr så fra? spørger en læser. Kirsten Nielsen, der er teologiprofessor emeritus, svarer

Spørgsmål

Hej brevkasse

Skabelsesberetningen i Første Mosebog lyder som noget af en gåde. Der berettes, at Gud siger, at planter med kerner skal tjene som føde for alle levende skabninger. Men hvor kommer så alle de dyr fra, som er kødædende? Undergik de en forvandling, da Adam og Eva spiste af kundskabens træ?

Hilsen
Michael

Svar

Kære Michael

Tak for dit spørgsmål. Det korte svar er, at det fortæller Biblen ikke noget om.

Det vi kan læse i skabelsesberetningen i Første Mosebog kapitel 1 til kapitel 2 vers 4 er, at det begyndte med en paradistid, hvor mennesker og dyr var planteædere. Og hos profeten Esajas står der, at engang vil denne tilstand vende tilbage, så "løven æder strå som oksen", og der skal være fred mellem dyrene (Esajas' Bog kapitel 11 vers 6-7). Det vil sige, at med til paradistilstanden hører, at dyrene ikke spiser hinanden (eller os).

Hvad der fortælles om livet uden for Edens Have ligner derimod den hverdag, forfatterne har kendt, hvor nogle af de vilde dyr var kødædende. Mange ting i hverdagen giver de ingen forklaring på, sådan er det bare.

Andre ting forklares med en begivenhed i urtiden. For eksempel kan vi læse i Første Mosebog kapitel 9 vers 1-7, at efter den store vandflod, får menneskene lov til at spise fisk og dyr og ikke blot planter. Alligevel hører vi, at Abel var fårehyrde, hvilket må forudsætte, at mennesker efter uddrivelsen af Edens Have også spiste kød.

Oplysningerne kommer altså ikke i "kronologisk orden", og der er oplysninger, som vi ganske enkelt ikke får.

Hvis vi læser fortællingerne i den rækkefølge, de står i nu, så må ændringen i dyrenes spisevaner være sket efter syndefaldet, men det siges ikke, at det skulle være en konsekvens af, at Adam og Eva spiste af træet.

Nu er der så det ved Første Mosebog, at det ikke er den samme forfatter, der har skrevet det hele. Der er én forfatterkreds, som har skrevet den første skabelsesberetning og også dele af Syndflodsberetningen. De nævner, at grunden til Syndfloden var, at menneskenes ondskab var stor (Første Mosebog kapitel 6 vers 5). Alligevel straffer Gud også de fleste dyr, uden at de anklages for noget. Denne kreds har også skrevet kapitel 9 vers 1-17, som forklarer, at menneskene får lov at spise kød; men der står ikke noget om, hvad dyrene må spise.

Fortællingerne om skabelsen af Adam og Eva og Syndefaldsberetningen er skrevet af en anden forfatterkreds, men heller ikke her gives der en forklaring på dyrenes ændrede spisevaner. På et tidspunkt har en redaktionsgruppe så samlet fortællingerne for at skabe et forløb. Men dermed skabes en "kronologi", som ikke altid er logisk set ud fra vores måde at tænke på. Og hvad vi ikke ved er, om der har været andre fortællinger, som fortalte mere om dyrene, men som bare ikke er kommet med i denne redaktionsproces.

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen
Teologiprofessor emeritus

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.