Indføring

Hvordan bliver man ortodoks kristen?

I den ortodokse kristendom kan man blive døbt på flere måder. Hvis man ikke bliver døbt som baby, skal man først optages som katekumen, hvilket er betegnelsen for en person, der forbereder sig på at blive døbt. I begge tilfælde skal man helt ned under vandet under dåbsritualet. Foto: Ilya Naymushin/Reuters/Ritzau Scanpix

Ortodoks betyder ”den rette tro”, og den ortodokse kirke dækker over den type kristendom, der primært findes i Rusland, Grækenland og store dele af middelhavsområdet. Men hvordan bliver man ortodoks kristen? Læs mere her

Den ortodokse kristendom er en betegnelse for den del af kristendommen, som bredte sig mod øst og som igennem historien skilte sig ud fra den romersk-katolske kristendom, da der med tiden opstod uenighed om embedssyn og trosbekendelsen.

Den ortodokse kirke kaldes også for den østlige kirke, fordi den mest findes i Østeuropa, Sibirien og Mellemøsten. I dag er der 300 millioner ortodokse kristne i hele verden.

Man bliver ortodoks kristen ved at blive døbt som lille, og dåben er en neddykningsdåb. Det vil sige, at hele barnet bliver dykket ned under vand tre gange i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn. I dåben forsvinder man helt ned i vandet, så man ikke kan trække vejret, hvorefter man dukker op igen, og kan atter trække vejret til et nyt liv. Den gamle udgave af én selv drukner, og den nye udgave dukker op som født på ny, akkurat som Jesus døde og opstod. Dåben renser al gammel synd væk, så man kan leve et evigt liv i Kristus.

Er man ikke blevet døbt som lille, kan man blive det som voksen, men så skal man først optages som katekumen, hvilket er betegnelsen for en person, der forbereder sig på at blive døbt.

Når man er katekumen, forbereder man sig på at blive medlem af kirken. Det betyder, at man skal deltage i kirkens gudstjenester og vænne sig til at leve et kristent liv ved at tilegne sig viden fra litteratur og kirkens andre medlemmer.

Når tiden er inde, bestemmer præsten, at den, der har søgt katekumenat, skal døbes, og hvis vedkommende er døbt allerede, skal vedkommende myronsalves.

Præsten salver den døbte med myronsalme, som er en salve, der består af 40 forskellige udtræk fra planter. Præsten berører med salven pande, øjne, ører, læber, bryst, hænder og fødder, mens han siger: ”Dette er seglet på Helligåndens gave, amen”. Ved myronsalvingen får man altså Helligånden som gave.

I Det Gamle Testamente er det kun konger og profeter, der er salvede, men i den ortodokse kirke er det alle mennesker, der modtager myronsalvingen, der er salvede og dermed har mulighed for at blive apostel.