Spørg

Hvordan hænger fortællingen om Job sammen med "det ondes problem"?

Jobs Bog i Det Gamle Testamente beskriver, hvordan den gudstro Job bliver ramt af umenneskelig lidelse og føler sig svigtet og forladt af den Gud, han stolede på. Uden grund har Gud ladet ham ramme af lidelser, og til sidst kan Job ikke finde en mening med noget som helst. Foto: Job og hans venner, af Kristian Zahrtmann (1887)

Det ondes problem handler om, hvordan Gud, der er god, kan tillade, at der sker onde ting i verden. Hvordan hænger det sammen med historien om Job? spørger en læser. Kirsten Nielsen, der er professor emeritus i Det Gamle Testamente, svarer

Spørgsmål
Kære brevkasse

Hvilket sammenhæng er der mellem historien om Job og det ondes problem?
Præcis hvordan ser problemet ud for Job? Og hvilken løsning giver Jobs fortælling på problemet?

Med venlig hilsen
en læser

Svar
Kære læser

Tak for spørgsmålet om Jobs Bog.

Jobs problem er, at Gud ikke har behandlet ham retfærdigt, når Job, som er en from mand, pludselig mister alt, hvad han ejer - endda sine børn.

Når Job anklager Gud for uretfærdighed, skyldes det, at Job går ud fra, at Gud har skabt verden sådan, at der er en nøje sammenhæng i tilværelsen. Han forventer, at den gode får et godt liv, mens den onde bliver straffet.

Det er hans venner, som kommer for at trøste ham, enige i. De hævder derfor, at Job må have gjort noget forkert, siden det går ham så dårligt. Jobs ulykke er for dem at se Guds retfærdige straf over en synder.

Men Job ved med sig selv, at han ikke har gjort noget, som kan retfærdiggøre Guds måde at behandle ham på. Derfor beder Job Gud om, at de kan holde en retssag, hvor Gud kan forsvare sin måde at behandle Job på. Og Gud kommer, og Gud giver i kap. 42 Job ret, mens Jobs venner har uret. I tilfældet med Job, var det ikke retfærdigt.

Gud giver derfor Job et nyt godt liv og lader ham leve længe. Hvad Job ikke ved er, at det er Satan, der har fristet Gud til at prøve Job. Der er altså en magt i verden, som også har indflydelse på, hvordan det går her i livet, nemlig Satan.

Derudover får Job et langt svar i form af Guds tale i kapitlerne 38-41, hvor Gud spørger Job, om det mon er ham, der har skabt universet? Og Job må indrømme, at det er det ikke, så derfor kan der være meget, han ikke forstår. Job må derfor bøje sig for Gud og acceptere, at Gud har større indsigt i tilværelsen end Job selv har.

De bedste hilsener
Kirsten Nielsen
Professor emeritus i Det Gamle Testamente

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.