Spørg

Hvordan faster vi?

Fasten handler om at øve sig i ikke at knytte vores identitet op på forgængelige ting: rigdom, magt, overfladiske nydelser, forklarer missionspræst Ole Skjerbæk Madsen. Foto: Colourbox

Vi er to fyre fra Nørrebro, der er interesserede i at faste, men hvornår starter fasten? Og hvordan skal vi gribe fasten an, spørger to læsere. Læs Missionspræst Ole Skjerbæk Madsen brevkassesvar

Spørgsmål

Kære brevkasse

Vi er to fyre fra Nørrebro, der er interesserede i at faste i højtiden 2018. Men hvornår er det nu lige, det er? Den populære julesang siger, at fasten kommer mellem jul og påske, og navnet "fastelavn" antyder også sin del.

Men måske kan I hjælpe os til en mere præcis dato og fremgangsmåde? Vi tænker her på kost, sex, alkoholiske drikke, julekur (?) og spisetider i forhold til sollys.

Vi ser frem til jeres råd
Nørrebrodrengene

Svar

Hej Nørrebrodrenge

Fasten begynder 40 dage før påske på askeonsdag, som er onsdagen efter fastelavnssøndag. 40 dage fordi Jesus fastede i 40 dage i ørkenen efter sin dåb og som indledning til sin livsopgave.

Askeonsdag hedder sådan, fordi menigheden får tegnet et kors med aske på deres pande. Asken minder om, at mennesket er forgængeligt, og at vi er af samme stof som jorden.

Fastetiden er en tid til refleksion over vores liv. Vi knytter ofte vores opfattelse af livets mening op på forgængelige ting, og derfor glemmer vi, at vi udover at være skabt forgængelige også blev skabt i Guds billede - det vil sige til et liv i fællesskab med Gud, et liv som er evigt.

Fasten handler om at øve sig i ikke at knytte vores identitet op på forgængelige ting: rigdom, magt, overfladiske nydelser (eksempelvis madfrås, sex uden en kærlig og ansvarlig relation til den elskede). Det er derfor, man i fastetiden kan afstå fra for eksempel at spise slik, mælkeprodukter og kød eller fra at se TV.

Fasten begynder med at komme til gudstjeneste askeonsdag (i år onsdag den 14. februar). På Nørrebro kunne I gå i Bethlehemskirken, Åboulevard 8. Gudstjenesten er kl. 19.

Daglig bøn er en del af fasten. I kan for eksempel starte eller slutte dagen med at læse en af de såkaldte bodssalmer fra Det gamle Testamente: Salmernes Bog, salme 6, 32, 38, 51, 102, 130 og 143. Læs derefter et afsnit fra et af evangelierne for eksempel Lukasevangeliet. Tænk over teksterne, I har læst i stilhed, og slut af med at bede Fadervor.

Prøv at overveje, om der er noget, I er afhængige af, og lad det være det, I faster fra. Hvis I har en mere enkel livsstil og spiser enklere og billigere i fastetiden, kan I give de penge, I sparer, til et velgørende fortagende som Folkekirkens Nødhjælp.

Med venlig hilsen
Ole Skjerbæk Madsen
Missionspræst på Tao Fong Shan Christian Center, Hong Kong

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.