Spørg

Hvorfor findes De 10 Bud, når alle bryder dem?

Dit spørgsmål rammer lige ind i menneskehedens dilemma og grundlæggende problem. Hvorfor følger vi ikke budene, som vi inderst inde ved er gode? skriver præst Lene Skovmark. Foto: Jörg Horstmann/Panthermedia/Ritzau Scanpix/Iris.

Hvorfor er De 10 Bud i Bibelen, når alle alligevel bryder de fleste af dem? Det hænger ikke sammen, mener en læser. Du rammer lige ind i Bibelens dilemma, svarer præst Lene Skovmark

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg forstår ikke Bibelen, for alle har jo brudt de fleste af De 10 Bud. Det hænger jo ikke sammen. Der jo ingen, der kan overholde De 10 Bud.

Hilsen
Lærke

Svar

Hej Lærke

Tak for dit spørgsmål - du rammer lige ind i Bibelens dilemma.

De 10 Bud udtrykker nogle universelle love for etik og sameksistens, som genfindes i alle religioner, og som de fleste ordnede samfund bygger på. Og hvis alle levede efter dem, ville verden se anderledes ud.

De 10 Bud afspejles desuden i samvittigheden og i den intuitive fornemmelse af, hvad der er rigtigt og forkert. Hvis budene og samvittigheden ikke var der, ville der være endnu mere lovløshed og kaos i verden. Tænk på, hvor gennemreguleret det danske samfund er, og hvordan det ville se ud, hvis der ikke var forbud mod (og straf for) at slå ihjel og stjæle.

Lad os vende søgelyset den anden vej og spørge, hvorfor mennesker så bryder De 10 Bud? Når vi inderst inde godt ved, hvad der er det rigtige, hvorfor gør vi det så ikke? Og når vi godt ved, at vi ikke bør skade og såre andre, hvorfor gør vi det så?

Apostlen Paulus beskriver dette skisma meget rammende i Bibelen: ”…det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke. Og det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg" (Paulus’ Brev til Romerne).

Så dit spørgsmål rammer lige ind i menneskehedens dilemma og grundlæggende problem. Hvorfor følger vi ikke budene, som vi inderst inde ved er gode?

Vi mennesker har en skyggeside, et ego, som beskrevet på forskellige måder i forskellige traditioner og religioner. I Bibelen kaldes det for synd. Synd betyder 'at ramme forbi målet'. Budene er til for at understøtte og retlede os, så vi når målet.

Her kommer Jesus ind i billedet. Som det eneste menneske (mig bekendt) overholdt han alle budene og viste, at det faktisk kan lade sig gøre. Jesus er et fuldkomment menneske og et billede på det liv, vi alle er designede til at leve.

Han tilgiver, når vi ikke kan, heler vores brudthed og rejser os op til et værdigt liv med hinanden. Et liv, der stemmer overens med De 10 Bud og samvittigheden. Det er en lang proces, men der er håb!

Kærlig hilsen
Lene Skovmark
Præst, underviser og retræteleder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.