I kirke juleaften? Her er 10 spændende julegudstjenester

Hvad med at fejre juleaftensgudstjeneste med vort broderfolk hinsidan? Så kan du besøge Gustafskyrkan, den svenske kirke i København. Foto: Mathias Christensen/ritzau

De fleste kirker holder gudstjenester juleaftensdag. Men hvorfor ikke prøve en gudstjeneste ud over det sædvanlige? Kristendom.dk guider dig her til spændende steder, du kan gå i kirke juleaften

Juleaften er den dag, hvor flest danskere går i kirke. Julegudstjenesten er en tradition ligesom amen efter bibellæsning, og efter mange års gentagelse har den bidt sig fast og er blevet til en fast del af danskernes forhold til kirken. Siden 1992 har det været fastsat ved lov, at der skal holdes gudstjeneste juleaftensdag.

De godt og vel 2300 folkekirker holder normalt højmesse om søndagen. I år vil der derfor blive holdt både normal højmesse om formiddagen og en særlig julegudstjeneste senere på dagen.

I Kristeligt Dagblads kirke- og kulturkalender Kirku kan du søge efter kirkerne, tjekke tidspunkter og se, hvad der er på programmet i nærheden af dig.

Hvad med at prøve noget nyt? Vi bringer her 10 tips til, hvor du kan få en særlig eller anderledes oplevelse juleaftensdag.

1. Julegudstjeneste i folkekirken i hjertet af København

Der er mange muligheder i landets hovedstad, København. I Vor Frue Kirke, Domkirken, står sognepræst Steffen Ringgaard for julegudstjenesten klokken 16.30. Er du tidligere ude, kan du opleve julevesper med sang og musik i kirken kl. 14.30.

2. Jul i børnehøjde

Skal børn eller børnebørn med i kirken, kan man tage til Timotheuskirken i Valby. Her holder præsten julegudstjeneste i børnehøjde. Det sker klokken 11.00.

3. Julegudstjeneste i domkirken i Viborg

Viborg Domkirke holder hele fire julegudstjenester. Den første er en børnegudstjeneste, der begynder klokken 10.00. Den sidste løber af stablen klokken 16.30

Hold også øje med kirkernes hjemmesider for hvornår, der er julekoncerter. Händels “Messias” er et velkendt juleværk, og flere kirker har egne kor eller gæstekor til at fremføre værket.

4. Adventistkirkens julegudstjenester på Sjælland og i Jylland

Syvende Dags Adventistkirken er oprindeligt hvirvlet ud af de amerikanske vækkelsesbevægelser i midten af 1800-tallet.

Som noget særligt holder adventisterne normalt gudstjeneste om lørdagen. Det skyldes deres bibelske udlægning af lørdagen som Guds hviledag, og julen giver ikke anledning til at ændre på den regel. Derfor er der normale gudstjenester lørdag den 23. december over hele landet, samt julegudstjenester i Randers, Slagelse og Vejlefjord.

5. Guddommelig liturgi i København

Den ortodokse kirke holder til i København. De religiøse rødder strækker sig totusind år tilbage til oldkirken, og den antikke symbolik er stadig et kendetegn verden over.

Juleaftensdag er der ”guddommelig liturgi” klokken 10.00, hvor der læses højt af Hebræerbrevet og Matthæusevangeliet. Klokken 15.00 er der så en særlig julegudstjeneste. Dagen efter, altså på juledag, er der Basilios den Stores guddommelige liturgi. Det sker klokken 10.00.

6. Julegudstjeneste på svensk

Gustafskyrkan, der ligger i København, repræsenterer den svenske kirke i Danmark. Som støtte og fællesskab for svenskere, der bor her i Danmark, har menigheden således både kulturel og sproglig betydning. Der er højmesse på svensk klokken 11.00 og finsk tidebøn klokken 15.00.

7. Traditionel britisk julegudstjeneste

St. Albans Church, der også ligger i København, er de engelske anglikaneres kirke her i landet. Den er kendt for sit anderledes arkitektoniske ydre, der kalder billeder af Londons kirker frem på nethinden. Klokken 12.30 løber en julegudstjeneste af stablen. Og klokken 23.30 er der midnatsmesse.

8. Den katolske kirkes midnatsmesse er et ekko af Rom

Romersk-katolske troende kan komme til messe tyve forskellige steder i Danmark, der rækker fra Bornholm til Aarhus.

Biskoppen i Danmark, Czeslaw Kozon, holder gudstjeneste klokken 11.00 i Jesu Hjerte Kirke. Klokken 24.00 forestår han den traditionsbundne midnatsmesse - ligesom pave Frans gør det i Rom.

9. Hør julegudstjeneste hjemme i stuen juleaften

Der kan være ting, der gør, at man ikke kommer ud og i kirke juleaften. Uanset årsagen er du dog ikke meget længere væk fra en julegudstjeneste end et klik med musen eller et tryk på knappen. P1 sender julegudstjenesten fra Viborg Domkirke klokken 16.30.

10. Kongefamiliens jul i Aarhus Domkirke

Traditionen tro plejer kongefamilien at holde jul på Marselisborg Slot i Aarhus - en vane som Dronning Margrethe II har holdt på i mange år. Derudover går man også gerne til den julegudstjeneste, der holdes i Aarhus Domkirke om aftenen den 24. december.

Men i år er planerne delvist ændret: Hoffet har meddelt, at kronprinsparret holder jul i udlandet, mens Dronningen og prins Henrik vanen tro bliver i Aarhus. Om dette også indebærer et besøg til Aarhus Domkirke er endnu uvist. Men du kan i hvert fald besøge Aarhus Domkirke klokken 17.00 til julegudstjeneste.