Salmebogsjubilæum 450 år

Ida Auken: Salmebogens visdom og følelser findes ikke andre steder

En god salme skal indeholde meget dybe tanker og hverdagsindsigter eller noget, der er så nærværende, at man næsten føler, man kan tage og røre ved det, mener Ida Auken. Foto: Emil Kastrup Andersen

Salmebogen fungerede næsten som en uniform eller som den beskyttelse, man kan have brug for, når man ikke har erfaringen endnu, fortæller Ida Auken om dengang, hun var i praktik på Rigshospitalet. Vi har stillet hende seks spørgsmål i anledningen af Den Danske Salmebogs 450 års jubilæum

Hvad betyder Den Danske Salmebog for dig?
Salmebogen er en samling af visdom, inspiration og følelser, som jeg ikke mener, man kan finde andre steder. Man kan være sikker på at ændre sin egen stemning og sit humør, hvis man synger visse salmer; der er trøst at finde, hvis man er ked af det. Der er håb og opmuntring og glæde at finde i salmebogen, så det er en skat for mig.

Fortæl om en situation, hvor du har haft særlig glæde af salmebogen.
Jeg var i praktik som hospitalspræst på Rigshospitalet. Man har som ung teologistuderende endnu ikke fået en identitet eller en tryghed som præst. Man har ikke rollen med sig endnu. Jeg kunne godt savne en uniform, da jeg skulle ud i nogle af de meget svære situationer, man oplever på hospitalet.

Dengang havde jeg salmebogen ved hånden. Den fungerede nærmest som en uniform eller som den beskyttelse, jeg havde brug for, eftersom jeg ikke havde erfaringen endnu. Jeg kan huske, at vi skulle ind til en familie, hvor de netop havde mistet to små børn i forbindelse med fødslen. Vi sang ”Nu titte til hinanden” (Den Danske Salmebog nr. 750) med dem, så den blev en hjælp til at komme gennem en meget svær situation, hvor ingen kunne gøre noget mere. Men man kunne synge en sang sammen.

Hvad skal en god salme indeholde?
En god salme skal indeholde nogle meget dybe tanker og så næsten hverdagsindsigter eller noget, der er så nærværende, at man føler, man kan tage og røre ved det. Så det skal både være dybt og abstrakt og gennemtænkt, og på samme tid må det gerne være meget intuitivt og tæt på, så det vækker ens følelser.

Det skal både være følelserne og tankerne, der kommer i spil. Og den skal selvfølgelig indeholde noget god teologi på gode versefødder.

Hvad kan salmerne give danskerne?
Jeg kan se, at salmerne har givet mig mange måder at forstå verden på. Den har også givet mig mange måder at tænke over livet på. Og jeg tror, at den kunne give netop det til endnu flere danskere.

Eksempelvis mener jeg, at ”Sorrig og glæde de vandre til hobe” (Den Danske Salmebog nr. 46) er en af de fineste måder at tale om livet på, så man ved, at sorgen og glæden følges ad. Der er i virkeligheden selv i sorgen plads til glæden. Men den beskriver jo også, at man selv hos de lykkeligste mennesker ved, at der kan bo en sorg i dem.

Bør salmebogen opdateres?
Jeg kan godt lide, når der kommer nye salmer i salmebogen. Jeg tror ikke, jeg vil gøre mig til dommer over, om det er nu, men generelt bør den jo med visse mellemrum opdateres.

Jeg synes, at det er nogle rigtig fine tillæg, der er kommet. Jeg kommer ud af en familie, hvor vi ikke altid er enige om kvaliteten af de nye salmer, men jeg kan godt lide dem – og jeg mener også, at det er vigtigt, der skrives nye salmer.

Hvad er din favoritsalme?
Det er klart ”Hil dig, Frelser og Forsoner” (Den Danske Salmebog nr. 192). Den er jeg nok ikke den eneste, der har valgt. Men det er altså den bedste salme i salmebogen.

Ida Auken er medlem af Folketinget for Radikale Venstre.