Hvad er Kristi himmelfart?

Tidligere har der nogle steder i landet været tradition for at gå i skoven aftenen før Kristi himmelfart for at samle bøgegrene. Man pyntede hjemmet med de grønne grene som et værn mod hekse. Foto: colourbox.com

Kristi himmelfart er en højtid fyldt med lethed og glæde. Den handler – som trosbekendelsen formulerer det - om at Jesus er ”opfaret til himmels”.

Kristi himmelfart har været fejret siden kristendommens tidligste historie. Den bliver fejret på den 40. dag efter påske - det vil sige torsdag i den sjette uge efter påske, 10 dage før pinse.

Den mest fyldige præsentation af Kristi himmelfart kan man læse i Apostlenes Gerninger: »Da han (Jesus, red.) havde sagt dette, blev han løftet op, mens de så på det, og en sky tog ham bort fra deres øjne«.

PRØV OGSÅ:
Test din viden om Kristi himmelfart

I Markusevangeliet er episoden beskrevet mere kortfattet: »Da Herren Jesus havde talt til dem, blev han taget op til himlen, og han satte sig ved Guds højre hånd.«
 
Der er flere bud på salmer til Kristi himmelfart i salmebogen. En af de mest kendte »Vaj nu, Dannebrog, på voven« er skrevet af Grundtvig Her er det nationale, det historiske og det kristelige vævet tæt sammen. Og så er salmen fyldt med dansk forår og grønne bøgeskove. Dermed bygger han bro til en af de få folkelige traditioner, der er knyttet til dagen.

Tidligere har der nemlig været tradition for at gå i skoven aftenen før Kristi himmelfart for at samle bøgegrene. Man pyntede hjemmet med de grønne grene som et værn mod hekse. Gammel nordisk folkeskik sagde, at man kunne sikre sit tøj mod møl ved at lufte det Kristi himmelfarts dag.

Men generelt er der ikke stærke folkelige traditioner knyttet til Kristi himmelfart. Folkemindeforskere forklarer det med, at højtiden ligger klemt inde mellem påske og pinse. I dag er Kristi himmelfart i stedet en af årets store dage for konfirmationer, og sommerhusområder og kolonihaver er godt besøgt på den skæve helligdag.

Andre læser lige nu