10 berømte gravpladser fra hele verden

Kirkegården i Arlington blev opført for at dække det store behov for begravelsespladser til dræbte soldater under Den Amerikanske Borgerkrig. Den militære kirkegård er i dag en af USA's ældste og mest imponerende med sine uendelige rækker af hvide kors og gravstene placeret på snorlige geledder. USA's 35. præsident, John F. Kennedy, ligger begravet her. Foto: ALEX WONG.

Se 10 af verdens berømte og seværdige kirkegårde og gravpladser

Kirkegårde er mere end gravpladser for vores afdøde. Flere steder i verden udnyttes de specielle steder som seværdigheder, koncertpladser, kulturelle monumenter eller bare som et åndehul midt i byen.

Se 10 af de berømte kirkegårde og gravpladser i denne billedserie.

På kanten af klipperne i det østlige Sydney ligger Waverley kirkegård med en formidabel udsigt over det vidtstrakte Tasmanske Hav. Siden den første begravelse på denne spektakulære grund fandt sted i 1877 er mere end 50.000 gravsteder og mindesmærker kommet til. Foto: Wikimedia Commons.
Karl Marx, Douglas Adams og George Eliot ligger begravet her. Men kirkegården skal også besøges for sin helt specielle atmosfære, der var uhyggelig nok til filmen Dracula AD 1972. Foto: Wikimedia Commons.
I Buenos Airos finder vi på Cementerio de la Recoleta Eva Peróns gravplads. Eva Perón var en fattig landmandsdatter, der giftede sig med Argentinas præsident Juan Perón og senere blev udødeliggjort i Andrew Lloyd Webbers musical Evita. Flere af Argentinas største personligheder ligger begravet her. Hele kirkegården er anlagt i blokke, og de mange mausoleer er dekoreret med statuer og i mange forskellige arkitektoniske stilarter. Foto: Wikimedia Commons.
Kirkegården i den vestlige verdens underholdnings-hovedstad er naturligvis gravplads for en lang række skuespillere og kunstnere. Blandt de begravede berømtheder er skuespiller og instruktør Douglas Fairbanks, Oscar-vindende instruktør Cecil B. DeMille og fortællerstemme Don LaFontaine. Hollywood-kirkegården danner også ramme for filmvisninger og har sågar været med i et afsnit af tv-serien Beverly Hills 90210. I sommeren 2011 afholdt rockgruppen The Flaming Lips en to-dages koncert på kirkegården med titlen: "Alle, du kender, skal en dag dø." Foto: Wikimedia Commons.
I krypterne under den romerske kirke Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, ligger de jordiske rester af omkring 4.000 afdøde kapucinermunke. Kryptens mange munke-knogler er sat op i indviklede mønstre. Ifølge den katolske ordens nulevende medlemmer, skal kryptens uhyggelige indhold minde gæster om, hvor kort et menneskeliv på jorden er. Foto: Wikimedia Commons.
Poeternes Mausoleum er rejst som en hyldest til Persiens mange digtere, lærde og mystikere. Placeret midt på en næsten tusind år gammel gravplads i den iranske by Tabriz, er det modernistiske mindesmærke et imponerende syn. Foto: Wikimedia Commons.
Denne kirkegård i Paris er blevet det sidste hvilested for flere franske berømtheder. En af dem er Charles Baudelaire, som af mange anses for at være den moderne lyriks fader. Baudelaire levede og digtede i 1800-tallet og fik en enorm indflydelse på fransk og europæisk poesi. Udover Baudelaires gravsted finder man også berømtheder som Serge Gainsbourg, Man Ray og Julio Cortázar begravet på Montparnasse. Foto: Wikimedia Commons.
Med imponerende 1.000.000 kvadratmeter er Panteón Civil de Dolores Mexicos største kirkegård. Denne gigantiske gravplads er et besøg værd på grund af rotunden med mexicanske helte, herunder maleren Diego Rivera og skuespilleren Dolores del Río, hvis gravmonument ses her. Foto: Wikimedia Commons.
Selvom det ikke er en kirkegård i normal forstand, er de gådefulde pyramider i Giza dog et varigt monument over døden og livet efter døden. De blev opført for mere end 4.000 år siden, men fortsætter med at forundre og begejstre. Hvordan blev de bygget? Hvorfor er de tilrettelagt efter astronomien? Hvor blev Sfinksens næse af? Foto: Peter Bowater.