BILLEDSERIE: Danmarks ti mest spektakulære kirker

Foto: Hideko Bondesen.

Rene linjer, skævt lysindfald eller specielt fiberplast-materiale. Se kunsthistoriker Line Marschners bud på den mest spektakulære kirkearkitektur i Danmark og få inspiration til, hvilke kirker der er et besøg værd

2500. Det er antallet på kirkebygninger i Danmark. Men få træder frem som de utraditionelle og særprægede arkitektoniske perler, som kunsthistoriker og ph.d.-studerende i teologi Line Marschner her fremhæver som de mest spektakulære.

Hun har specielt fokus på lys og form i de danske kirkebyggerier, og de ti kirker, som hun har valgt som de mest spektakulære, finder hovedsageligt inspiration i organiske abstraktioner som bølger, træer og klipper. Eksempelvis benytter Lyng Kirke i Fredericia sig af en spektakulær tagkonstruktion, der med en træform i midten af kirkerummet ifølge Line Marschner bliver et kraftfuldt symbol både konstruktionsmæssigt og som en bibelsk reference.

LÆS OGSÅ: Kirkerummet fortæller Danmarks historie

Nogle af kirkerne 'råber højt' og gør indtryk i sin ydre form alene, men efter Line Marschners mening er de kirker de mindst interessante.

"Når en kirkebygning er spektakulær i mine øjne, er det oftest, fordi det er lykkedes dens arkitekt at bringe nogle konstruktionsmæssige, materielle og kunstneriske kvaliteter i et flot samspil. Det er altså mange komponenter, der er med til at gøre en bygning spektakulær," siger kirkehistorikeren.

En spektakulær kirkebygning kan stadig godt benytte det, Line Marschner kalder de 'højtråbende' special effects, men skal samtidig indeholde nogle sanselige kvaliteter.

"Det skal give kroppen og tanken noget at arbejde med og være med til at åbne den besøgendes tanker og anspore vedkommende til nogle andre og dybere refleksioner over tilværelsen, end hvad hverdagen oftest lægger op til. En bygning, der både kan pege på tid og evighed, og som måske formår at give os en fornemmelse af, hvor vi er henne i historien, og hvad nuet er for en flygtig størrelse," tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: De 10 største fornyelser i kristendommens historie

Overordnet set har hun udvalgt de ti kirkebygninger, fordi de på forskellig måde og med forskellige virkemidler træder frem af kirkearkitekturens main stream.

"Kirkerne er på hver deres måde nogle markante fortolkninger af kirkebygningen som type, såvel som nogle bestemte træk ved kristendommen generelt. I deres forskellighed kan de være med til at sætte nogle overvejelser i gang om, hvilke kvaliteter der skaber en god kirkebygning," forklarer Line Marschner.

Som et eksempel fremhæver hun Hellig Kors Kirke i Jyllinge, der er opført i et unikt plastfibermateriale. På den baggrund er kirken spektakulær, da man i Danmark sjældent vover sig ud på dybt vand, når det kommer til materialeanvendelse. Bygningen kan give anledning til overvejelser om, hvorvidt byggematerialet spiller en rolle for stemningen og følelsen af substans i kirkebygningen.

LÆS OGSÅ: BILLEDSERIE: Danmarks smukkeste kirker

En kontrast til Hellig Kors Kirke i byggemateriale og byggestil findes ifølge Line Marschner i Vrigsted Kirke, en middelalderkirke, der i 2001 undergik en omfattende restaurering. Restaureringen, mener hun, symboliserer et stort vovemod, der med afskrællede og rå vægge giver den besøgende adgang til et arkæologisk blik ind bag kalken af vores unikke kulturarv i middelalderkirkerne og adgang til et gammelt rum med stærke kunstneriske virkninger i stenmurens store stoflighed.

Kunsthistorikerens anbefalede, spektakulære kirker kan ses i artiklens billedserie ovenfor sammen med Line Marschners begrundelse for valget.

Kilder:
Line Marschner, kunsthistoriker og ph.d.-studerende i teologi på Aarhus Universitet
Baunekirkens hjemmeside
Grundtvigskirkens hjemmeside
Lyng Kirkes hjemmeside
Bagsværd Kirkes hjemmeside
Islev kirkes hjemmeside
Jyllinge sogns hjemmeside
Nationalmuseet - Danmarks kirker
Enghøj Kirkes hjemmeside
Grejsdal Kirkes hjemmeside
Hobro Kirkes hjemmeside

Alle billeder er bragt med tilladelse fra fotografen.

Foto: Hideko Bondesen.
Foto: Karsten Schnack
Håndværkerarbejde vil snak kunne trækkes fra i skat. - Leif Tuxen Foto: Lars Gejl
Seneste skud på den stammen af nye partier i Egypten, er et egyptisk nazi-parti, der vækker opsigt til trods for, at antisemitiske ytringer i landets medier i årevis har været meget udbredte. Foto: Benny Grey Schuster.
Foto: Benny Grey Schuster.
En 79-årig tidligere frikirkepræst, islamkritiker og forfatter er fire gange blevet tævet og truet af unge mænd med muslimsk baggrund i løbet af de seneste seks år. Foto: Leif Tuxen Denmark
Foto: seier+seier.
Atomkraftværket Kruemmel nær Geesthacht i Tyskland-- Den tyske regeringskoalition er blevet enig om at lukke Tysklands sidste atomkraftværk i 2022, siger kilder i regeringen. EPA/MAURIZIO GAMBARINI Foto: Wikimedia Commons
Foto: Arnold Mikkelsen.
Foto: Baunekirken.
Foto: Benny Grey Schuster.
Foto: Benny Grey Schuster.
Foto: Benny Grey Schuster.
Foto: Jan Rasmussen.
Foto: Benny Grey Schuster.
Foto: Rune Magnussen.
Foto: Benny Grey Schuster.
Troels Andersen er en glimrende formidler af Asger Jorns historie, der indeholder så meget, at den synes længere, end den målt i tid egentlig var, afbrudt som den blev i 1973 af Jorns lungekræftdød i en alder af bare 59 år. Foto: Wikimedia.