BILLEDSERIE: Hvor stammer julekrybben fra?

GOTHENBURG 2010-12-09  A live nativity scene was performed at the yard and the Dome in Gothenburg, Sweden, ...

En levende julekrybbe ved domkirken i Göteborg den 9. december 2010, arrangeret af velgørenhedsorganisationen Stadsmissionen. SE JULEKRYBBER FRA HELE VERDEN VED AT KLIKKE DIG VIDERE PÅ BILLEDSERIEN. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / Scanpix

Nuns decorate the altar of a church with statues representing the nativity scene on Christmas eve in Dhaka ...

Nonner dekorerer alteret i en kirke i Bangladesh med et krybbespil. Foto: ANDREW BIRAJ / Scanpix

FRA08:BAMBERG,GERMANY,23DEC98 - A nativity scene in a nutshell is one of 200 different Christmas scenes from ...

En julekrybbe i en valnøddeskal er en af de 200 forskellige julekrybber fra hele verden, som udstilles i Bamberg, Tyskland. Foto: MICHAEL URBAN / Scanpix

Napolitan pastry cooks put the finishing touches to a Christmas scene entirely made of chocolate during the ...

Napolitanske konditorer lægger sidste hånd på værket på en julekrybbe, som udelukkende består af chokolade. Det foregår i forbindelse med åbningen af Eurochocolate Christmas event i Napoli, december 2004. 30 konditorer har brugt 30 kilo chokolade til at lave verdens største chokolade-julekrybbe. Flere end 100 figurer - hyrder, dyr og byboere fylder godt op i landskabet. Foto: CARLO HERMANN / Scanpix

Israeli Arab christian children perform the birth story of Jersus Christ on Christmas eve in the northern ...

Arabiske, kristne børn laver krybbespil juleaften i Nazareth. Foto: MENAHEM KAHANA / Scanpix

A homeless man finds shelter under straw in a nativity scene 02 January in  the center of the southwestern ...

En hjemløs man finder ly i høet i en julekrybbe i vinterkulden i den franske by Mont-de-Marsan. Scanpix

Pilgrims follow the midnight mass of Saint Peter Square 24 December 1999, after Pope John Paul II kicked off ...

Pilgrimme følger midnatsmessen på Peterspladsen i Rom den 24. december 1999. Julekrybben ses midt i billedet. Foto: GABRIEL BOUYS / Scanpix

Wax figures of International soccer star David Beckham (2nd L) and Wife Victoria (3rd L) pose as Joseph and ...

Voksfigurer af fodboldstjernen David Beckham og hans kone Victoria poserer som Josef og Maria i en julekrybbe på Madame Tussauds i London, december 2004. Tony Blair, hertugen af Edinburgh og George W. Bush (R) er de tre vise mænd, mens popstjernen Kylie Minogue er englen. Foto: JIM WATSON / Scanpix

Nativity scene in vicarage garden, Baildon, West

Udendørs krybbespil i Baildon, West Yorkshire. Scanpix

epa000331626 Underwater Nativity figures at the Madrid Zoo Aquarium among butterfly rays and sharks to make ...

En undervandsjulekrybbe hos hajerne i Madrid Zoo Aquarium. Foto: Juanjo Mart / Scanpix

Workers fashion baby Jesus and the Virgin Mary out of white chocolate at the Porto food fair November 13, ...

Jesus og Maria fremstilles her af hvid chokolade på Porto food fair, november 2005. 12 tons chokolade forventes at blive til verdens største chokolade-krybbespil, som 15 mennesker arbejder på. Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO / Scanpix

Artists carry nativity scene models during a contest in the old town of Krakow December 7, 2006. Hundreds of ...

Kunstnere kommer bærende med krybbespil til en krybbespilskonkurrence i Krakow, december 2006. Hundredvis krybbespil i forskellige former og størrelser deltog i konkurrencen. Foto: KATARINA STOLTZ / Scanpix

Three Kings, Nativity scene, Los Cristianos, Tenerife, Canary Islands,

Krybbespil i Los Cristianos, Tenerife. Foto: Peter Thompson / Scanpix

Palestinian carpenter Tawfiq Salsaa displays a wooden nativity scene in his workshop in the West Bank town of ...

Den palæstinensiske tømrer Tawfiq Salsaa viser en julekrybbe af træk i sit værksted i Betlehem, december 2007. Foto: AMMAR AWAD / Scanpix

Figures in the nativity scene, depicting the birth of Jesus Christ, wear face masks in a shop in the H1N1-hit ...

Krybbespil kan også bruges til at ytre politiske budskaber. Her bærer figurerne i et krybbespil i Napoli masker, fordi byen var ramt at sygdommen H1N1-hit i november 2009. Foto: STRINGERITALY / Scanpix

WASHINGTON - NOVEMBER 22: Christian activists stage a live Christmas scene outside the U.S. Supreme Court ...

Kristne aktivister fra "Faith and Action" laver en levende julekrybbe uden for Højesteret på Capitol Hill i Washington den 22. november 2010 for at demonstrere, at krybbespil er beskyttet af den amerikanske forfatning. Foto: ALEX WONG / Scanpix

A man stands with his daughter during morning Christmas mass in front of the nativity scene inside ...

Far og datter betragter julekrybben til julemesse i Zagrebs romersk-katolske katedral. Foto: NIKOLA SOLIC / Scanpix

A Nativity scene of the kind set at many Paraguayan homes to celebrate Christmas 21 December, 2007 in ...

En julekrybbe, som den ser ud i mange hjem i Paraguay. Foto: NORBERTO DUARTE / Scanpix

People look at a Christmas nativity scene made from sand at the international beach resort of Las Canteras, ...

En julekrybbe fremstillet af sand på stranden ved Las Canteras i Las Palmas de Gran Canaria, 9. december 2010. Kunstnere fra 9 lande står bag udførelsen af sandskulpturerne. Foto: DESIREE MARTIN / Scanpix

King Albert and Queen Paola with Prince Philippe and Princess Mathilde arrive at the King's Palace in ...

Kong Albert og Dronning Paola med Prins Philippe og Prinsesse Mathilde poserer foran julekrybben i King's Palace i Bruxelles for den traditionsrige julekoncert. Foto: POLLETSIPA / Scanpix

Hvad er julekrybbens historie? Hvornår kom den til Danmark? Kristendom.dk giver her et rids over julekrybbens historie og viser billeder af traditionelle og spøjse julekrybber fra hele verden

Siden den første julekrybbe har det tableau-scenarie, som en julekrybbe i bund og grund er, vist den hellige familie i stalden i Betlehem julenat.

SE BILLEDSERIEN OVENFOR MED JULEKRYBBER FRA HELE VERDEN

I centrum er det lille Jesus-barn og jomfru Maria. Og omkring dem ses Josef, de tre vise mænd, hyrder, okser, æsler, får og engle.

Og over det hele stråler stjernen, som i nogle julekrybber bevæger sig over himlen ved hjælp af mekaniske anordninger.

Nogle steder sættes de tre vise mænd først ind i julekrybben ved helligtrekonger, som en markering af, at de når frem til stalden i Betlehem.

Andre steder er de vise mænd med fra starten, som nogle steder er første søndag i advent, mens det andre steder først er selveste juleaften eller juledag, at julekrybben er klar til fremvisning.

Julekrybberne kan være meget enkle eller meget avancerede. Der er også dem, som sætter figurer, der forestiller nutidsmennesker ind i julekrybben eller historiske personer.

Enkelte julekrybber er så store, at de kan rumme flere hundreder figurer af alt fra landmænd og fiskere over munke og præster til adelsmænd og kongelige.

Musik er også tilknyttet nogle julekrybber, så der spilles smukke julemelodier og salmer, mens børn og voksne betragter det kendte sceneri.

Det er med andre ord kun fantasien, der sætter grænsen, når en julekrybbe skabes.

Oftest bruges som sagt små figurer, men nogle julekrybber som for eksempel den foran Peterskirken på Peterspladsen i Rom laves af figurer i fuld menneskestørrelse.

De fleste julekrybber, især de store, står også opstillet på offentlige steder. Men mange har også en julekrybbe derhjemme. Og især i Italien, hvor det hele startede, har de fleste en julekrybbe derhjemme.

På Roms store plads Piazza Navone kan man også gennem hele december købe figurer til julekrybben. Det gør både italienere og turister fra hele verden i stor stil.

Sådan blev julekrybben til
Den katolske helgen Frans af Assisi anses af mange for at være den første til at kreere en julekrybbe.

Ældre tegninger og malerier viser imidlertid, at skikken med julekrybber går længere tilbage end til den berømte helgen.

Hvor langt vides dog ikke med sikkerhed, da overgangen er flydende fra de forfulgte kristnes tegninger i katakomberne i 300-tallet til det væld af kunstnerisk udtrykken med jomfrufødslen som tema, som kendetegnede den tidlige middelalder.

Julekrybbens gennembrud kan dog med sikkerhed tilskrives netop Frans af Assisi, som støttet af paven i 1223 i Greccio i Italien lavede en julekrybbe med levende mennesker og levende dyr.

Dén julekrybbe gav genlyd over det meste af Europa og skabte grundlaget for en kontinuerlig brug og udbredelse af julekrybben.

I de første mange hundrede år var julekrybben dog primært et katolsk fænomen, hvor især jesuitterne var aktive i arbejdet med at få julekrybben udbredt.

I de reformerede lande forsvandt julekrybberne dog i flere hundrede år, selvom de havde været en fast del af julen inden reformationen.

Men fra omkring år 1900 begyndte andre end katolikkerne igen at opstille scenariet fra stalden i Betlehem.

Måske fordi den bibelske fortælling om jomfrufødslen i Betlehem bliver mere levende, når den formidles med små figurer og måske endda en stjerne, der bevæger sig. Måske bare fordi tiderne generelt skifter.

Under alle omstændigheder, så står tilbage, at julekrybben for cirka 100 år siden for alvor kom på banen igen uden for den katolske verden, hvor den gennem alle årene har spillet en stor rolle.

Og i dag kan man se julekrybber i hele den kristne verden. Fra Storkyrkan i Stockholm over Den Spanske Trappe i Rom til New York i USA.

Også i flere danske kirker kan man se julekrybber, og indtil for få år siden var der ved juletid også en julekrybbe i Tivoli med figurer en del større end normal menneskestørrelse. Lige den julekrybbe har så måttet vige pladsen for boder og forlystelser.

Til gengæld kan danskere i stadig større stil enten købe en julekrybbe eller lave den selv.
 
Har man ikke tid eller råd til at tage til Rom efter de små figurer, er der over det ganske land diverse hobbyforretninger, som kan forsyne de kreative med materialer til selv at skabe ens egen julekrybbe.

Enkelte steder kan man sågar købe figurer, der forestiller Jesus, Maria, Josef, hyrder, de tre vise mænd, dyr og engle enten færdige eller lavet i gips, så man selv blot skal male dem.

Museet med julekrybberne
Men intet sted har man så mange julekrybber som i Italien, hvor det hele startede, og hvor man i Rom kan besøge verdens eneste julekrybbemuseum. Museo Amici del Presepio hedder det og ligger midt i det gamle historiske Rom.

Museet blev grundlagt i 1967 af Angelo Stefanucci og baserer sig på grundlæggerens private samling af julekrybber fra hele verden samt mere end 3000 julekrybbestykker fra hele Italien og det meste af verden.

Kunstnere og andre med interesse for julekrybber har også gennem årene skænket julekrybber eller dele heraf til museet.

Udover de mange julekrybber får man også et overblik over hvilke materialer, der er blevet brugt til at lave julekrybberne. Forskellige tider har haft forskellige moder, og forskellige egne forskellige materialer.

På museets hjemmeside kan man også læse, at julekrybben efter nogle års faldende tilslutning er på vej til at blive meget populær igen i Italien.

Italienerne begyndte nemlig først i 1960'erne at anskaffe sig juletræer. Til gengæld blev det grønne træ så populært, at det for en tid nærmest fortrængte julekrybben.

Men nu er den tilbage takket være blandt andet et stort arbejde om at gøre italienerne bevidste om deres religiøse arv.

På museets hjemmeside kan man i øvrigt læse, at allerede de forfulgte kristne i Roms katakomber tegnede fødselsscenariet på vægge med mere. 

I de efterfølgende århundreder, hvor kristendommen blev statsreligon, blev scenariet i stalden i Betlehem også et meget brugt tema, når en kirke skulle udsmykkes.

Og gamle traditioner har det med at blive hængende, således også julekrybben som i disse år oplever en renæssance i Italien samtidig med at den går sin sejrsgang verden over.

Kilder: Julekrybbe-museet i Rom, Wikipedia, Kristeligt Dagblad m.fl