Hvor stammer julekrybben fra?
Hvad er julekrybbens historie? Hvornår kom den til Danmark? Bliv klogere på julekrybbens historie og se krybber fra hele verden
Siden den første julekrybbe har det tableau-scenarie, som en julekrybbe i bund og grund er, vist den hellige familie i stalden i Betlehem julenat.
Hvem er med?
I centrum af scenariet er det lille Jesus-barn og jomfru Maria. Og omkring dem ses Josef, de tre vise mænd, hyrder, okser, æsler, får og engle. Og over det hele stråler stjernen, som i nogle julekrybber bevæger sig over himlen ved hjælp af mekaniske anordninger.
Nogle steder sættes de tre vise mænd først ind i julekrybben ved helligtrekonger, som en markering af, at de når frem til stalden i Betlehem. Andre steder er de vise mænd med fra starten, som nogle steder er første søndag i advent, mens det andre steder først er selveste juleaften eller juledag, at julekrybben er klar til fremvisning.
Hold musen hen over billedet og bliv klogere på krybbens persongalleri:
Mange former for julekrybber
Julekrybberne kan være meget enkle eller meget avancerede. Der er også dem, som sætter figurer, der forestiller nutidsmennesker ind i julekrybben eller historiske personer.
Enkelte julekrybber er så store, at de kan rumme flere hundreder figurer af alt fra landmænd og fiskere over munke og præster til adelsmænd og kongelige. Musik er også tilknyttet nogle julekrybber, så der spilles smukke julemelodier og salmer, mens børn og voksne betragter det kendte sceneri.
Det er med andre ord kun fantasien, der sætter grænsen, når en julekrybbe skabes.
Både i private hjem og i det offentlige
Oftest bruges som sagt små figurer, men nogle julekrybber som for eksempel den foran Peterskirken på Peterspladsen i Rom laves af figurer i fuld menneskestørrelse.
De fleste julekrybber, især de store, står også opstillet på offentlige steder. Men mange har også en julekrybbe derhjemme. Og især i Italien, hvor det hele startede, har de fleste en julekrybbe derhjemme.
På Roms store plads Piazza Navone kan man også gennem hele december købe figurer til julekrybben. Det gør både italienere og turister fra hele verden i stor stil.
Sådan blev julekrybben til
Den katolske helgen Frans af Assisi anses af mange for at være den første til at kreere en julekrybbe. Ældre tegninger og malerier viser imidlertid, at skikken med julekrybber går længere tilbage end til den berømte helgen.
Hvor langt vides dog ikke med sikkerhed, da overgangen er flydende fra de forfulgte kristnes tegninger i katakomberne i 300-tallet til det væld af kunstnerisk udtrykkenmed jomfrufødslen som tema, som kendetegnede den tidlige middelalder.
Julekrybbens gennembrud
Julekrybbens gennembrud kan dog med sikkerhed tilskrives netop Frans af Assisi, som støttet af paven i 1223 i Greccio i Italien lavede en julekrybbe med levende mennesker og levende dyr.
Dén julekrybbe gav genlyd over det meste af Europa og skabte grundlaget for en kontinuerlig brug og udbredelse af julekrybben.
I de første mange hundrede år var julekrybben dog primært et katolsk fænomen, hvor især jesuitterne var aktive i arbejdet med at få julekrybben udbredt. I de reformerede lande forsvandt julekrybberne dog i flere hundrede år, selvom de havde været en fast del af julen inden reformationen.
Julekrybben udenfor den katolske verden
Men fra omkring år 1900 begyndte andre end katolikkerne igen at opstille scenariet fra stalden i Betlehem. Måske fordi den bibelske fortælling om jomfrufødslen i Betlehem bliver mere levende, når den formidles med små figurer og måske endda en stjerne, der bevæger sig. Måske bare fordi tiderne generelt skifter.
Under alle omstændigheder, så står tilbage, at julekrybben for cirka 100 år siden for alvor kom på banen igen uden for den katolske verden, hvor den gennem alle årene har spillet en stor rolle.Og i dag kan man se julekrybber i hele den kristne verden. Fra Storkyrkan i Stockholm over Den Spanske Trappe i Rom til New York i USA.
Også i flere danske kirker kan man se julekrybber, og indtil for få år siden var der ved juletid også en julekrybbe i Tivoli med figurer en del større end normal menneskestørrelse. Lige den julekrybbe har så måttet vige pladsen for boder og forlystelser.
Gør-det-selv julekrybbe
Til gengæld kan danskere i stadig større stil enten købe en julekrybbe eller lave den selv.
Har man ikke tid eller råd til at tage til Rom efter de små figurer, er der over det ganske land diverse hobbyforretninger, som kan forsyne de kreative med materialer til selv at skabe ens egen julekrybbe.
Enkelte steder kan man sågar købe figurer, der forestiller Jesus, Maria, Josef, hyrder, de tre vise mænd, dyr og engle enten færdige eller lavet i gips, så man selv blot skal male dem.
Museet med julekrybberne
Men intet sted har man så mange julekrybber som i Italien, hvor det hele startede, og hvor man i Rom kan besøge verdens eneste julekrybbemuseum. Museo Amici del Presepio hedder det og ligger midt i det gamle historiske Rom.
Museet blev grundlagt i 1967 af Angelo Stefanucci og baserer sig på grundlæggerens private samling af julekrybber fra hele verden samt mere end 3000 julekrybbestykker fra hele Italien og det meste af verden.
Kunstnere og andre med interesse for julekrybber har også gennem årene skænket julekrybber eller dele heraf til museet.
Udover de mange julekrybber får man også et overblik over hvilke materialer, der er blevet brugt til at lave julekrybberne. Forskellige tider har haft forskellige moder, og forskellige egne forskellige materialer.
På museets hjemmeside kan man også læse, at julekrybben efter nogle års faldende tilslutning er på vej til at blive meget populær igen i Italien.
Italienerne begyndte nemlig først i 1960'erne at anskaffe sig juletræer. Til gengæld blev det grønne træ så populært, at det for en tid nærmest fortrængte julekrybben. Men nu er den tilbage takket være blandt andet et stort arbejde om at gøre italienerne bevidste om deres religiøse arv.
På museets hjemmeside kan man i øvrigt læse, at allerede de forfulgte kristne i Roms katakomber tegnede fødselsscenariet på vægge med mere. I de efterfølgende århundreder, hvor kristendommen blev statsreligon, blev scenariet i stalden i Betlehem også et meget brugt tema, når en kirke skulle udsmykkes.
Og gamle traditioner har det med at blive hængende, således også julekrybben som i disse år oplever en renæssance i Italien samtidig med at den går sin sejrsgang verden over.
Kilder: Julekrybbe-museet i Rom, Wikipedia, Kristeligt Dagblad m.fl
Denne artikel er oprindeligt udgivet den 17. december 2010. Den er senest redigeret 5. november 2018.