Billedserie: Skønne retrætesteder

Den irske munk Columba ankom til øen Iona i 563. Øen blev hjemsted for en munkeorden, og klosteret her hjalp til at sprede kristendommen til Skotland. I dag er Iona et inernationalt kendt økumenisk klosterfællesskab.

Se 9 smukke steder i Danmark og udlandet, hvor man kan tage på retræte

Hvis du overvejer at tage på retræte, er der mange steder, du kan besøge. Du kan tage til Frankrig, Skotland, Sverige - eller Løgumkloster.

Klik på billederne og tag med på en virtuel rejse til 9 smukke og fredfyldte retrætesteder.

Nedenfor kan se retrætestedernes hjemmesider og få mere viden om deres historie, tradition, naturomgivelser mm.

Iona

Valamo

Dalum Kloster

Børglum Kloster

Abtei St. Hildegard

Sostrup Slot

Løgumkloster Refugium

Nya-Slottet

Retræte i folkekirken

Dalum kloster nær Odense er et katolsk kloster, hvor Skt. Hedvig-søstrene holder til. Foto: Foto: Wikimedia Commons/Kåre Thor Olsen.
Børglum Kloster ved Hjørring bruges også til retræter. Det er bygget i 1200-tallet og tilhørte en præmonstratenserorden frem til reformationen. Desuden findes der en klosterkirke, indviet til Jomfru Maria, der i dag er museum, og så løber Sankt Bodils helligkilde tæt på klosteret. Foto: ArkivfotoGerth Hansen.
Nye Valamo er et velbesøgt klostercenter i Finland, der for tiden huser 10 munke. Besøgende kommer langvejsfra for at trække sig tilbage i nogle dages retræte eller for at deltage i de ortodokse messer her i den nye kirke. Foto: Claus Vincents.
Den tyske softwarefirmachef Christian Stadler fik en dag nok af arbejdspresset og tog på retræte. Han fandt frem til Abtei St. Hildegard ved Frankfurt, et benediktinerkloster, der ligger tæt ved Rhinfloden. Her formåede han at finde ro og hvile og koble af fra et stressende arbejdsliv. Foto: Foto: Kristian Djurhuus.
Sostrup Slot har været igennem flere hænder. Omkring 1946 blev slottet brugt som flygtningelejr. Fra 1950 til 1952 var det Torben Brix Kostskole. Så i 1960 blev slottet købt af Cistercienserordenen i Danmark. Slottet, dets saloner og værelser blev gennemgribende restaureret og ferielejligheder indrettet i de tidligere avlslænger. Slottet benyttes på nuværende tidspunkt til refugium, retræte- og feriecenter.
Løgumkloster Refugium blev oprettet i 1960 af kirkelige og folkelige kredse fra hele landet. Refugiet ligger naturskønt med eng og å midt i Løgumkloster by. En glasgang forbinder Refugiet med østfløjen af det middelalderlige kloster og Klosterkirken, som nu er almindelig sognekirke. Refugium betyder "tilflugtssted", og her søger mange mennesker ny inspiration og ro. Foto: Claus Fisker Denmark
Nya Slottet i Bjärka-Säby tilhører pinsekirken i den svenske by Linköping. Frikirken arvede slottet for snart 30 år siden, og i dag bruges stedet primært til kursus- og retrætevirksomhed. Foto: Arkivfoto
Retræte kan man også søge i kirken. Her ses en taizé-gudstjeneste i Vor Frue Kirke i København. Foto: Thorkild Amdi Nordfoto