De 10 vigtigste ting at vide om Betlehem

Kristne pilgrimme tænder lys i fødselskirken i Betlehem den 21. december 2011. Mange kristne pilgrimme ankommer til byen i disse dage for at holde jul på stedet, hvor Jesus blev født. Foto: MENAHEM KAHANA Denmark

Betlehem er kendt som stedet, hvor Jesus blev født julenat. Men hvad kendetegner ellers den bibelske by?

"Et barn er født i Betlehem," synger vi juleaften. Men hvad er det for en by, vi synger om? Her er 10 vigtige ting at vide om Betlehem:

1. Betlehem blev grundlagt i bronzealderen og var i jernalderen en stærk fæstning.

2. Betlehem ligger på Vestbredden af Jordanfloden, cirka fem kilometer fra grænsen til Israel og Jerusalem.

3. Ifølge Det Nye Testamente (Lukasevangeliet 2, 4-7) er Betlehem Jesu fødeby og hjemstavn for Davids slægt. Jesus skulle være født i en grotte i byen.

LÆS OGSÅ: Her blev Gud til menneske

4. Efter den anden jødiske revolte i år 135 fandt man i en grotte i byen en Adonis-helligdom.

5. I år 326 påbegyndte kejser Konstantin den Store opførelsen af en kirke, der bestod af en åben plads, en basilika og et kapel bestående af flere afdelinger over grotten, der hævdes at være Jesu fødested.

6. Anlægget blev senere under Kejser Justinian (527-565) afløst af den nuværende fødselskirke.

LÆS OGSÅ: Fødselskirken er populær som aldrig før

7. Ifølge FN's delingsplan fra 1947 ligger Betlehem på arabisk territorium. Byen blev derfor en del af Jordan i 1950 og besat af Israel i 1967, hvor byen oplevede en økonomisk opblomstring på grund af den store interesse for og søgning til de bibelske steder.

8) Det ændrede sig i 1993, hvor fredsaftalen mellem Israel og PLO (Den Palæstinensiske Befrielsesfront, red.) indebar, at Betlehem overgik til palæstinensisk selvstyre.

9) Betlehem har i dag cirka 29.000 indbyggere, hvoraf stadig færre og færre er kristne, idet de kristne i stort tal flytter fra byen, til dels på grund af Israels konstruktion af den såkaldte sikkerheds-barriere, der snor sig tæt på byen vestfra og til dels på grund af konflikter med de nye palæstinensiske myndigheder.

10) Betlehem, der ellers er center for områdets landbrugsproduktion, oplever derfor nu en økonomisk stagnation, da det i høj grad er og var de kristne, som drev byens handel. Og andelen af kristne i Jesu fødeby er på mindre end to årtier faldet fra at udgøre 80 procent af byens befolkning til nu at være under 20 procent.

Kilder: Den store Danske, Gyldendals åbne encyklopædi og videnskabsportalen www.science.co.il

Fødselskirken er bygget på det sted, hvor man mener, Jesus blev født. Kirken er en af de ældste og stadig anvendte kirker i verden. Foto: Mahmoud illean Demotix Denmark
Fødselskirkens klokketårn i Betlehem. Foto: stock.xchng
En julekrybbe ved Fødselskirken. 19. december 2011. Foto: Mahmoud illean Demotix Denmark
Betlehem forbereder sig på julen og de mange kristne pilgrimme. Her er det et juletræ til ære for de mange besøgende. 19. december 2011. Foto: Mahmoud illean Demotix Denmark