Din guide til sankthansaften

Filmen foregår på én dag, og dens altoverskyggende hovedpersoner er den franske Elle (Juliette Binoche) og ...

Sankt Hans handler om midsommer, bål, hekse og Johannes Døberen. Få overblik over traditionerne her. På billedet ses sankthansbål på Tversted Strand i regn og rusk. Foto: Mads Jensen Denmark / Scanpix

Hvorfor er det nu, vi fejrer Sankt Hans? Hvor kommer traditionerne fra? Få overblik med denne guide

"Vi vil fred her til lands, sankte Hans, sankte Hans". Sådan synger rigtig mange danskere ved bålet sankthansaften den 23. juni.

Sankt Hans ikke kun er en folkefest med bål og brand, men også en gammel kirkelig tradition. Her får du en guide til tekster om traditionen og fejringen.

Introduktion til dagen og hovedpersonen
Få en hurtig introduktion til sankthansfejringens rødder og traditioner i artiklen Derfor holder vi Sankt Hans. Læs også: Sankt Hans forbinder tro, tradition og aktualitet.

Sankt Hans, som lægger navn til dagen kan du læse om her:Hvem var Sankt Hans? Det handler nemlig om Johannes Døberen, prædikanten, som døbte Jesus. For på dansk er Johannes nemlig blevet til Hans.

Johannes' mor Elisabeth og Jesu mor Maria var slægtninge. Da Maria havde haft besøg af englen Gabriel, som bebudede for hende, at hun skulle føde Guds søn, besøgte hun Elisabeth, som ifølge Lukasevangeliet på det tidspunkt var gravid i sjette måned.

Derfor fejres Johannes Døberens fødselsdag den 24. juni, et halvt år før Jesu fødselsdag. Aftenen før, den 23. juni, fejrer vi i Norden sankthansaften, ligesom vi fejrer juleaften aftenen før juledag.

Johannes Døberen så det som sin livsopgave at pege på Jesus. Når vi fejrer hans fødselsdag i juni, begynder dagene at blive kortere, og når vi fejrer Jesu fødselsdag i december, bliver dagene længere. Det ser mange kristne en symbolik i, for Johannes Døberen sagde om sit forhold til Jesus:

"Han skal blive større, jeg skal blive mindre" (Johannesevangeliet 3,30).

Du kan læse mere om Johannes Døberen her: Det fortæller Bibelen om Johannes Døberen.

Traditioner og fejring

Midsommervisen
Ingen sankthansaften uden Midsommervisen. Sangen er skrevet af digteren Holger Drachmann. Hvad de færreste ved er, at sangen er en ateistisk hyldest til sommeren, skrevet som en del af et skuespil. Læs om sangens oprindelse og om digteren her: Historien om en ildebrand.

Find teksten her: Midsommervisen - Vi elsker vort land.

Mange danskere er uenige. Skal den synges på den oprindelige melodi af Lange-Müller, eller foretrækker man Shu-bi-duas version?

Bål, heks og snobrød
De færreste danskere kan forestille sig en sankthansaften uden bål.

Læs denne guide til det gode sankthansbål: Lav din egen bålplads til sankthans. Du kan også lære om sankthans-ildens karakter her: Kend dit sankthansbål. Men hvorfor dette bål? Læs artiklen Derfor brænder vi bål til Sankt Hans.

Tidligere forestillede man sig, at ilden kunne afværge det onde, som kunne være særligt truende på helligaftener. Man mente, at hekse fandt disse aftener meget egnede til indsamling af remedier til heksekunst eller rejse til heksemøder, for eksempel på Bloksbjerg i tyske Harzen. Læs mere om heksene her: Hver by har sin heks. Læs også et interview med den moderne heks Dannie Druehyld her: En rigtig heks.

Når bålet bliver til gode gløder er det tid til snobrød. Her finder du Arlas opskrift.

Ønsker du bagværk med Sankt Hans-symbolik, kan du bage Johannes Døberen-vandbakkelser med honningflødeskum efter idé af teolog Lise Lotz.

Båltale
En tradition er det også, at der bliver holdt tale ved bålet. Talen tager ofte udgangspunkt i nogle af sankthansaftens traditionsrige temaer: lys/mørke, det gode/det onde, og i kirkelige sammenhænge berører talen ofte historien om Johannes Døberen.

På kristendom.dk kan du blandt andet læse disse refleksioner over Sankt Hans-temaerne:

Biskop Steen Skovsgaard: Sankt Hans symboliserer kampen imod det onde

Biskop Elisabeth Dons Christensen: Sankt Hans er ikke blot en gammel hedensk tradition

Præst Ole Skjerbæk Madsen: Sankt Hans til minde om Johannes Døberen

Sankt Hans verden rundt
Sankt Hans fejres i mange nordeuropæiske lande, heriblandt i England, Irland, Rusland og Frankrig dyrkes traditionen. Dagen fejres dog stadig mest i de nordiske og baltiske lande, hvor den karakteristiske lyse nordiske nat giver de optimale betingelser for en smuk aftenoplevelse.

Johannes Døberens dag fejres af kristne i hele verden. Se eksempler på Sankt Hans-fejring i hele verden: Billedserie: Sådan fejres Sankt Hans også.

Quiz: Sankt Hans
Som et indslag ved sankthansbålet, når sangen er sunget og snobrødene spist, kan denne quiz være både lærerig og sjov: Test din viden om Sankt Hans.

Find et sankthans-arrangement
Kirker, sports- og beboerforeninger, spejdere og mange flere arrangerer sankthansaften. Find en sankthansaftensfejring i nærheden af dig på Kristeligt Dagblads kirke- og kulturkalender.