Har frikirkerne konfirmation?

I de fleste frikirker har man "troendes dåb" i stedet for barnedåb og konfirmation. -Foto: Foto: colourbox

Hos frikirkerne er det kun metodistkirken, der har konfirmation. Pinsekirken, Apostolsk Kirke og Baptistkirken har ikke konfirmation, men har i stedet "troendes dåb"

Konfirmationen er i folkekirken et tilbagevendende, årligt ritual, der markerer den unges bekræftelse af den tro, han eller hun modtog i dåben.

I en række danske frikirker er der imidlertid andre traditioner for, hvordan et menneske bekræfter sin tro. Her er nogle af de største frikirkesamfund i Danmark, og hvordan de forholder sig til ritualet.

Pinsekirken

I pinsekirken har man ikke konfirmation. I stedet praktiserer man det, der kaldes den troendes dåb, der også går i stedet for en barnedåb. I dette ritual træder dåbskandidat frem for menigheden og bekender selvsin tro.

Kandidaten døbes ved at få sænket hele sin krop ned i et bassin med vand. Dette skal vise kandidatens åndelige begravelse og genopstandelse til kristenlivet.

Metodistkirken

Metodistkirken praktiserer konfirmation. Ritualet er det samme som i folkekirken og har samme funktion. Metodistkirken følger op på konfirmationen ved at arrangere to weekendture årligt, hvor konfirmanderne kan diskutere deres kristne identitet. Turene hedder TUF og er åbne for alle konfirmander, også dem der ikke er konfirmeret i metodistkirken.

Den apostolske kirke

I den apostolske kirke er der ikke konfirmation. Unge omkring de 14 år i menigheden går imidlertid til præst, hvor de bliver undervist i kristendommen og menighedens ritualer.

Der findes også en undervisningslejr. I foråret afholdes en festgudstjeneste, hvor de unge velsignes af præsten. Der er altså tale om en fejring af de unges tro, snarere end en bekræftelse fra den unges side.

Baptistkirken

I baptistkirken praktiseres ikke konfirmation. Fokus ligger i stedet på dåben som et synligt tegn på, at et menneske har lukket Gud ind i sit liv. Dette ses som et tegn både til Gud og til mennesker. Dåben gennemføres derfor ikke som barnedåb, men som voksendåb. Som i pinsekirken døbes man ved nedsænkning af hele kroppen i et bassin med vand.

Stor 14-årsfest

I stedet for konfirmationsfesten fejrer man i frikirkerne ofte den 14-åriges fødselsdag med en stor fest.