Hvad er hvide tirsdag?
Hvide tirsdag er opkaldt efter en æggesøbe og er dagen før fastetidens begyndelse. På hvide tirsdag spiser man delikate og fede, hvide retter med æg, sukker, mælk og mel
Tirsdag efter fastelavnssøndag hedder hvide tirsdag. Det er den sidste dag inden fastetiden, som indledes askeonsdag, onsdagen efter fastelavn. Men hvad er historien bag hvide tirsdag?
Æggesøbe før faste
Hvide tirsdag har sit navn efter den spise, som man oprindeligt nød her. Nemlig en æggesøbe, gerne med hvedebrød til. Nogle steder var det også blot mælk med hvedeboller i, som man fik.
Men uanset om menuen stod på æggesøbe eller mælk med hvedeboller, var maden hvid, og deraf fik dagen sit navn.
Æggesøben, som blev anset som en stor delikatesse, blev lavet af æggeblommer, sukker, hvedemel, øl og mælk.
Det er her vigtigt at huske, at hvedebrød - altså det hvide brød - langt op i 1900-tallet var fint brød, som man kun fik ved særlige lejligheder. Sukker var også dyrt, og æg var sjældne om vinteren, så der var i den grad tale om en fin ret.
Hvide tirsdag er i dag for de fleste gået i glemmebogen. Måske fordi der - på nær den fine, hvide spise - ikke er andre traditioner knyttet til dagen. Mange tror også fejlagtigt, at hvide tirsdag ligger i påskeugen.
Hvide tirsdag verden rundt
Hvide tirsdag fejres i hele den kristne del af verden, og alle steder er der knyttet en speciel spise til dagen.
I England især, men også i andre engelsktalende lande, har dagen fået sit folkelige navn efter retten, der også her laves af fine, hvide ting som æg, mel og sukker.
Her hedder dagen nemlig Pancake Day (pandekagedag, red.), da man laver pandekager af de gode sager, som man nu skal til at undvære i tiden frem til påske.
Nogle steder i England holder man pandekageløb, hvor man løber igennem byens gader, mens man vender en pandekage i luften med sin medbragte stegepande.
Hvide tirsdag med andre lækkerier
Dagens officielle navn i de engelsktalende lande er Shrove Tuesday, hvor shrove er afledt af ordet shrive, der har at gøre med at få tilgivelse for sine synder.
Andre lækkerier, som spiser på denne tirsdag, er dougnuts og berlinere, som man selvfølgelig kan få i USA, men også i Portugal, Tyskland, Østrig, Slovenien og flere andre lande.
Altså boller, som minder om både vores fastelavnsboller og de flødeskumsfyldte semlor, som man spiser i Sverige og Finland.
I Polen hedder de Paczki og minder meget om dougnuts, men ikke helt. Men som i mange andre lande har dagen navn efter dem. Hvide tirsdag i Polen hedder således Paczki Day.
I Finland og i Estland spiser man så også en speciel ærte- og skinkesuppe og på Island salt kød og ærter.
Men ellers er det de søde ting, som er på menuen. Englændernes pandekager er for eksempel også et stort hit i Litauen.