Klassiker

Hvor kommer adventskransen fra?

De første adventskranse hang i Sønderjylland i årerne omkring Første Verdenskrig, det vil sige 914-18.

Adventskransen hører for de fleste uløseligt sammen med adventstiden. Men ligesom juletræet er også adventskransen en ny gæst i de danske hjem

Adventskransen består i reglen af en krans lavet af grangrene med fire lys, hvor der tændes et nyt for hver søndag i advent.

Skikken er oprindelig tysk, og de første adventskranse hang i Sønderjylland i årerne omkring Første Verdenskrig, det vil sige 1914-18. Enkelte dog endnu tidligere i Haderslev og Christiansfeld.

LÆS OGSÅ: Det vigtigste at vide om advent

Her er det vigtigt at huske, at Sønderjylland var tysk i perioden 1864-1920. Så det er ikke en skik, der er hentet til Danmark - men mere en skik, der blev overført fra den ene del af Tyskland til den anden.

De dansk-sindede i det daværende Nordtyskland pyntede selvfølgelig adventskransen med røde og hvide bånd for at markere deres tilhørsforhold til Danmark.

Dronning Alexandrine
De fik støtte fra allerhøjeste sted, Christian d. 10´s hustru Dronning Alexandrine, som oprindelig kom fra Tyskland og derfor kendte til skikken hjemmefra, indførte i 1918 adventskransen i kongehuset. Også for at støtte sin bror, som var flygtet fra Tyskland.

QUIZ: Test din viden om advent

I 1920 blev Sønderjylland igen forenet med Danmark, og dermed var skikken kommet til landet.

Symbol på frihed og håb
Adventskransen fik dog først sit store gennembrud under 2. Verdenskrig, hvor det at tænde lys blev et symbol på frihed og håb, forstået både religiøst og politisk. Lysene var naturligvis hvide, og kransen var stadig pyntet med røde og hvide bånd for at markere det nationale aspekt.

LÆS OGSÅ: Gode salmer at synge ved adventskransen

I dag er det mere et spørgsmål om smag og design end om et politisk statement - og derfor fås adventskransen også i alle mulige udformninger, materialer og farver.