Jesu Små Søstre og Brødre er en nyere katolsk orden

TO GO WITH AFP STORY - (FILES) - This undated picture shows French Franciscan priest Charles de Foucauld. Praised by the late Pope John Paul II for his work towards dialogue with Muslims, De Foucauld is to be beatified 13 November 2005. The beatification, originally set for May, was postponed following the death of the pope. De Foucauld, a soldier, explorer and lover of the desert culture of the Tuaregs, spent much of his life in the Sahara, where he founded an order, the Little Brothers of Jesus, whose members live in tiny communities and do missionary work at grass-roots level. Born on September 15, 1858 to an aristocratic family, he was ordained at the age of 43 after a military career. In 1905, he went to live in southern Algeria among the nomadic Tuareg tribes people until he was killed by rebels in 1916. AFP PHOTO FILES // AFP PHOTO FILES Foto: STF/

Inspireret af munken Charles de Foucauld, der prøvede at skabe dialog mellem kristne og muslimer i Nordafrika i starten af det 20. århundrede, arbejder Jesu Små Søstre og Brødtre for at vise medmenneskelig forståelse på tværs af grænser, religioner, racer og sociale skel

Jesu små brødre og søstre er to grene af den samme katolske orden. Disse brødre og søstre lever et enkelt og fattigt liv i bøn og fællesskab. Deres kald er at leve i Guds nærvær sammen med de mennesker, der lever i udkanten af samfundet, og på den måde viser de medmenneskelig forståelse på tværs af grænser, religioner, racer og sociale skel.

Ordenens historie
Jesu små brødre (Petits Frères de Jésus) blev stiftet i 1933 af René Voillaume (1905-2003) på baggrund af munken, missionæren og eneboeren Charles de Foucaulds (1858-1916) liv og tanker.
Disse brødre lever i små fællesskaber i fattige kvarterer, hvor de laver manuelt arbejde, og hjælper de fattige. Kun få bliver præster.

Jesu små søstre (Petites soeurs de Jésus) blev stiftet 1939 i Nordafrika af Magdeleine Hutin (1898-1989). Hun var også inspireret af Charles de Foucaulds liv og tanker, og søstrene i denne orden deler de fattiges livsbetingelser og opfatter sig selv som kontemplative midt i verden. Det vil sige som mennesker, der har en stærk relation til Gud, hvilket er udgangspunktet for deres møde med andre mennesker.

Charles de Foucauld
Charles de Foucauld regnes for den åndelige grundlægger af ordenen. Han blev født i en adelig familie i Frankrig, men mistede sine forældre som 6-årig, hvorefter bedstefaren tog sig af ham. Bedstefaren var officer, og Charles de Foucauld valgte den samme karriere og blev udstationeret i Algier i perioden 1876-82. Her levede han et udsvævende liv med udsøgt mad, champagne, fester og sin elskerinde.

LÆS OGSÅ:Et simpelt liv i Jesu fodspor

I kraft af sit arbejde som officer kæmpede han mod araberne, men han fik respekt for dem blandt andet på grund af deres store gæstfrihed, og han lærte arabisk. Samtidig begyndte han at søge en dybere mening med livet, og han læste Koranen og Bibelen.

I oktober 1886 var han i Paris, og under en samtale ned præsten Henri Houvelin omvendte han sig ganske pludseligt:

I det øjeblik, jeg begyndte at tro på Gud, forstod jeg, at jeg ikke kunne gøre andet end leve for ham alene, sagde Charles de Foucauld om sin omvendelse.

Charles de Foucauld indtrådte nu i Trappistordenen, der i dag hedder Cisterciensere af den strenge observans. Og efter en tid i klostret rejste han i 1890 til et Trappistkloster i Syrien, og i 1891 blev han præst.

LÆS OGSÅ:Cistercienserordenen blev grundlagt af benediktinermunke

Men kort tid efter bosatte han sig som eremit i Sahara, og han håbede, at andre brødre ville bosætte sig i nærheden og følge samme livsform. Derfor rejste han til Paris for at finde medbrødre, og han skrev regler for en sådan livsform. Men der kom ingen brødre.

Mens Charles de Foucauld levede som eremit, havde han kontakt med tuaregerne, der er den oprindelige befolkningsgruppe i Nordafrika, og tuaregerne respekterede ham for hans gæstfrihed, hjælpsomhed og fromme liv. Han oversatte også Det Nye Testamente til tuaregisk, der er tuaregernes sprog, som stammer fra før arabernes erobring af Nordafrika i 600-1000-tallet.

Imidlertid blev Charles de Foucauld skudt i 1916 - som en protest mod kolonimagten. Han blev saligkåret i 2005, og hans klosternavn er broder Charles de Jésus.

I 1921 skrev René Benzin en berømt biografi om Charles de Foucauld, og i 1936 blev René Voillaume så inspireret af dette værk, at han samme år stiftede ordenen Jesu små brødre, der bredte sig til store dele af verden.

Magdeleine Hutin
Magdeleine Hutin læste også Benzins biografi om Charles de Foucauld, og hun følte sig tilskyndet til at følge samme livsform.

Derfor rejste hun, på trods af et skrøbeligt helbred, i 1936 til Algier sammen med sin gamle mor og en veninde. Da de ankom, mødte de en præst, der spurgte, om de ville hjælpe de fattige. De sagde ja, og startede et suppekøkken og arbejdede hårdt for at hjælpe de fattige.
Men Magdeleine savnede stilhed, bøn og meditation.

Derfor tog hun i 1939 på pilgrimsrejse til Charles de Foucaulds grav, der er beliggende i El Meniaa i Sahara. Her mødte hun René Voillaume, og deres samtaler inspirerede hende til at skabe en kvindelig gren af den orden, som han havde grundlagt. Dette skete, og hendes klosternavn er søster Magdeleine de Jésus.

Ordenen kommer til Danmark
I 1953 kom Jesu små søstre til København, og senere kom der også søstre til Ry i Jylland og til Grønland. De lever i bøn og fællesskab, og de hjælper syge og fattige, hvis livsbetingelser de deler.

LÆS OGSÅ:De katolske klostre i Danmark

Kilder:
www.denstoredanske.dk
Katolsk mini leksikon. Katolsk Forlag. 1994
Richard Mc Brien: Katolsk tro gennem to årtusinder. Niels Steensens Forlag. 1981
www.vatican.va

Andre læser lige nu