Kærlighedens Missionærer - grundlagt af Moder Teresa

Indiske nonner fra Kærligehedens Missionærer står i kø for at besøge Peterskirken i Vatikanet i Rom. Den 16. september 2013. Foto: Nick Hannes/ Denmark

Ordenen Kærlighedens Missionærer arbejder for at bringe Guds kærlighed til de fattigste af de fattige

Kærlighedens Missionærer (Missionaries of Charity på engelsk) er en nonneorden, der hjælper de fattigste af de fattige, og ordenen er til stede på alle kontinenter. Men formålet med ordenen er ikke primært socialt arbejde. Formålet er at bringe Guds kærlighed til de fattige.

Stifteren: Moder Teresa
Moder Teresa blev født den 26. august 1910 i Skopje i Makedonien, og hendes navn var Agnes Bojaxhiu. Allerede da hun var 18 år, oplevede hun et kald til at blive nonne, hvorfor hun indtrådte i Loreto-orden, hvor hun fik klosternavnet moder Teresa.

Hun indtrådte i et projekt, som denne orden havde i Calcutta. Her var moder Teresa beskæftiget med at undervise, og da hun havde været nonne i denne orden i knap tyve år, fik hun et kald i kaldet til at oprette ordenen Kærlighedens Missionærer, hvor hun bevarede klosternavnet moder Teresa. Hun døde den 5. september 1997 og blev saligkåret den 19. oktober 2003.

LÆS OGSÅ: Portræt af Moder Teresa

Ordenens tilblivelse
Den 10. september 1946 sad moder Teresa i toget på vej mod en lille bjergby i Darjeeling. Hun sad fordybet i bøn med rosenkransen i sine
hænder, da hun erfarede Guds nærvær i sin sjæl.

Det var medens jeg sad i toget, at jeg hørte kaldet om at forlade alt og følge ham [Jesus] i slummen at tjene ham i de fattigste af de fattige, skriver moder Teresa om dette.

På retræten i bjergbyen i Darjeeling hørte hun igen Jesu stemme i sit indre, og essensen i budskabet var, at moder Teresa skulle oprette en orden, hvis navn skulle være Kærlighedens Missionærer. Søstrene i denne orden skulle være så forenede med Kristus i deres hjerte, at de udstrålede hans kærlighed til sjælene. Ordenen skulle helhjertet hjælpe de fattigste af de fattige og bringe Kristi lys til dem, og jomfru Maria skulle være ordenens skytshelgen.

LÆS OGSÅ: 10 berømte helgener

Deltagelse i en åndelig kamp
Jesu stemme sagde også til moder Teresa, at hun ville komme til at deltage i en åndelig kamp:

Hvis du blot ville svare på mit kald bringe mig disse sjæle drage dem bort fra den ondes hånd, sagde Jesu stemme i hende.

Dette eksorcistiske element var således til stede, da ordenen blev grundlagt, og den åndelige kamp skulle bestå i, at moder Teresa i kraft af bøn og meditation skulle styrke relationen til Gud. Og med denne styrkede relation til Gud skulle hun møde de mennesker, hun hjalp. Selve dette ville føre mennesker nærmere til Gud og bort fra den ondes hånd.

Det er derfor, at bøn og meditation er centralt for søstrene i Kærlighedens Missionærer.

Jeg tørster står der ved siden af krucifikset i ordenens kapeller
I visionen havde Jesus sagt til moder Teresa, at han tørstede: Ikke efter vand men efter kærlighed. Moder Teresa og hendes søstre skulle således være med til at slukke Jesu tørst efter kærlighed, og i alle ordenens kapeller står: Jeg tørster ved siden af krucifikset.

Men også menneskers tørst og længsel efter Gud skulle slukkes. Det er således Jesu tørst efter mennesker og menneskers tørst efter Gud, der et det fundament, ordenen er bygget på. Det er derfor en orden, der er grundlagt på mystik.

Den gule notesblok
Da moder Teresa kom hjem fra den lille bjergby i Darjeeling, ønskede hun at gøre det, som Jesus havde bedt hende om. Men hun ønskede at gøre det i forståelse med Loreto-ordenen. Og det var en langvarig proces, der blandt andet involverede paven, ærkebiskoppen af Calcutta og andre. Det endte med, at moder Teresa den 7. oktober 1950 fik den formelle godkendelse, og denne dato betragtes som ordenens fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Moder Teresa råd om ydmyghed

Moder Teresa skrev ikke selv ordensreglerne, da hun intet kendskab havde til kanonisk ret. Hendes åndelige vejleder, pater Celeste, skrev ordensreglerne - blandt andet på baggrund af en lille gul notesblok, hvori moder Teresa havde skrevet, hvad Jesus havde sagt til hende i visionen.

Ordenen vokser
Der kom meget hurtigt søstre til ordenen. De arbejdede med gratis undervisning af børn, hjalp syge og døende. Især er ordenen kendt for arbejdet på Nirmal Hriday, hvor døende behandles værdigt og plejes godt og alle trosretninger respekteres.

Ordenen får mange grene
Ordenen voksede eksplosivt og bredte sig til hele Indien og senere til alle kontinenter.

Den 26. marts 1967 kom en orden for brødre, og det var broder Andrew, der var leder af denne gren. I 1976 kom en kontemplativ kvindelig gren af ordenen. Det vil sige en gren, hvor søstrenes hovedbeskæftigelse var bøn og meditation. Men deres bøn var koncentreret om deres medmennesker.

I 1978 kom en kontemplativ gren for brødre. I 1983 kom en gren for ordenspræster, og siden 1954 havde der været en gren for lægfolk, og den blev hurtigt verdensomspændende.

Kærlighedens Missionærer kommer til Danmark
I foråret 1996 kom fire søstre fra Kærlighedens Missionærer til Danmark, hvor de nedsatte sig i en tidligere fabriksbygning, der er beliggende Sigurdsgade 29, 1. sal, 2200 København N.

Her laver de flere gange om ugen gratis varm mad til hjemløse, stofmisbrugere og andre. De fleste ugedage bliver der læst messe i deres kapel, hvor mennesker udefra ofte deltager.

LÆS OGSÅ:De katolske klostre i Danmark

Kilder:
B Kolodiejchuk: Kom vær mit lys. Kristeligt Dagblads Forlag. 2008.
Kathryn Spink: Mother Teresa. A complete authorized biography. HarperCollinsCollinsPublishers.1998.
denstoredanske.dk

LÆS OM ANDRE KATOLSKE ORDENER HER

Det var den verdensberømte nonne Moder Teresa, der grundlagde Kærlighedens Missionærer. Her ses hun sammen med pave Johannes Paul II i Calcutta den 3. februar 1986. Foto: STR/
Nonner fra Kærlighedens Missionærer kysser Moder Teresas grav på hendes 99 års fødselsdag i Calcutta den 26. august 2009. Foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY/ Denmark
Søster Mary Prema (midt i billedet) blev valgt som leder af ordenen i 2009. Her mindes hun Moder Teresa på dennes fødselsdag, den 26. august, i 2013. Foto: Xinhua/ Denmark
"Det var medens jeg sad i toget, at jeg hørte kaldet om at forlade alt og følge ham [Jesus] i slummen - at tjene ham i de fattigste af de fattige," har Moder Teresa skrevet om sit kald til at tjene de fattigste af de fattige. På fotoet holder hun et barn i Beirut den 15. august 1982. Foto: STR/