Notre Dame i Paris - en jubilar med dramatisk historie

Notre Dame-kirken ligger i centrum af Paris, på Ile de la Cité.

MED BILLEDSERIE Notre Dame-kirken i hjertet af Paris fortæller en historie om 850 års fransk historie, kunst, kultur og spiritualitet

Notre Dame i Paris er et af de mest yndede turistmål i Frankrig. Det er en gammel gotisk katedral, der er indviet til jomfru Maria, og derfor er den også opkaldt efter hende. Notre Dame er Paris domkirke. Den ligger på den lille ø i Seinen, Île de la Cité og er således beliggende midt i Paris tæt ved metrostationerne Notre-Dame og Saint-Michel.

Gammelt, keltisk kultsted

Der, hvor Notre Dame nu ligger, havde kelterne oprindelig et kultsted. Senere byggede romerne et tempel for Jupiter, og i det 6. århundrede blev den første kristne kirke opført på dette sted. I 1163 lagde Paris ærkebiskop Maurice de Sully grundstenen til Notre Dame, men kirken blev først færdig 200 år senere.

SE TEMA: Troens steder

Notre Dame er et imponerende bygningsværk: 128 meter lang med to tårne, der hver måler 69 meter, og ved vestfacaden er opstillet 28 statuer, der forestiller de jødiske konger.

Rosetvinduer - for rosen er Marias symbol
Kirken har flere smukke rosetvinduer. Det største er på nordsiden og måler 3,1 meter i diameter. Det forestiller jomfru Maria med Jesusbarnet omgivet af utallige skikkelser fra Bibelen. Årsagen til de mange rosetvinduer er formentlig, at rosen er symbol på jomfru Maria.

LÆS OGSÅ: Jesu mor Maria har sine egne mærkedage

Der er også flere steder i kirken, hvor der er statuer af denne helgen, ligesom kirken rummer en glasmosaik, der forestiller, hvorledes jomfru Maria blev kronet i himlen.

En lang række af kirkens kunstværker fremstiller lidelseshistorien. Blandt andet en berømt skulptur af Nicolas Coustou, der står i koret. Den er fra 1723 og forestiller nedtagningen af Jesus fra korset. Endvidere er der en statue af Jeanne dArc, der i 1909 blev saligkåret netop i denne kirke.

Symbol på enevælde og undertrykkelse

Under revolutionen i år 1789 blev Notre Dame opfattet som symbol på den enevældige konges magt og som symbol på hans og kirkens undertrykkelse af befolkningen. Derfor plyndrede og hærgede de revolutionære kirken. De forbød religiøse ceremonier og fjernede alle kristne genstande. Statuerne, der som nævnt forestillede de jødiske konger, blev også udsat for hærværk nogle fik endog hugget hovedet af, idet de revolutionære troede, at de forestillede de franske konger.

Efter revolutionen var Notre Dame i en sørgelig forfatning, men i midten af det 19. århundrede blev kirken genstand for en omfattende restaurering. Det var arkitekten Viollet-le-Duc, der stod for restaureringen, der varede 20 år, og han indførte mange kontroversielle elementer. Således tilføjede han et 90 meter højt spir.

SE OGSÅ BILLEDSERIE: Verdens 10 største kirker

Imidlertid blev kirken i slutningen af 1900-tallet igen restaureret, og denne gang skete det med mere respekt for det oprindelige bygningsværk.

Notre Dame har tre orgler. Et stort koncertorgel, der er verdens største og regnes for det smukkeste i verden. Dette orgel er også bygget med respekt for kirkens stil og arkitektur. Endvidere er der et mindre orgel, der bruges ved messer og et lille kor-orgel, der bruges i forbindelse med korsang.

LÆS OGSÅ: Nye klokker i Notre Dame

Meditation ved Jesu tornekrone
Notre Dame fortæller en historie om 850 års fransk historie, kunst, kultur og spiritualitet. Man kan besøge kirken som turist og stifte bekendtskab med denne historie, men man kan også besøge kirken i et mere spirituelt ærinde.

For eksempel er det muligt den første fredag i hver måned at deltage i en meditation foran en krone, der menes at indeholde nogle af tornene fra Jesu tornekrone. Denne krone består af torne og en cirkel af rør, der er holdt sammen af guldtråde.

I år fejres Notre Dame-kirkens 850 års jubilæum frem til den 24. november 2013. På dette link kan man læse mere om kirken og jubilæet.

LÆS OGSÅ: Kendt historiker begår selvmord i Notre Dame

Kilder til artiklen:
Andreas Rude: Troen går til Paris, Kristeligt Dagblads Forlag
www.notredamedeparis.fr

Set fra luften. Seine-floden smyger sig om Ile de la Cité, hvor Note Dame ligger. Kirken ses i øverste højre hjørne af billedet. Foto: GUILLAUME BAPTISTE Denmark
(130216) - - PARIS, Feb. 16 () - - People visit the Notre Dame de Paris cathedral in Paris, France, Feb. 15, 2013. Notre Dame in Paris will celebrate its 850th anniversary on March 23. Nine new bells will be installed on the cathedrals twin towers to recreate the harmonious chimes before the French Revolution. The news bells are now on display for the public at Notre Dame before ringing on the cathedrales 850th birthday. (/Gao Jing) (zy) Foto: Gao Jing Denmark
Præster ankommer til en ceremoni for de otte nye bronzeklokker, støbt i Normandiet, som kirken har fået i anledning af jubilæet. Klokkerne, som publikum kunne beskue i kirken i februar og marts, har samme vægt og diameter som dem, der blev smeltet om til kanoner under den franske revolution, og de er designet til at skulle kunne frembringe samme lyd. Foto: GONZALO FUENTES Denmark
En af klokkerne er opkaldt efter den tidligere pave Benedikt, som på fransk hedder Benoît. Hans borgerlige navn var Joseph Ratzinger, derfor hedder klokken "Benoît Joseph". Klokken vejer 1309 kilo og er 120,7 centimeter i diameter. Foto: Veronique PHITOUSSI Demotix Denmark
Her ses et af kirkens mange rosetvinduer af glasmosaik. Årsagen til de mange rosetvinduer er formentlig, at rosen er symbol på jomfru Maria, som kirken er opkaldt efter. Notre Dame betyder Vor Frue.
Relikviet, som menes at indeholde torne fra Jesu tornekrone. Den første fredag i hver måned kan man deltage i en meditation foran kronen i Notre Dame.
Tour de France-feltet haster forbi Notre Dame den 24. juli 2011. Det er australske Cadel Evans i gult. Foto: JOEL SAGET Denmark
Notre Dame-kirken set fra Seines bred. Den 17. april 2013. Foto: MARTIN BUREAU Denmark
Alterpartiet i Notre Dame. Foto: PATRICK KOVARIK Denmark
Et sidekapel i Notre Dame med Maria-statue.