Seks personer, der venter på at blive helgener

Pave Pius IX venter på at blive helgenkåret. Han var med 32 år den længstregerende pave nogensinde. Han fastslog dogmet om pavelig ufejlbarlighed. Her er han fotograferet kort før sin død i 1878.

Flere personer, der gennem tiden er blevet saligkåret af den katolske kirke, venter stadig på en helgenkåring. Det kræver nemlig et mirakel

Søndag den 1. maj 2011 er dagen, hvor den afdøde pave Johannes Paul II rykker et afgørende skridt nærmere mod en helgenkåring. På søndag bliver han nemlig saligkåret i Rom.

Den katolske kirke saligkårer personer, der har levet et bemærkelsesværdigt fromt liv og derudover kan sættes i forbindelse med mindst ét bevist mirakel.

Mens en saligkåring kræver ét mirakel, skal der ved en helgenkåring kunne bevises endnu et mirakel, som helgenkandidaten har udført. Her er seks personer, der således kun er et enkelt mirakel væk fra en kanonisering:

1. Johannes Paul II

Allerede ved begravelsen af den tidligere pave Johannes Paul II (1920-2005) blev der talt om en mulig helgenkåring. Det er derfor en historisk hurtig proces, at han allerede bliver saligkåret i 2011.

En afgørende faktor for hans saligkåring, er det mirakel han kan sættes i forbindelse med. Den franske nonne Søster Marie Simon-Pierre har fortalt, at hun ved at sende en bøn til den afdøde pave, blev helbredt for parkinsonsyge, som var en sygdom paven selv led af.

2. Moder Teresa

Den berømte nonne Moder Teresa (1910-1997), levede sit liv blandt fattige i Calcuttas slum og modtog i 1979 Nobels Fredspris for sit arbejde. Hun blev saligkåret i 2003, kun seks år efter sin død i 1997.

Sammen med Johannes Paul II er hun dermed en af de få, der er kommet hurtigst igennem kanoniseringsprocessen.

3. Pave Johannes XXIII

En anden der venter på sin helgenkåring, er Pave Johannes XXIII (1881-1963). Hans saligkåring har været længere tid undervejs end den afdøde pave Johannes Paul II, hvilket er mere normalt, da en saligkåring sædvanligvis kan tage flere årtier. Pave Johannes XXIII døde i 1963 og blev saligkåret næsten 40 år efter, i år 2000.

Den populære pave er kendt for at have indkaldt til Det Andet Vatikankoncil, der var et kirkeligt topmøde i tresserne, hvor romersk-katolske biskopper og kardinaler mødtes for at diskutere afgørende spørgsmål vedrørende den katolske kirke.

4. Pave Pius IX

Pave Pius IX (1792-1878) sad i embedet i 32 år, og har dermed rekorden som paven med den længste regeringstid nogensinde.

Pave Pius IX er især kendt for at have sammenkaldt det første Vatikankoncil i 1869, der fastslog dogmet om pavens ufejlbarlighed.

5. John Henry Newman

John Henry Newman (1801-1890) var en engelsk kardinal. Han startede som anglikansk præst, men konverterede senere til katolicismen.

John Henry Newman skrev mange bøger om teologi og filosofi, og desuden en hel del salmer. Han blev saligkåret i 2010.

6. Anna Katharina Emmerich

Anna Katharina Emmerich (1774-1824) var en tysk nonne og mystiker, der er kendt for sine visioner om Jesu lidelse og liv og for gentagne stigmatiseringer, hvis ægthed stadig diskuteres. I 1899 påbegyndte den katolske kirke processen mod en saligkåring af hende, hvilket endelig skete i 2004.

Johannes XXIII (1881-1963). Pave 1958-1963, den 4. november 1958, Peterskirken, Rom. Foto: The Granger Collection, New York
Pius IX, ca. 1878