Seks skæve skildringer af Jesu fødsel

Den italienske renæssancemaler Sandro Botticellis meget usædvanlige skildring af Jesu fødsel fra 1500. - Foto: Wikimedia Commons

I kunsthistorien findes utallige gengivelser af Jesus i krybben i Betlehem. Men der findes også mange andre spændende motiver forbundet med Jesu fødsel. Se og læs om en række af dem her

Religion.dk bringer her en række kunstneriske skildringer af Jesu fødsel. Det er dog ikke de klassiske motiver med krybben og stalden, for Jesu fødsel er også skildret mere atypisk.

William Blake: The Nativity

Den store kunstner fra romantikkens England, William Blake, malede dette oliemaleri mellem 1790 og 1800. Som man kan se på billedet, forsøgte Blake at skildre Jesu fødsel som en overnaturlig og mirakuløs hændelse.

Jesus har forladt den hensunkne moder, Jomfru Maria, og svæver frit i luften. Elisabeth siddder med Johannes Døberen i skødet og tager imod Jesus med åbne arme. Blakes værk hænger på Philadelphia Museum of Art i USA.

Paul Gauguin: Bebe

Paul Gauguin forlod Europa i 1891 for at undslippe "alt hvad der var kunstigt og konventionelt". Han opholdt sig på Tahiti i periodene 1891-1893 og 1895-1903 og blev meget inspireret af den polynesiske kultur.

Det er grunden til, at Gauguin maler Jesu fødsel i omgivelser, der minder mere om Tahiti end om Betlehem. For Gauguin handlede det om at tage afstand fra den europæiske civilisation og opdyrke det primitive og naturlige, som ifølge ham kom til udfoldelse på Tahiti.

Caravaggio: Natività con i Santi Lorenzo e Francesco d'Assisi

Denne dramatiske gengivelse af Jesu fødsel er skabt af den berømte og kontroversielle kunstner fra den italienske barok: Caravaggio (15711610). Caravaggios stil er kendetegnet ved en intens og følelsesladet realisme samt en dramatisk brig af lys og skygger.

Maleriet er fra 1609 og forestiller Jesus flankeret af helgenerne Frans af Assisi og San Lorenzo. Caravaggios kæmpestore maleri viser en udmattet jomfru Maria, der ser forundret på spædbarnet, der ligger ved hendes fødder. Oven over hende kommer en engel flyvende med beskeden: "Ære være Gud i det højeste".

Caravaggio har valgt at lade en uidentificeret mand i grønt tøj være i forgrunden. Denne mand vender sig skeptisk mod Josef og har sin fod tæt på Jesus - faktisk træder han nærmest på barnet. Maleriet skabte da også en del furore i Caravaggios samtid. I 1969 var der på ny blæst omkring værket, fordi det blev stjålet fra San Lorenzo i Palermo - angiveligt af mafiafolk. Den dag i dag er det stadig ikke dukket op.

Pieter Breughel den yngre: De hellige tre konger tilbeder i sneen

Den hollandske maler Pieter Breughels (1564-1637) billeder er ofte rigt befolket med mennesker. Faktisk kan det være svært at se det centrale - i dette tilfælde Jesu fødsel.

At De Hellige Tre Konger kommer til byen, er tilsyneladende blot én begivenhed ud af mange andre. Motivet forsvinder i menneskemængden, og fordi Breughel vælger at lade placere fødslen ude i den venstre side af det snedækkede landskab. Breughel skildrer ofte landskaber og bøndernes vilkår. Billederne er meget detaljerige og viser ofte mennesker i mange forskellige aktiviteter.

Guido Reni: Sankt Josef med Jesusbarnet

Tømreren Josef, faderen til Jesus, er en figur, der ofte glider i baggrunden i gengivelserne af julens store begivenhed: Jesu fødsel.

Det prøvede den italienske maler Guido Reni (1575 1642) at lave om på i 1620, da han malede, hvor motivet er faderens glæde over det nyfødte Jesusbarn.

Reni er en vigtig kunstner inden for den italienske barok, der har lavet mange værker med religiøse motiver.

Peter Paul Rubens: Kongernes tilbedelse

Den flamske maler Rubens' dramatiske portræt af De Hellige Tre Konger og Jesusbarnet er fra 1624 og hænger på Koninklijk Museum voor Schone Kunsten i den belgiske by Antwerpen.

Rubens' kunst er kendetegnet ved bevægelse, farve og sanselighed. Det gør sig også gældende i dette værk, hvor der i baggrunden er optræk til håndgemæng. Ikke alle er lige begejstrede for den lille nyfødte.

Rubens malede både portrætter, landskaber, mytologiske og allegoriske værker og historiemalerier.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons