Tekla en viljestærk pige, der ville høre Paulus prædike

Alt for mange steder i det kulturelle og politiske liv lever fordomme om tyskere videre.

Historien om Tekla er historien om en ung kvinde, der trodsede sine forældre, forkastede de traditionelle mandlige autoriteter og nægtede at gifte sig med ham, hun var trolovet med. Hun klippede også sit hår og klædte sig som en mand. Alt sammen fordi hun havde hørt Paulus prædike

Fortællingen om Tekla kommer fra det apokryfe skrift Paulus og Teklas gerninger. Paulus omtaler ikke Tekla i nogle af sine breve, og hun er heller ikke nævnt i Apostlenes Gerninger. Derfor er man meget usikker på, hvorvidt historien om Tekla har noget sandhed i sig.

Nogle mener, at skriftet er baseret på fortællinger, som er overleveret mundligt fra kvinde til kvinde. Andre mener, at det snarere er en opdigtet historie. Kirkefaderen Tertullian afviste skriftet som en forfalskning i 190.

Historien om Tekla begynder som en romantisk historie om en ung smuk pige fra en velhavende familie, der bliver forelsket. Tekla forelsker sig dog ikke i en ung mand, men derimod i den kristne lære. Dette fører til, at Tekla forlader sin familie og sin trolovede for at rejse som missionær for sin nye tro. Undervejs oplever hun utrolige ting.

Pigen ved vinduet
Tekla bor sammen med sin mor i byen Ikonien. Hun forlovet med Thamyris, som er en magtfuld mand fra en indflydelsesrig familie.

En dag kommer Paulus til byen. Mens han prædiker for menigheden i Onesiforos hus, sidder Tekla ved vinduet i sit hjem og kigger ud og lytter. Hun kan ikke se Paulus, men hun bliver meget betaget af hans ord.

Teklas mor, Theocleia, er mildest talt ikke begejstret for Teklas nye interesse. Da hun ikke kan få Tekla væk fra vinduet, hvor hun sidder og lytter, sender hun bud efter Thamyris. Theocleia fortæller Thamyris, at Tekla har siddet ved vinduet i tre dage og tre nætter. Hun spiser ikke noget og drikker ikke noget, men sidder bare dagen lang ved vinduet og lytter til Paulus, som om hun var fortryllet. Theocleia er meget bekymret. Tekla og de andre unge i byen er ved at blive forblændede at Paulus lære, siger hun til Thamyris. Paulus lærer dem, at de skal frygte Gud og leve i kyskhed.

Thamyris går hen og kysser Tekla, men det lykkes heller ikke for ham at få Teklas opmærksomhed væk fra Paulus. Thamyris og Theoclaia tror, at Tekla er gået fra forstanden. De føler, at de har mistet deres kommende kone og datter. De græder bitterligt, og det gør tjenestepigerne i huset også.

Thamyris får Paulus sendt i fængsel
Tekla har slet ikke opdaget, hvad der er sket omkring hende. Hun har kun været optaget af at lytte til Paulus.

Thamyris bliver vred. Han samler en mængde folk og dommere og embedsmænd omkring sig og går til Onesiforos hus, hvor Paulus er. Thamyris siger til Paulus: Du har ødelagt byen Ikonien og den ​​kvinde, der blev forlovet med mig. Nu vil hun ikke have mig. Kom med os til guvernør Castelios. Og folkemængden siger: Få den troldmand væk! Han har ødelagt alle vores koner, og mange mennesker er blevet overtalt til at ændre deres tro.

Thamyris råber til prokonsulen: Denne mand vi ved ikke hvem han er gør jomfruer uvillige til at blive gift! Få ham til at forklare, hvorfor han prædiker disse ting.

Prokonsulen spørger Paulus, og Paulus svarer: En levende Gud - en gengældelsernes Gud - en nidkær Gud - en Gud, der ikke har brug for noget, som planlægger at redde menneskeheden har sendt mig for at genvinde menneskeheden fra korruption og urenhed, fornøjelse og død, så de ikke vil synde. Derfor sendte Gud sin egen søn, som jeg prædiker, og i hvem jeg lærer folk at sætte deres håb - han alene har medfølelse på en vildledt verden - så at de ikke længere er under dom, men har tro, gudsfrygt, viden om hellighed og kærlighed til sandheden. Jeg underviser i det, der er blevet åbenbaret for mig ved Gud. Hvad gør jeg, der er forkert?

Ved disse ord sender prokonsulen Paulus i fængsel, så han kan blive afhørt nærmere senere.

Tekla dømmes til bålet
Om aftenen lister Tekla sig hen til Paulus i fængslet. Hun sætter sig ved hans fødder og lytter, mens han taler. Men Thamyris finder ud af, hvor hun er. Han samler folkemængden og fortæller guvernøren, hvad der er sket. Guvernøren befaler at både Paulus og Tekla skal bringes frem. Tekla stråler af glæde. Prokonsulen spørger hende, hvorfor hun ikke vil adlyde sin trolovede, sådan som loven siger, hun skal, men Tekla svarer ikke.

Da råber Teklas mor: Brænd den lovløse! Brænd hende, som ikke er nogens brud i teaterets midte, så alle kvinder, som er blevet undervist af denne mand, kan tage sig i agt!

Da guvernøren hører det, får han Paulus pisket og sender ham ud af byen. Tekla skal brændes, befaler han. Guvernøren går straks til teateret, hvor henrettelsen skal foregå, og folket følger efter for at se på.

Midt i det hele ser Tekla efter Paulus, som et lam, der ser efter sin hyrde. Og midt blandt folket ser hun Herren sidde i skikkelse af Paulus. Hun stirrer på ham med stor alvor, og hun ser ham stige op til himlen.

Da hun går nøgen ind for at blive brændt, græder guvernøren og undrer sig over den kraft, der er i hende. Tekla gør korsets tegn og stiller sig op på bålet. Så sættes der ild til brændet.

Men ilden rører ikke Tekla. Gud lader jorden ryste, og det begynder at regne og hagle så voldsomt, at mange mennesker er tæt på at dø. Ilden går ud, og Tekla bliver frelst.

Tekla kastes for de de vilde dyr
Herefter følger Tekla med Paulus til Antiokia, hvor hun møder nye udfordringer. En lokal adelsmand, Alexander, forelsker sig i hende og forsøger at voldtage hende. Da hun afviser ham og fornærmer ham, bliver han rasende. Dette fører Tekla til Pisidiens guvernør.

Guvernøren dømmer Tekla til de vilde dyr. Men før henrettelsen skal udføres, sendes Tekla i husarrest. Her skal en rig dronning, Tryfæna, hvis datter var død, tage sig af hende. De to bliver hurtigt venner.

Læs også: Bloddåb - oldkirkens adgangsbillet til Paradis

Dagen for henrettelsen oprinder, og Tekla sendes ind i arenaen. Men den glubske løvinde går ikke til angreb på hende. Den løber hen i mod hende og lægger sig så ved hendes fødder, som om hun var dens herskerinde. Alle de kvindelige tilskuere jubler. Løvinden besejrer de to handyr i arenaen, en bjørn og en løve, men dør også selv i anden runde. Der bliver sendt flere dyr ind i arenaen, men Tekla står bare med udstrakte arme og beder til sin Gud.

På et tidspunkt får Tekla øje på et stort akvarium med menneskeædende sæler. Hun kaster al forsigtighed til side og beslutter, at det er tid til at blive døbt! Hun kaster sig i, mens hun siger: I Jesu Kristi navn døber jeg mig selv på min sidste dag. Alle kvinderne græder, og det gør guvernøren også.

Men igen sker der et mirakel. I det hun kaster sig i vandet, flyder alle sælerne døde op til vandoverfladen, og Tekla omringes af en ildsky, som beskytter hende fra de vilde dyr og skjuler, at hun er nøgen.

Adelsmanden Alexander, som sidder og ser på, siger nu til guvernøren, at han har nogle særligt vilde tyre, som de kan sende ind til hende. Guvernøren tillader det, og de binder hende til dyrene, som de endda opildner, så de bliver endnu mere vrede.

Tekla bliver reddet og kvinderne jubler
Dette syn får Tryfæna til at besvime, og folkemængden tror, hun er død. Guvernøren får legene stoppet, og byen er i forfærdelse. Alexander beder guvernøren: Hav medfølelse med mig og byen, og løslad denne kvinde. Hvis Cæsar hører om dette, vil han hurtigt ødelægge byen og os, fordi hans slægtning Tryfæna er død.

På den måde blev Tekla også reddet denne gang. Hun forkynder, at hun er Guds tjenerinde, og at det er Gud, der har reddet hende fra de vilde dyr. Alle kvinderne jubler: Der er én Gud, Teklas Gud!

Tryfæna kommer sig, og siger at hun nu har set at opstandelsen er sand, sådan som Tekla har forkyndt for hende. Hun ønsker nu at adoptere Tekla. Tekla tager med hende hjem og fortæller Tryfæna og hendes tjenestepiger mere om Gud.

Tekla rejser videre
Efter en uges tid begynder Tekla dog at længes efter at se Paulus. Hun finder ud af at han prædiker i Myra og rejser ud for at møde ham. Her velsigner han hende, før hun rejser videre for at forkynde Guds ord.

Paulusog Teklas gerninger slutter med, at Tekla kommer tilbage til Ikonien, hvor hun besøger Onesiforos hus.

Kilder: Kate Cooper: Band of Angels, Mike Aquilina og Christopher Bailey: Mothers of the Church.