Værd at vide om julens 5 vigtigste steder

Beretningerne om Jesu fødsel nævner en række steder i og omkring oldtidens Israel eller Palæstina. Billedet viser et kort over Palæstina fra 1570.

Bibelens beretninger om Jesu fødsel nævner en række forskellige steder. Læs her om stederne dengang og nu

I julen fejres Jesu fødsel, som der berettes om i Lukasevangeliet og Matthæusevangeliet. Beretningerne udspiller sig på en række steder i og omkring Israel.

Ifølge Bibelen blev Jesus født i Betlehem, men voksede op i Nazaret. Nogle vise mænd kom fra Østerland til Jerusalem, hvor de ledte efter Jesus. Kort tid efter blev Jesus taget med på flugt til Egypten. Kristendom.dk bringer her en oversigt over julens steder.

1. Nazaret

Ifølge Lukasevangeliet boede Maria i Nazaret på det tidspunkt, hvor ærkeenglen Gabriel kom og fortalte hende, at hun skulle føde Guds søn. Hendes forlovede, Josef, der blev Jesu stedfar, boede i samme by. Efter Jesu fødsel vendte den lille familie tilbage til Nazaret, hvor Jesus voksede op. Derfor blev han kendt som Jesus af Nazaret, ikke Jesus af Betlehem.

Nazaret lå i Galilæa i det nordlige Israel og var formentlig en meget lille by på Jesu tid. Byen findes stadig, og i dag er Nazaret en forholdsvis stor by med over 60.000 indbyggere. De fleste af indbyggerne er palæstinensiske arabere med israelsk statsborgerskab. Omkring en tredjedel af indbyggerne er kristne, mens langt de fleste af de øvrige indbyggere er muslimer.

2. Betlehem

Nogle få kilometer syd for den store by Jerusalem lå landsbyen Betlehem og der ligger den stadig. Her blev Jesus født i en stald ifølge Lukasevangeliet og Matthæusevangeliet. Hvad der helt bestemt menes med, at han blev født i en stald er dog lidt usikkert. Den typiske opfattelse blandt kristne i vesten har været, at han blev født på et koldt og udsat sted, fordi der ikke var plads på den lokale kro. Ifølge bibelforskeren Kenneth E. Bailey var der dog formentlig snarere tale om, at han blev født i den varme og trygge stald i huset hos nogle af Josefs slægtninge.

Ved at blive født i Betlehem opfyldte Jesus ifølge Matthæusevangeliet en profeti fra Det Gamle Testamente, nærmere bestemt Mikas Bog 5,1. Inden Jesus blev født der, var Betlehem mest kendt for at være kong Davids hjemby. Jesu stedfar Josef var en efterkommer af kong David, og netop derfor blev Josef og hans forlovede Maria beordret til at drage dertil under folketællingen ifølge Lukasevangeliet.

I dag er Betlehem en forstad til Jerusalem og ligger på den palæstinensiske Vestbred. Byen har omkring 25.000 indbyggere, hvoraf de fleste er muslimer, men ligesom Nazaret har Betlehem også en stor minoritet af kristne palæstinensere. Byen er hjemsted for en af kristendommens vigtigste helligsteder: Fødselskirken, som ligger på det sted, hvor Jesus ifølge traditionen blev født.

Du kan læse mere om Betlehem i artiklen Her blev Gud til menneske.

3. Jerusalem

Den moderne stat Israels hovedstad og største by er Jerusalem og det var også jødernes hovedstad på Jesu tid. Her lå det store tempel, som kong Herodes den Store havde fået opført et par årtier tidligere. Det var berømt vidt omkring som et storslået bygningsværk. Historikeren Josefus skrev, at den der ikke har set templet i Jerusalem, har ikke set en smuk bygning.

Nogle uger efter sin fødsel blev Jesus ifølge Lukasevangeliet båret frem for Herren i templet i overensstemmelse med jødisk skik. To gamle mennesker, Simeon og Anna, opholdt sig i templet og profeterede om det lille barn. Simeon kaldte ham Et lys til åbenbaring for hedninger og en herlighed for dit folk Israel (Luk 2,32).

Kong Herodes boede på et palads i Jerusalem. Da de vise mænd kom til landet for at tilbede jødernes nyfødte konge, var det derfor indlysende, at de i første omgang tog til Herodes' palads. Imidlertid var den nyfødte konge (Jesus) jo ikke født dér, men Herodes blev meget bestyrtet ved tanken om en ny konge, der ifølge profetierne skulle blive endnu større end han selv.

4. Babylon

De vise mænd drog videre til Betlehem for at finde Jesus. Da de ikke kom tilbage og fortalte Herodes, hvor han kunne finde Jesus, besluttede Herodes i stedet at dræbe alle drenge under to år i Betlehem for at være sikker på at få ram på Jesus. Josef, Maria og Jesus var heldigvis allerede flygtet.

Matthæusevangeliet fortæller om nogle vise mænd, der kom fra Østerland for at tilbede Jesus. Der står ikke noget nærmere om, hvilket land der menes. Derfor har der været mange bud i tidens løb: Arabien, Persien, Yemen, Babylon med flere.

5. Egypten

Efter de vise mænd var rejst hjem fra Betlehem, fortæller Matthæusevangeliet, at en engel viste sig for Jesu stedfar Josef i en drøm. Englen fortalte, at Josef skulle tage sin hustru og barnet med sig til Egypten, for at kong Herodes ikke skulle slå barnet ihjel. Det gjorde Josef, og her blev den lille familie, indtil Herodes var død og faren drevet over. Derefter flyttede de til Nazaret.

Det Nye Testamente fortæller ikke noget om, hvad den lille familie foretog sig, mens de var i Egypten. Uden for Bibelen finder der imidlertid mange legender om mirakuløse begivenheder under flugten i Egypten. En af de mere kendte legender fortæller om palmetræer, der bøjede sig ned for Jesusbarnet.

Mariakilden i Nazaret, malet af Wassilij Dimitriewitsch Polenow. Kilde: Wikimedia Commons.
Jueaften i Betlehem. Solen går ned over sikkerhedsmuren . Udsigt fra checkpointet mellem Betlehem og Jerusalem. Uploadet af Niels Peter Jacobsen Foto: Niels Peter Jacobsen
Den hellige by Jerusalem er i dag ramme om intense stridigheder mellem jøder og muslimer. Men også for kristne er Jerusalem et vigtigt sted, der minder om nogle af de væsentligste begivenheder i Jesu liv og den kristne tro. –
I dag patruljerer amerikanske soldater i resterne af det gamle storrige og kulturcentrum Babylon, lidt syd for Bagdad i det nuværende Irak. Her voksede den jødiske religion og kultur mod alle odds sig stærk og livskraftig under fangenskabet hos babylonerne mere end fem århundreder før Kristi fødsel. Men hele den moderne civilisation står i gæld til Babylon, hvis herskende klasser også udviklede skriften, byen og bureaukratiet. – Arkivfoto.
Egypten, pyramide, sfinx