Guide

10 vigtige ting om konfirmation

Konfirmationen er et fænomen, som er med til at sikre, at der er en form for fælles rytme og fælles fodslag i det her land, skriver lektor Povl Götke. Foto: colourbox.

Hvad vil det sige at blive konfirmeret? Hvad sker der i kirken, og hvorfor holder konfirmanderne blå mandag? Læs alt om konfirmation her

1. At bekræfte sin dåb

At blive konfirmeret betyder, at man får sin dåb bekræftet, og at man stadig vil tilhøre kirken. Det er derfor en forudsætning, at man er døbt, hvis man vil konfirmeres.

Normalt foregår konfirmationen om foråret og finder sted i det sogn, hvor man bor. Konfirmanden går i 7. eller 8. klasse.

2. Konfirmationen er 'kun' en bekræftelse

I Danmark har konfirmation eksisteret siden 1736, hvor den blev indført af kong Christian VI. Egentlig var der tale om genindførelse af en tidligere skik og ceremoni, nemlig firmelsen, som fandtes i den katolske tid frem til Reformationen i 1536.

Under Reformationen gjorde Martin Luther op med tanken om, at dåben skulle suppleres med en konfirmation. Han mente, at dåben var nok i sig selv, og at konfirmationen kun skulle være en bekræftelse. Luther afviste dog ikke konfirmationen, blot at det var en hellig handling.

I Den Romersk Katolske kirke er konfirmationen, eller firmelsen, stadig et sakramente, altså en hellig handling indstiftet af Kristus.

3. 48 timers forberedelse

For at blive konfirmeret, er det nødvendigt at gå til konfirmationsforberedelse. Forberedelsen omfatter mindst 48 timer fordelt over skoleåret og starter efteråret før, man skal konfirmeres.

Ifølge kirkeministeriet er formålet med forberedelsen at få styrket dit kendskab til det kristne trosgrundlag. Det gøres gennem samtaler og diskussioner med præsten, og de andre som skal konfirmeres.

Når man går til konfirmationsforberedelse, skal man deltage i gudstjenester, og man lærer folkekirkens bibelske tekster, salmer og ritualer at kende.

4. Konfirmationen sker under en almindelig gudstjeneste

Konfirmationen finder sted ved en almindelig gudstjeneste, og derfor er teksterne der anvendes som regel de samme, som der normalt anvendes til en søndagsgudstjeneste.

Alle gæster sidder i kirken, når præsten kommer ind sammen med konfirmanderne. Indtil at præsten har prædiket, foregår gudstjenesten som en almindelig gudstjeneste.

Efter prædiken og trosbekendelsen går konfirmanderne op til alteret. Præsten holder en tale for konfirmanderne, og spørger derefter hver konfirmand, om denne vil konfirmeres i den kristne tro, og konfirmanden svarer. Dernæst velsigner præsten konfirmanderne én efter én, mens de knæler foran alteret. Herefter læser præsten måske et skriftord eller et salmevers op, og konfirmanderne beder fadervor i kor sammen med præsten. Til sidst går konfirmanderne tilbage til deres plads, mens der synges en salme.

5. At mindes dagen

Det er meget almindeligt, at konfirmanden bliver fotograferet både i kirken og senere, så man har et minde om dagen. Det kan enten gøres af en professionel fotograf eller af en kyndig onkel eller en anden gæst.
Man kan slå sig sammen og hyre en fotograf til at tage et fællesfoto af hele konfirmationsholdet i kirken.

Nogen fotografer kører gerne ud til kirken og fotograferer, så man også får mere spontane billeder af konfirmanden og lykønskningerne. Igen kan onkelen også sagtens bruges i stedet for den professionelle fotograf.

Mange bruger efterfølgende deres konfirmationsbillede på takkekortet.

6. Konfirmationsfesten

Efter konfirmationen i kirken vælger de fleste at holde en fest, hvor man inviterer familie og venner. Nogen vælger, at der skal være et tema til festen, hvis for eksempel konfirmanden dyrker en bestemt sport eller spiller musik. Det kan give sig til udtryk i blandt andet borddækning og sangskjulerstil, som for eksempel kan pyntes med billeder af musikinstrumenter eller fodbolde.

Festen kan naturligvis holdes på et utal af måder, men de fleste vælger at gøre tingene i en vis rækkefølge. Først ankommer gæsterne og får en velkomstdrink. Man sætter sig til bords og synger en velkomstsang. Så spiser man forret, og derefter starter talerne med forældrenes tale først. Herefter serveres der skiftevis en ret, holdes en tale og der synges medbragte sange fra gæsterne. Til sidst holder konfirmanden sin tale eller præsenterer en sang.

7. Hjælp til halvpinlig underholdning

Traditionelt er der både taler og sange til en konfirmation. Som regel byder en af forældrene, men også nogle gange konfirmanden, velkommen og holder den første tale, som kan være både højtidelig, sjov eller ligefrem halvpinlig. Få inspiration til talen på Skriventale.dk.

Når forældrene har holdt tale, kan en fadder holde tale, hvis der altså er én af dem til stede. Derefter er der frit slag for bedsteforældre, onkler og så videre som også kunne tænke sige at sige et par ord. Til sidst kan konfirmanden holde en tale til sine forældre for at sige tak, men nogen vælger i stedet at skrive en sang.

En sang til en konfirmation skal naturligvis handle om konfirmandens liv, og mange fokuserer gerne på sjove og måske halvpinlige episoder fra konfirmandens barndom. Få inspiration til sangskrivning på E-soeg.dk og på Festlige-sange.dk.

8. Gaver til konfirmanden

En meget vigtig del af konfirmationen er, for de flestes vedkommende, gaverne. Konfirmationen er en oplagt mulighed, for at ønske sig gaver som er for dyre at ønske sig til jul eller fødselsdag. Derfor er gaver som computere og anden elektronik, rejser og smykker ofte højt på ønskelisten hos en konfirmand.

9. Tøjet er til dels traditionsfyldt

Konfirmationstøjet betyder en hel del for de fleste. Der er ikke faste regler for, hvordan man skal klæde sig til sin konfirmation. Der er dog en vis tradition for, at pigerne har hvid kjole på. En fordel ved at vælge en anden farve end hvid er, at kjolen kan bruges efter konfirmationen.

I en periode har det været populært, at piger blev konfirmeret i for eksempel jeans, men nu lader det til, at kjoler igen er blevet populære, og stilen er nærmest brudekjole-agtig.

Førhen var det almindeligt, at drengene havde et sort jakkesæt på, men i dag er stilen mere blandet og noget mere afslappet. De senere år er det især blevet almindeligt med blazer, skjorte, slips og et par jeans.

10. Blå mandag

Denne dag ser de fleste konfirmanden meget frem til. Blå mandag fejres mandagen efter konfirmationen sammen med resten af konfirmationsholdet.

Man kan fejre dagen på mange måder. Mange tager i en forlystelsespark som Tivoli, på shoppingtur, i biografen eller laver noget mere aktivt såsom at bowle eller køre gokart.

Da konfirmander har ry for at have mange penge på lommen, og dermed er lette ofre for tyveri og overfald, vælger nogle forældre at holde en fest for konfirmanderne enten derhjemme eller i lejede lokaler.