150 år med Syvende Dags Adventistkirken

I år fylder Syvende Dags Adventistkirken 150 år. Kirken har på trods af forventningerne om nært forestående dommedag og Jesu genkomst vokset til at rumme over 16 millioner mennesker fra hele verden. Her ses en kirke i Ensenada, Puerto Rico. Foto: Walter Bibikow, .com

Syvendedagsadventisterne venter stadig på Jesu genkomst. Her kan du læse om kirkens grundlæggelse, tro og hvorfor de holder sabbat

I år bliver adventistkirken 150 år. Og selvom dommedag og Jesu genkomst ikke har været her endnu, har kirken, som siden grundlæggelsen i 1863 netop har haft en nær forventning om dette, med årene vokset sig enorm med over 16 millioner medlemmer på verdensplan.

Vi sætter her fokus på kirken i anledning af 150-året.

Historie
Syvende Dags Adventistkirken blev grundlagt i Battle Creek, Michigan i USA i maj 1863.

Adventistkirken har baggrund i 1800-tallets vækkelsesbølge i USA. Grundlæggelsen af kirken blev inspireret af strømninger, som forudså en nært forestående 'parusi' (Jesu genkomst, red.) - den såkaldte anden 'advent' (latin for 'at komme', red.).

Den nok mest oplagte inspirationskilde, var baptisten William Miller, der i 1833 grundlagde Millerismen.

Miller forudså Jesu genkomst som ganske nært forestående faktisk skulle genkomsten allerede indtræffe i 1844.

Da 'milleriternes' forudsigelser jo altså ikke kom i opfyldelse, forlod de fleste medlemmer gruppen, men kimen var lagt til de adventistiske strømninger.

I 1860'erne samledes en lille gruppe så om adventistkirken med amerikanerne Joseph Bates, James White og Ellen G. White, som især blev kendt for sine mange visioner, blandt de ledende skikkelser i grundlæggelsen i 1863.

Kirken var i begyndelsen et lille fællesskab med cirka 3500 medlemmer, men voksede hurtigt fra slutningen af 1800-tallet og frem ikke mindst på grund af et omfattende missionsarbejde, som omfattede hospitalsvæsen, uddannelse og kirker.

Gennem 1900-tallet udviklede kirken sig støt, og dogmatik og missionsarbejde blev udviklet og fokuseret, og kirkens mission ekspanderede også til udlandet.

Samtidig voksede kirkekassen gevaldigt gennem medlemmers tiende-betalinger (ti procent af medlemmernes indtægter, red.).

I dag har kirken over 16 millioner medlemmer i over 200 lande i verden, ejer flere uddannelsessteder og hospitaler, og står for den internationale humanitære hjælpeorganisation, Adventist Development and Relief Agency (ADRA).

SE OGSÅ: Adventistkirkens danske hjemmeside

Tro og praksis
Den syvende dag
Adventistkirken fastholder lørdagen, den oprindelige jødisk-kristne syvendedag, 'sabbat', som bededag. Her mødes medlemmerne i kirkerne.

Gudstjenesten indeholder gerne bibelstudier, salmesang og kollekt-betalinger (pengeindsamling, red.).

Lørdagen skal så vidt muligt tilbringes med aktiviteter, der er knyttet til hjælpearbejde, familie og religion.

Bibelen som inspirerende kilde til det rette liv
Adventistkirken lægger vægt på Bibelen som eneste religiøse kilde til troen.

Troen har fokus på den personlige trosudøvelse, og adventistkirken lægger meget vægt på den enkeltes trosforhold, ligesom personlig velvære, et sundt liv og alkohol- og tobaks-fordømmelse ofte er gennemgående.

De 28 trosartikler
Adventisterne organiseres på verdensplan ved den såkaldte 'Generalkonference', hvor man også siden 1980 har opregnet og udstukket de såkaldte '28 fundamentale trospunkter', som dikterer, hvordan troen skal varetages, og hvordan Bibelen skal fortolkes.
Oprindeligt samlede og udsendte Generalkonferencens 27 artikler i 1980, men i 2005 blev artikel 11, 'At vokse i Kristus', tilføjet, og der er nu 28 artikler.

De 28 trosartikler kan indeles i 6 doktringrupper: Gud, menneskeheden, frelsen, kirken, det kristne liv og læren om 'de sidste tider'.

Artiklerne dikterer eller forklarer det rette trosforhold og suppleres af bibelhenvisninger.

LÆS OGSÅ: De 28 trosartikler (på dansk)

Stat og kirke
Adventistkirken ser desuden adskillelsen mellem kirke og stat som afgørende. Det personlige religiøse forhold betones stærkt, og indblanding i politiske eller statslige forhold ses ikke som et kirkeligt anliggende.

Dåben
Adventister døbes ved voksendåb, hvor den udvalgte nedsænkes helt i vand.

LÆS OGSÅ: Syvende Dags Adventistkirken

Dommedagsforventningens problem
Helt centralt for adventistkirken er dommedagsforventningen, hvor Jesu genkomst vil ske.

Fra kirkens grundlæggelse har den nære dommedagsforventning stået fast, men - modsat for eksempel Millerismen er tidspunktet for dommedag og genkomst ikke fastsat. Blot mener man, at det er nært forestående.

Dommedagsforventningen er naturligvis som udgangspunkt en dyster størrelse, da den immervæk medfører jordens undergang, men for adventisterne er Jesu genkomst trods alt en begivenhed, man venter på med glæde.

En venten, der altså har varet i 150 år nu hvilket måske kan synes som lang tid taget i betragtning af, at adventister har forudsagt nærtforestående genkomst siden kirkens grundlæggelse.

Til nyhedssiden Religion News Service (RNS) udtalte en række repræsentanter sig for nyligt om den 150-årige lange venten på genkomst og dommedag:

Hvis du tog en tidsmaskine og besøgte vores grundlæggere i maj 1963, ville de mildest talt undre sig over, at vi stadig var her, udtalte David Trim, direktøren for kirkens arkiver og research.

Hans skepsis bakkes op af kirkens direktør for undervisning, Lisa Beardsley-Hardy, som understreger, at 150-året egentlig ikke er en fejringens dag:

Det er næsten pinligt at fejre 150 år. Men det er også en bekendelse af troen på Jesu genkomst, udtaler hun til siden.

Michael Ryan, visepræsidenten i kirkens Generalkonference ser også først og fremmest begivenheden som trist:

Vi er en kirke, der af navn tror på Jesu genkomst, og vi har længe håbet på, at Kristus ville være kommet og ført de retfærdige til himlen, og at det her ville være sluttet, udtaler han.

Alligevel maner han til ro og til tålmodig afventning og bøn indtil dommedagen kommer.

Adventister i Danmark
Syvende Dags Adventskirken har faktisk også været i Danmark ganske længe, og i år kan de cirka 2500 danske medlemmer faktisk fejre 135-årsdag.

Kirken kom til Alstrup i Danmark i 1878 med dansk-amerikaneren John Gottlieb Matteson (1835-1896). I 1880 stiftedes Syvende Dags Adventistsamfundet i Danmark.

Menighederne i Danmark er i dag organiseret i en union, som er under en europæisk division. De forskellige divisioner ledes af Generalkonferencen i USA.

Der er cirka 40 adventistmenigheder i Danmark.

Herudover er et spejderkorps, Adventistspejderne, med hovedkontor i Nærum og ved Vejle Fjord ligger den adventistiske friskole 'Vejlefjordskolen', som både huser et gymnasium, en efterskole, en dagsskole og en børnehave.

Her ses en profetisk dommedagsoptegnelse lavet af milleriter i 1843. William Miller, som grundlagde denne dommedagsreligion, blev inspiration for adventisterne. Opstillingen er baseret på Daniels og Johannes' åbenbaringer. Skriftet blev oprindeligt trykt af J. V. Himes. Foto: Wikimedia Commons
Ellen G. White (1827-1915) anses som en af grundlæggerne til Syvende Dags Adventistkirken. Hun blev berømt for sine profetiske syn og forfattede over 5000 artikler om blandt andet sabbat og vegetarianisme. Foto: Wikimedia Commons
Syvende Dags Adventistkirken står for organisationen 'ADRA', som er en international nødhjælps- og udviklingsorganisation, der har eksisteret siden 1987. Foto: Screenprint fra www.adra.dk