Kloster- og ordensliv

Livet i et ordensfællesskab har udviklet sig ud fra de første kristne fællesskaber i Jerusalem hvor "alle de troende var sammen, og de var fælles om alt. De solgte deres ejendom og ejendele og delte det ud til alle efter enhvers behov," (Ap. Ger. kap. 2, v. 44-45) og bygger på Jesu ord "»Hvis nogen vil følge efter mig, skal han fornægte sig selv og tage sit kors op og følge mig. For den, der vil frelse sit liv, skal miste det; men den, der mister sit liv på grund af mig og evangeliet, skal frelse det." (Mark. 8, 34-35). Diakoni var en del af det kristne fællesskab fra begyndelsen.

De kristne blev forfulgt indtil kejser Konstantin den Store i 313 tillod kristendommen overalt i Romerriget og i denne periode valgte en del kristne at leve alene som eremitter. Den berømteste er egypteren Antonius . Han tog evangeliets ord "Sælg alt hvad du ejer og følg mig" bogstaveligt og blev den kendteste af Ørkenfædrene. Der lever stadig eremitter den dag i dag.

Pachomius byggede det første kristne kloster i ørkenen; Basilius dannede i Kappadokien en ny klosterform med vægt på fællesskab og næstekærlig-hed, bøn og studier. Den har præget de østlige kirkers klostre siden. Det kendteste er munkesamfundet Athos.

Fælles er at leve i fattigdom, cølibat og lydighed for at være fri af jordiske krav til at tilbede Gud og tjene næsten.

I klostrene udvikledes over de bibelske Davidssalmer tidebønnen og den gregorianske sang.

Klostre og ordener opstår som svar på tidens behov
Fra begyndelsen var omsorg for syge, fattige, handicappede, børn og gamle højt prioriteret, og moderne sygepleje og socialforsorg har udviklet sig herfra.

Fælles for ordenerne er vægten på gudstjeneste, bøn og forbøn; de har forskellige opgaver som studier, forskning, mission, sjælesorg og retræter, undervisning, sygepleje, forsorg, medier og forsørger sig selv gennem arbejde under mange forskellige former.

De store klassiske ordener er Benediktinerne og Cistercienserne.

Franciskanerne og Dominikanerne opstod i 1200-tallet, hvor de som tiggermunke prædikede for den nye bybefolkning. Samtidig ændrede Karmelitterne sig fra at være eremitter til at være aktive i omsorgen for de trængende samtidig med at de førte et kontemplativt liv.

Den eneste orden opstået i Norden er Birgittinerne.

Jesuitterordenen opstod i 1540; den arbejder i særdeleshed for personlig omvendelse og for social retfærdighed.

Nye ordner opstår som svar på nye behov
Der opstår hele tiden nye ordener. Jesu små søstre har siden 1939 levet sammen med de fattige. Moder Teresa oprettede i 1950 Kærlighedens Missionærer for at hjælpe de fattigste af de fattige.

I Danmark arbejder en lang række katolske klostre og ordener.

Lutherske, reformerte og anglikanske klostre
Lige siden reformationen har der været lutherske, reformerte og anglikanske klostre, og der kommer stadig nye. I Sverige findes mange lutherske klostre.

The Ecumenical order of Charity og The Company of Jesus hører til blandt de økumeniske ordener. Det kendteste er det økumeniske Taizé.

De evangeliske Mariasøstre oprettet i 1947 af moder Basilea Schlink er nu en verdensomspændende bevægelse. I Danmark findes de i Holbæk.

Diakonisserne er evangeliske søstersamfund. De første samledes i Tyskland i Kaierswerth 1836.

Den danske Diakonissestiftelse blev oprettet 1863 inspireret af Kaiserswerth og Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen oprettedes i 1900.

Du kan finde mere på religion.dk under Kristendom i Udlandet - Klostre og ordensliv.