Sådan indsættes en sognepræst

Morten Wassmer, nyindsat sognepræst ved Skovlunde Kirke, fortæller om den officielle indsættelse af en ny sognepræst. Foto: Privatfoto

- Indsættelsen af en sognepræst er en formel begivenhed, men også menighedens møde med den nye præst, fortæller den nyindsatte sognepræst Morten Wassmer

Den 17. januar i år blev 34-årige Morten Wassmer indsat som ny sognepræst ved Skovlunde Kirke. Et par måneder tidligere blev han ordineret af biskoppen over Helsingør Stift.

Ved den officielle indsættelse, der foregår ved en almindelig søndagshøjmesse, er provsten den hovedansvarlige.

Provsten har et godkendelsesbrev med fra biskoppen, og det er provsten, der leder den første del af gudstjenesten, inden den nye sognepræst overtager.

Provsten holder tale
Før provsten afslutter sin del, holder han/hun en længere tale til den nye sognepræst, og Morten Wassmer husker tydeligt essensen af provstens tale ved hans indsættelse:

- Hun (provst Merete Hansen, red.) fortalte, hvordan jeg som præst vil opleve at blive mødt med en enorm tillid fra menigheden. Det var 2. søndag efter Hellig Tre Konger, så derudover genfortalte hun historien om de Hellige Tre Kongers søgen efter Jesus og om menneskets søgen efter Gud. Til sidst uddybede hun budskabet om forkyndelse, fortæller Morten Wassmer.
 
Den nye præst får ordet
Når provsten er færdig med talen, synges der en salme, og så får den nye sognepræst ordet og skal herefter styre resten af gudstjenesten alene.

- Det var en normal højmesse med prædiken, nadver og dåb, og det havde jeg pludselig alt sammen ansvaret for. Jeg var ret nervøs på teologiuddannelsen lærer man nemlig hverken, hvordan man styrer nadver eller dåb - så det var første gang nogensinde, at jeg skulle det, siger Morten Wassmer, men tilføjer at det hele trods alt gik godt.

Reception med flere taler
Når gudstjenesten er slut, er den nye sognepræst officielt set indsat. Efterfølgende holder menighedsrådet ofte en reception i nogle af kirkens tilstødende lokaler. Her er alle velkomne, og for Morten Wassmer var det en god, uformel måde at møde menigheden på.

- Der var omkring 200 mennesker til receptionen, og de ville jo alle sammen gerne se giraffen og hilse på mig, ligesom det for mig var dejligt at hilse på dem og mærke, at jeg blev taget godt imod, siger han.

Bagefter var det igen tid til taler.

- Først holdt formanden for menighedsrådet en tale om ansøgningsprocessen og begrundede valget af mig. Derefter holdt kirkebogsføreren en sjov tale om kollegaskab og om Skovlunde Sogn, og til sidst holdt jeg selv en tale om min vej til Skovlunde Kirke, fortæller den nye sognepræst.