Klassiker

Valentinsdag: Hvem var den historiske Valentin?

Legenden siger, at mens Sankt Valentin ventede på henrettelsen, helbredte han fangevogterens blinde datter, så hun blev seende igen. Så kærlighed gør ikke altid blind...

Den 14. februar er det valentinsdag - dagen, hvor verden er rød af roser og hjerteformede chokoladeæsker. Kærestepar verden over fejrer kærligheden med hinanden - men ved du hvorfor?

Hvorfor fejrer vi egentlig kærligheden med valentinsdag? Det vides ikke med sikkerhed, hvem den historiske Valentin, der har lagt navn til dagen, var. Man mener dog, det var en præst fra det antikke Rom, der var kendt for sin godhed mod unge elskende.

En kristen præst fra Romerriget: Bryllupper og mirakler

Det mest populære bud på den oprindelige Valentin er en kristen præst fra Rom. Han viede unge elskende i en tid, hvor kristendommen endnu ikke var statsreligion i Romerriget, og hvor ægteskab var forbudt, fordi kejseren ønskede at hyre de unge mænd til sin hær - ikke at se dem som familiefædre.

Kejseren, Claudius den 2., havde hårdt brug for de unge mænd som soldater, og en god soldat var én uden kone og børn.

Men som blomsterbørnene flere århundreder senere påpegede det i sangen "Where have all the flowers gone", er der en naturlig fødekæde, der starter med blomsterne, som unge piger plukker og giver til de unge mænd, som så går i krig, inden de igen kommer hjem. Denne gang i kister for at blive begravet i den jord, hvorpå blomsterne igen folder sig ud.

Dén kæde ville præsten Valentin gerne bryde, og derfor sørgede han også for, at datidens Julier og Romeoer kunne ægte hinanden. Men det blev opdaget, og Valentin blev sat i fængsel.

Her fik han muligheden for at redde livet, hvis han ville afsværge sig sin kristne tro og stoppe med en anden statsfjendtlig aktivitet, nemlig at hjælpe andre kristne gennem Romerrigets forfølgelser. Det nægtede Valentin, som senere blev helgenkåret som Sankt Valentin. Straffen var døden.

Valentin helbreder med kærlighed

Mens Valentin ventede på henrettelsen, siger legenden, at han helbredte fangevogterens blinde datter, så hun blev seende igen.

Som det gamle ordsprog siger det, gør kærlighed blind, men Valentin gjorde den altså seende. Ihvert fald for den romerske præst og hans veninde.

Og det var også til hende, at han kort inden henrettelsen, angiveligt den 14. februar 269 e.Kr., skrev en sødmefuld hilsen underskrevet "din Valentin".

Om det er derfor, man endnu skriver "din Valentin" på de røde hjertekort vides ikke. Men det er romantisk - netop romantikken og kærligheden fejres derfor i stor stil på valentinsdag den 14. februar.

To alternative Valentin'er

For en ordens skyld skal de to andre kandidater for dagens navn også nævnes.
En af dem, som var biskop i Terni, blev endda også henrettet den 14. februar, bare fire år senere, i 273 e.Kr.

Mens den tredje Valentin er Valentin af Rätien, som har helgendag den 7. januar.

Eftermælet om dem begge taler, som med den første kandidat, om godhjertethed og hjælp til forfulgte kristne. Ingen ved derfor, hvilken Valentin der gjorde hvad og hvornår.

Det gør heller ikke noget. For uanset de historiske facts er og bliver Sankt Valentin de unge elskendes helgen og et symbol på den romantiske kærlighed.