Varm op til biografturen: Hvem var Noa?

Når Hollywoodfilmen med Russell Crowe i hovedrollen som Noa får premiere den 3. april er det endnu en fortælling om helten, der står ansigt til ansigt med en stor udfordring. Her er det et foto fra filmen. Foto: Niko Tavernise/ Denmark

I Hollywood-filmen "Noa" lægger den amerikanske skuespiller Russell Crowe ansigt og krop til den gudfrygtige bibelfigur med samme navn. Men hvem var Noa egentlig? Her får du historien bag den mand i Bibelen, som mest er kendt for at bygge skibe og drikke vin, men nu bliver filmhelt

Noa er kendt som hovedpersonen i Det Gamle Testamentes fortælling om syndfloden, hvor Gud på grund af menneskenes ondskab lader hele jorden oversvømme og kun redder Noa, hans familie og en stor håndfuld dyr fra oversvømmelserne. Efter nøje instruktioner fra Gud selv bygger Noa en ark, der efter 40 dage går på grund på Ararat bjerg. Herfra sender Noa en due ud, som vender tilbage til ham med et olivenblad i næbbet som tegn på, at vandmasserne har trukket sig tilbage fra jorden.

Ifølge Anne Katrine Gudme, der er professor mso i gammeltestamentlig eksegese ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, fremstilles Noa i Bibelen som en mand, der er så retfærdig, at han får lov til at overleve Guds udslettelse af menneskeheden.

Det er interessant, at Noa er den eneste person i hele menneskeheden, som regnes for retfærdig i Guds øjne. Han finder nåde for Gud, og derfor får han lov til at overleve. Vi ved ikke, hvad det er, han har gjort af gode ting, men man kan måske underforstå, at han har gjort det modsatte af, hvad alle de andre har gjort, siger Anne Katrine Gudme, der mener, at Noa-figuren har et stort heltepotentiale.

Syndflodsberetningen er en alle tiders historie, fordi den handler om en stor katastrofe og en stor redning. Det kan godt undre, at den altid tages med i børnebibeler, når man tænker på, hvor makaber en historie det også er. Men den er der sikkert, fordi den har de interessante træk, der hører med til et rigtigt eventyr: den lille båd på det store hav, alle dyrene, regnbuen og den lille flok, der bliver reddet til sidst.

SE OGSÅ: Tema: Troens hovedpersoner

Det grå guld
Ifølge Bibelen er Noas farfar 969-årige Metusalem. Hans far hed Lemek og var 182 år, da han fik Noa og Noa selv var 500 år gammel, da han avlede de tre sønner Sem, Kam og Jafet. Noa er altså fra en ældgammel familie med tradition for at få børn i en temmelig fremskreden alder. Han er dog ikke den eneste mand i Bibelen, der bliver spektakulært gammel. Tænk på Abraham, der ifølge 1. Mosebog kapitel 25 bliver 175 somre.

LÆS OGSÅ: Bibelen er atter populær i Hollywood

Hangen til vin
Ud over den høje alder er Noa-familien kendt for deres forkærlighed for god rødvin. I 1. Mosebog 9 omtales Noa som den første vinavler, der drikker sig så beruset, at han blotter sig for sine sønner, der må dække deres nøgne far med et tæppe. Det kan godt opfattes som en kompromittering af den retfærdige Noa, men sådan læser Anne Katrine Gudme ikke beretningen om Noas udskejelser.

Det kan virke mærkeligt, at vi både har syndsflodsberetningen om Noas retfærdighed, hvor hele hans familie frelses på hans meritter og historien om Noa som den første vindyrker, der drikker sig fuld i sit telt. Jeg tror, at historien skal læses som en myte, der forklarer, hvorfor tingene er, som de er. Noa drikker sig fuld, blotter sig for sine sønner og forbander sin mellemste søn Kam."

"Den historie skal bruges til at forklare, hvorfor vi ikke kan lide kanaanæerne, efterkommerne af Kams søn Kanaan, som er det folk, der senere skal drives ud af det forjættede land for, at israelitterne kan komme ind i det. Vi skal have kastet smuds på kanaanæerne, og det har nok ikke så meget med Noa at gøre, han bliver bare en brik i et narrativt plot.

LÆS OGSÅ: 2014 bliver bibel-år på det store lærred

Hvordan var det nu med arken?
Der findes næppe det barn, der ikke har hørt historien om Noas ark. Fortællingen har gennem tiden været pensum i enhver søndagsskole, i kristendomsundervisningen på landets folkeskoler og har ikonisk status i rækken af kendte bibelhistorier.

En ark er i Bibelen beskrevet som en form for skib, som Gud instruerede Noa i at bygge efter ganske bestemte foranstaltninger. Historien genfortælles i Hebræerbrevet i Det Nye Testamente, der beskriver, hvordan Noa fik et varsel fra Gud om, at han ville straffe mennesket for dets ondskab. Derfor befaler han Noa at bygge en ark med det formål at skåne ham, hans kone og sønner Sem, Kam og Jafet samt ét par af alle jordens dyr.

Anne Katrine Gudme mener, at der er en spændende fortællemekanisme i historien om arken, oversvømmelserne og offeret, som Noa bringer til Gud, da det hele er overstået.

Vandet er sunket, jorden er tør med pytter over det hele, og verden er helt ren og ny. Gud dufter offerrøgen og siger, at han aldrig mere vil udrydde jorden og sætter regnbuen på himlen som tegn på aftalen. Det er et billede på det at starte på en frisk og udtrykker en gennemtrængende følelse af, at vi prøver igen. Tanken om at få en chance til har en almen appel, siger Anne Katrine Gudme med en henvisning til filmen "Independence Day," hvor brændende rumskibe styrter ned fra himlen som tegn på verdens næsten-endeligt.

Den næsten totale ødelæggelse baner vejen for en frisk start.

Russells Noa
Når Hollywoodfilmen med Russell Crowe i hovedrollen som Noa får dnmarkspremiere den 3. april er det endnu en fortælling om helten, der står ansigt til ansigt med en stor udfordring. I filmen ser Noa, hvordan verden går under i en apokalyptisk syndflod. Noa tolker synet som en besked fra Gud om, at han skal bygge en gigantisk båd, der vil redde hans familie og jordens dyr på dommens dag.

Noa går i gang med hammer og søm, men den barbariske Tubal-Kain er langtfra overbevist om fornuften i Noas store projekt og udråber ham som en galning. Filmen bygger på en tegneserie skrevet og tegnet af Ari Handel og Darren Aronofsky. Sidstnævnte har instrueret biograffilmen, der har stjerner som Jennifer Connelly, Anthony Hopkins og Emma Watson på rollelisten.

LÆS OGSÅ:Russell Crowe ønsker støtte fra paven til Noa-film

Anne Katrine Gudme glæder sig til at se den nye film.

Jeg elsker populærkultur og vil sikkert synes, at den er underholdende, og samtidig være en fagnørd, der holder øje med, om de nu holder sig til originalteksterne. Det er fedt, at de tekster, som jeg arbejder med til dagligt, får en populær udbredelse og bliver eksponeret. Så intet akademisk snobberi fra min side.

SE TRAILER FRA FILMEN HER

Når Hollywoodfilmen med Russell Crowe i hovedrollen som Noa får premiere den 3. april er det endnu en fortælling om helten, der står ansigt til ansigt med en stor udfordring. Foto: WILTON JUNIOR/ Denmark